Gastropatia rumieniowa to schorzenie dotyczące błony śluzowej żołądka, które może być spowodowane przez wiele czynników. Jakie są objawy gastropatii rumieniowej? Czy stres może powodować gastropatię? Jak leczyć tę przypadłość? Jak powinna wyglądać dieta przy gastropatii rumieniowej? Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj odpowiedzi na te i inne pytania.
Spis treści:
- Co to jest gastropatia rumieniowa?
- Przyczyny gastropatii rumieniowej
- Jakie są objawy gastropatii rumieniowej?
- Dieta przy gastropatii rumieniowej
- Gastropatia rumieniowa a stres
- FAQ. Gastropatia rumieniowa – często zadawane pytania
- Gastropatia rumieniowa – podsumowanie
Co to jest gastropatia rumieniowa?
Na wstępie tego artykułu warto wyjaśnić, czym jest gastropatia. Terminem tym określa się uszkodzenie komórek błony śluzowej żołądka przez substancje pochodzenia endogennego (wewnętrznego) lub egzogennego (zewnętrznego). Przyczyną gastropatii może być również niedokrwienie lub przekrwienie błony śluzowej żołądka.
Istotą gastropatii rumieniowej (ICD-10: K29) jest przekrwienie i w konsekwencji zaczerwienienie śluzówki żołądka. W przypadku gastropatii rumieniowej nie obserwuje się zazwyczaj innych zmian w obrębie błony śluzowej, takich jak na przykład nadżerki. W przypadku pojawienia się zmian nadżerkowych, mówi się wówczas o gastropatii nadżerkowej (nazywanej również krwotoczną).
Niektóre źródła utożsamiają gastropatię z zapaleniem żołądka. Warto jednak wiedzieć, że z punktu widzenia gastroenterologii, najważniejszą różnicą między tymi stanami jest brak nacieku komórkowego błony śluzowej i podśluzowej w przypadku gastropatii. W odniesieniu do zapalenia – naciek ten jest obecny.
Czy gastropatia rumieniowa jest groźna?
Gastropatia rumieniowa bywa utożsamiana z łagodnym zapaleniem błony śluzowej żołądka. Jednak w sytuacji, gdy jest nieodpowiednio leczona, może wiązać się z możliwością wystąpienia groźnych powikłań. Najważniejszym z nich jest choroba wrzodowa żołądka i/lub dwunastnicy. Do stanu tego predysponować będzie również ciągłe i nieprzerwane narażenie na czynniki wywołujące gastropatię, o których więcej można przeczytać w kolejnym akapicie tego artykułu.
Przyczyny gastropatii rumieniowej
Do pojawienia się objawów gastropatii rumieniowej może prowadzić wiele czynników i stanów klinicznych. Najważniejsze z nich to:
- nadużywanie alkoholu, szczególnie o wysokim stężeniu,
- narażenie na przewlekły lub ostry stres,
- nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) – na przykład ketoprofenu, ibuprofenu; leki te zmniejszają syntezę substancji mających ochronny wpływ na śluzówkę żołądka (są to między innymi prostaglandyny); warto również wspomnieć, że wpływ tych leków na błonę śluzową żołądka może być zamaskowany przez ich działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne,
- przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych łącznie z innymi lekami – w tym glikokortykosteroidami, czy też z lekami przeciwzakrzepowymi,
- nieprawidłowa motoryka w obrębie żołądka,
- zakażenieHelicobacter pylori,
- refluks dwunastniczo-żołądkowy,
- niektóre terapie onkologiczne, w tym chemioterapia,
- narażenie na niektóre substancje produkowane przez organizm – na przykład na toksyny mocznicowe w przebiegu zaawansowanej niewydolności nerek.

>> Zobacz: Przewlekła choroba nerek – objawy, przyczyny, powikłania, diagnostyka
Jakie są objawy gastropatii rumieniowej?
Gastropatia rumieniowa manifestuje się przede wszystkim takimi symptomami klinicznymi jak: dolegliwości bólowe w obrębie nadbrzusza, zmniejszenie apetytu, odbijanie, zgaga, nudności, niekiedy wymioty, utrata masy ciała.
Dieta przy gastropatii rumieniowej
Istotną rolę w leczeniu i zapobieganiu gastropatii rumieniowej odgrywa sposób odżywiania. W przypadku tej jednostki chorobowej warto pamiętać przede wszystkim o:
- unikaniu używek, w tym alkoholu i palenia tytoniu,
- unikaniu nadmiernego spożycia kawy i mocnej herbaty,
- ograniczeniu przyjmowania kwaśnych, pikantnych i ostrych posiłków,
- unikaniu przetworzonych produktów, w tym słodyczy, a także napojów gazowanych,
- unikaniu spożywania gorących, jak i bardzo zimnych potraw,
- regularnym spożywaniu posiłków (najlepiej jeść częściej, ale w mniejszych ilościach),
- dbaniu o odpowiednie nawodnienie.
>> Przeczytaj: Odwodnienie i nawodnienie organizmu – fakty i mity
Gastropatia rumieniowa a stres
Jak już wspomniano, stres, szczególnie przewlekły, może być jednym z czynników predysponujących do rozwoju gastropatii rumieniowej. Stres wiąże się bowiem ze wzrostem stężenia kortyzolu (nazywanego hormonem stresu), co z kolei powoduje zwiększenie produkcji kwasu solnego, a także niedokrwienie i niedotlenienie błony śluzowej żołądka. Sprawia to, że osoby narażone na stres są bardziej podatne nie tylko na rozwój gastropatii rumieniowej, ale również innych schorzeń żołądka, w tym choroby wrzodowej.
FAQ. Gastropatia rumieniowa – często zadawane pytania
Gastropatia rumieniowa to stosunkowo częsta przypadłość gastroenterologiczna. Wynika to z faktu, że sprzyja jej również niezdrowy tryb życia, w tym narażenie na używki. Poniżej znajdują się odpowiedzi na pytania najczęściej zadawane przez pacjentów.
Gastropatia rumieniowa jest schorzeniem uleczalnym. Wymaga to jednak potwierdzenia diagnozy poprzez wykonanie badania gastroskopowego, a następnie włączenia odpowiedniego leczenia. Terapia i diagnostyka powinna być prowadzona pod okiem lekarza.
W terapii gastropatii rumieniowej stosuje się takie substancje jak:
– inhibitory pompy protonowej (IPP) – zmniejszają syntezę kwasu solnego, co powoduje wzrost pH soku żołądkowego i zmniejszenie nasilenia objawów,
– inhibitory receptora H2 – podobnie jak IPP zmniejszają syntezę kwasu solnego, jednak wynika to z oddziaływania na inne receptory, a mianowicie na receptory histaminergiczne H2.
Należy zaznaczyć, że w przypadku infekcji wywołanej przez Helicobacter pylori, konieczna jest również eradykacja tej bakterii.
W terapii gastropatii rumieniowej kluczowe jest wyeliminowanie czynników uszkadzających błonę śluzową żołądka. Należy unikać alkoholu, palenia tytoniu, a także spożywania kwaśnych, pikantnych i ostrych potraw. Warto również zredukować stres, dbać o odpowiednie nawodnienie i stosować się do zaleceń terapeutycznych wydanych przez lekarza.
Należy stosować się do zaleceń lekarza oraz regularnie przyjmować zalecone leki. Warto również przestrzegać wskazówek dietetycznych wymienionych w tym artykule.
Gastropatia rumieniowa – podsumowanie
- Gastropatia rumieniowa to schorzenie, w przebiegu którego obserwuje się przekrwienie błony śluzowej żołądka.
- Przyczyny gastropatii rumieniowej mogą być związane z przyjmowanymi lekami (na przykład niesteroidowe leki przeciwzapalne), używkami, infekcją wywołaną przez Helicobacter pylori czy też nieprawidłową motoryką żołądka.
- W diagnostyce gastropatii rumieniowej ważną rolę odgrywa dokładnie przeprowadzony wywiad chorobowy, szczegółowe badanie przedmiotowe, a także badania endoskopowe, a dokładniej gastroskopia, podczas której wykonuje się również biopsję błony śluzowej, a następnie badanie histopatologiczne pobranego wycinka.
- Leczenie gastropatii rumieniowej polega na wyeliminowaniu czynników prowadzących do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, a także stosowaniu leków takich jak inhibitory pompy protonowej czy też inhibitory receptora H2.
Bibliografia
- A. Dembińska-Kieć i inni, Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2005 (dodruk), s. 654–659,
- L. Stryer, Biochemia, wydanie 2, PWN, Warszawa 2003, s. 66–69,
- A. Szczeklik, Piotr Gajewski, Interna Szczeklika, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2020/2021,
- T. Wocial, Jak rozpoznawać i leczyć refluks żółci do żołądka i przełyku? Gastroenterologia Kliniczna 2012, tom 4, nr 4, s. 141–150.