Hipoglikemia reaktywna a dieta. Co jeść, a czego unikać?

Hipoglikemia reaktywna to nieprawidłowość metaboliczna ściśle związana ze stylem życiem i dietą. Objawy hipoglikemii reaktywnej mogą wywołać niepokój i istotnie utrudniać codzienne funkcjonowanie. W terapii hipoglikemii reaktywnej najważniejszą rolę odgrywa zmiana stylu życia i przyzwyczajeń żywieniowych, co zostanie szczegółowo omówione w poniższym artykule.

Z tego artykułu dowiesz się:
>> Co to jest hipoglikemia reaktywna?
>> Jak objawia się hipoglikemia reaktywna?
>> Na czym polega diagnostyka hipoglikemii reaktywnej?
>> Dieta, czyli co jeść przy hipoglikemii reaktywnej?

Spis treści:

  1. Czym jest hipoglikemia reaktywna?
  2. Znaczenie diety w hipoglikemii reaktywnej: jakie produkty wybierać?
  3. Jaki jest cel leczenia dietetycznego przy hipoglikemii reaktywnej?
  4. Hipoglikemia reaktywna a kawa i alkohol: jak wpływają na gospodarkę węglowodanową?
  5. Przykładowy jadłospis przy hipoglikemii reaktywnej
  6. Najczęstsze pytania o dietę w hipoglikemii reaktywnej: FAQ

Czym jest hipoglikemia reaktywna?

Hipoglikemia reaktywna to jedno z zaburzeń metabolicznych, oznaczane w klasyfikacji ICD-10 typowo kodem E16.2 (jako hipoglikemia nieokreślona). Jest to zjawisko, którego istotą jest obniżenie stężenia glukozy we krwi, które następuje w ciągu kilku godzin po spożyciu posiłku (najczęściej w czasie od 3 do 5 godzin), typowo zawierającego dużą ilość łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Obniżeniu stężenia glukozy we krwi towarzyszą charakterystyczne objawy hipoglikemii, w tym przede wszystkim:

>> Zobacz: Omdlenia u dorosłych i dzieci – przyczyny, objawy, rodzaje. Jakie badania wykonać?

Diagnostyka hipoglikemii reaktywnej

W diagnostyce hipoglikemii reaktywnej wykorzystuje się w pierwszym kroku szczegółowo przeprowadzony wywiad chorobowy oraz badanie przedmiotowe pacjenta. Zastosowanie znajdują również kryteria określane mianem triady Whipple’a, które obejmują wystąpienie:

  • objawów hipoglikemii,
  • obniżonego stężenia glukozy we krwi (potwierdzonego obiektywnie w badaniach laboratoryjnych),
  • ustąpienia symptomów hipoglikemii po spożyciu węglowodanów.

Procedurą wykorzystywaną w diagnostyce hipoglikemii reaktywnej jest przedłużona próba obciążenia glukozą (tak zwana przedłużona krzywa cukrowa). Polega ona na spożyciu przez pacjenta 75 gramów glukozy i wykonaniu pomiarów stężenia glukozy we krwi po 120, 150, 180 i 240 minutach od przyjęcia preparatu. Badanie to pozwala na zaobserwowanie wystąpienia obniżenia stężenia glukozy (hipoglikemii – poniżej 70 mg/dl). Uzupełniająco wykonuje się również pomiary stężenia insuliny we krwi. Pozwala to na zobrazowanie typowego dla hipoglikemii reaktywnej wzrostu stężenia insuliny, który jest opóźniony w stosunku do wzrostu stężenia glukozy.

Pakiet krzywa cukrowa i insulinowa banerek

Znaczenie diety w hipoglikemii reaktywnej: jakie produkty wybierać?

Najważniejszym postępowaniem w terapii hipoglikemii reaktywnej jest stosowanie się do dedykowanych zaleceń żywieniowych. Przy hipoglikemii reaktywnej należy wybierać posiłki zawierające zarówno węglowodany złożone, jak i białko oraz tłuszcze, co pozwala uniknąć gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a tym samym nagłego wyrzutu insuliny. Posiłki powinny być przyjmowane często, lecz w mniejszych objętościach (najlepiej co 3-4 godziny). Konieczne i niezwykle pomocne jest również:

  • unikanie produktów wysokoprzetworzonych,
  • wybieranie produktów bogatych w błonnik (są one bowiem również bogate w węglowodany złożone),
  • ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, wybieranie zamiast nich tłuszczów roślinnych,
  • wybieranie surowych warzyw i owoców – pozwala to na obniżenie indeksu glikemicznego posiłku,
  • dbanie o odpowiednie nawodnienie (przynajmniej 1,5 litra wody dziennie).

>> To może Cię zainteresować: Co to jest ładunek glikemiczny (ŁG) i jak go obliczyć?

Hipoglikemia reaktywna: co jeść?

Produkty zalecane przy hipoglikemii reaktywnej powinny zawierać węglowodany złożone, ale i białko oraz tłuszcze. Korzystne jest spożywanie takich produktów jak na przykład:

  • produkty bogate w błonnik, w tym: kasze, makaron z mąki razowej, nasiona, otręby, brązowy ryż, płatki owsiane,
  • warzywa, w tym: ogórki, pomidory, sałata zielona, brokuły, seler, szparagi, brukselka, cukinia,
  • owoce, w tym między innymi: jagody, jabłka, truskawki, wiśnie, kiwi, nektarynki,
  • chude mięso: kurczak, wołowina, królik, cielęcina, indyk, chude wędliny, świeże ryby (pstrąg, szczupak, dorsz, morszczuk),
  • jajka,
  • oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
  • zupy jarzynowe (gotowane na wywarach warzywnych),
  • nabiał: chude i półtłuste sery, ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu.

>> Zobacz: Zdrowe tłuszcze. Które tłuszcze są zdrowe i w czym je znaleźć?

Hipoglikemia reaktywna: czego unikać?

Jakich produktów powinno się unikać przy rozpoznaniu hipoglikemii reaktywnej? Warto zminimalizować w swojej diecie udział:

  • pszennego pieczywa, płatków śniadaniowych gotowych i błyskawicznych,
  • rozgotowanych warzyw i owoców, warzyw z puszki, rozgotowanych ziemniaków, frytek,
  • dojrzałych bananów, winogron, owoców z puszki,
  • tłustego mleka, śmietany, słodzonych jogurtów i deserów mlecznych,
  • margaryny, smalcu,
  • miodu, czekolady, słodyczy, w tym batonów i wafelków,
  • wieprzowiny, gęsiny, kaczki, podrobów,
  • boczku, pasztetów, parówek, tłustych kiełbas,
  • mięs smażonych na głębokim tłuszczu,
  • ciast, tortów,
  • słodzonych soków, alkoholu, słodzonych napojów gazowanych.
Dieta w hipoglikemii reaktywnej
Produkty zalecaneProdukty dozwolone (w umiarkowanych ilościach)Produkty, których należy unikać
– razowe pieczywo, brązowy ryż,
– makaron z mąki razowej
– świeże ogórki, pomidory
– jagody, brzoskwinie, morele
– chudy twaróg
– chude mięso: cielęcina, indyk, wołowina, kurczak
– oliwa z oliwek, olej rzepakowy
– zupy jarzynowe
– herbata, kawa,
– orzechy włoskie, laskowe, migdały
– soki warzywne
– owoce suszone, śliwki
– groch, fasola, bób
– kefir, maślanka
– sery topione
– chudy schab
– łosoś, śledź, makrela
– masło, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy
– sól, majonez
– ciasta bez dodatku cukru,
– jogurt naturalny,
– kawa zbożowa
– pieczywo pszenne,
– rozgotowany ryż i makaron
– tłuste mleko, zabielacze,
– śmietana
– wieprzowina, baranina,
– parówki, pasztet, boczek, tłuste kiełbasy
– margaryna, smalec
– kostki rosołowe
– zupy ze śmietaną
– alkohol, napoje gazowane,
– słodkie soki owocowe
– torty, ciasta
Tabela 1 Spis produktów dozwolonych i „zakazanych” w diecie osoby z hipoglikemią reaktywną

Jaki jest cel leczenia dietetycznego przy hipoglikemii reaktywnej?

Celem leczenia żywieniowego w przebiegu hipoglikemii reaktywnej jest utrzymywanie stabilnego stężenia glukozy we krwi, a więc zapobieganie hipoglikemii, a tym samym jej objawom, które mogą istotnie obniżyć jakość życia chorych. Ponadto, dieta ma na celu ograniczenie nadmiernego wydzielania insuliny w odpowiedzi na szybki wzrost stężenia glukozy we krwi.

>> Sprawdź: Cukrzyca LADA – jak ją rozpoznać, czy jest dziedziczna?

Hipoglikemia reaktywna a kawa i alkohol: jak wpływają na gospodarkę węglowodanową?

Kofeina zawarta w kawie może niestety pogarszać objawy hipoglikemii – może bowiem nasilać drżenia, niepokój czy kołatanie serca. Co więcej, kofeina prowadzi do uwalniania adrenaliny i noradrenaliny, a więc hormonów, które zwiększają stężenie glukozy we krwi. Kawa nie jest jednak przeciwwskazana przy hipoglikemii reaktywnej, jednak należy ją spożywać w umiarkowanych ilościach (1-2 filiżanki dziennie), najlepiej po posiłku.

Alkohol działa natomiast zdecydowanie negatywnie na metabolizm glukozy w kontekście hipoglikemii. Powoduje bowiem zahamowanie wątrobowej produkcji glukozy, sprzyjając tym samym obniżeniu stężenia glukozy we krwi, a więc hipoglikemii. Z tego powodu powinno unikać się spożywania alkoholu.

>> Zobacz: Zatrucie alkoholowe: objawy, przebieg, leczenie

Przykładowy jadłospis przy hipoglikemii reaktywnej

Jak zaplanować dietę przy hipoglikemii reaktywnej? Poniżej przedstawiono posiłki polecane przy tym problemie metabolicznym.

  • Śniadanie: Omlet warzywny
    • 2 jajka – 100 g
    • ogórek 80 g, pomidor 80 g, papryka 60 g (surowe)
    • kromka chleba razowego – 40 g
    • oliwa z oliwek – 5 g
  • Drugie śniadanie: Przekąska z jogurtem naturalnym
    • jogurt naturalny/skyr (150 g) z malinami (50g) i orzechami włoskimi (15g)
  • Obiad: Ryba z warzywami i kaszą
    • pieczony mintaj – 150-200 g,
    • surowe warzywa: pomidory – 60g , papryka – 50 g, ogórek – 40 g, garść rukoli i szpinaku – 20-30 g, sok z cytryny – 5g,
    • kasza jaglana – 100 g
  • Podwieczorek: Kanapka z pastą twarogową
    • chleb żytni razowy 40 g (1 kromka)
    • twaróg półtłusty 60 g
    • rzodkiewki 40 g
    • szczypiorek około 5 g
  • Kolacja: Sałatka z jajkiem
    • jajka 2 sztuki – 100 g
    • sałata – 40 g
    • ogórek – 80 g
    • pomidor – 80 g
    • papryka – 60 g
    • oliwa – 5 g
    • pestki słonecznika – 5-10 g
Badanie glukozy banerek

Najczęstsze pytania o dietę w hipoglikemii reaktywnej: FAQ

Hipoglikemia reaktywna to złożone zaburzenie metaboliczne. Poniżej znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.

Jakie śniadanie przy hipoglikemii reaktywnej?

Dobrym pomysłem na śniadanie przy hipoglikemii reaktywnej jest wybór pieczywa razowego, jaj i surowych warzyw. Z takich produktów można przyrządzić na przykład omlet warzywny, który pozwoli na powolne uwalnianie węglowodanów i uniknięcie nagłego obniżenia stężenia glukozy we krwi. Alternatywą będzie na przykład jogurt naturalny z otrębami i surowymi owocami.

Jakie przekąski przy hipoglikemii?

Przekąski, na które można sobie pozwolić przy hipoglikemii reaktywnej to między innymi surowe owoce i warzywa, gorzka czekolada, orzechy włoskie migdały czy pestki dyni.

Co zjeść na noc przy hipoglikemii?

Na noc warto wybrać niewielki posiłek o niskim indeksie glikemicznym, zawierający również białko i zdrowe tłuszcze. Dobrym pomysłem jest na przykład serek wiejski z warzywami surowymi lub pełnoziarnista, razowa kanapka z jajkiem i warzywami. Przed snem nie powinno spożywać się samych węglowodanów, a także obfitych porcji posiłków.

Czy banany są dobre w przypadku reaktywnej hipoglikemii?

Jeżeli chodzi o banany, to można je spożywać, ale raczej w niewielkich ilościach i w połączeniu z innymi produktami. Powinno się unikać spożywania dojrzałych bananów ponieważ prowadzą one do szybkiego wzrostu glukozy we krwi.

Czy ziemniaki mogą powodować reaktywną hipoglikemię?

To zależy od postaci w jakiej są spożywane. Do szybkiego wzrostu stężenia glukozy mogą prowadzić ziemniaki spożywane w formie frytek, rozgotowane ziemniaki, czy puree. Ziemniaki nie są jednak przeciwwskazane, o ile spożywamy je z innymi produktami, które komponują razem posiłek o odpowiednim indeksie glikemicznym (na przykład w połączeniu z rybą i surowymi warzywami).

Czy jajka są dobre w przypadku reaktywnej hipoglikemii?

Jajka to zdecydowanie korzystny produkt przy hipoglikemii reaktywnej, ponieważ nie prowadzą one do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi i dostarczają organizmowi dużą ilość białka. Warto uwzględnić je w swojej diecie przy opisywanym w tym artykule problemie.


Bibliografia

  1. D. Rokicka i inni, Hipoglikemia w chorobach endokrynologicznych, diabetologicznych i internistycznych, „Endokrynol Pol”, nr 70 (3) 2019,
  2. Dieta w hipoglikemii reaktywnej, Szpital Uniwersytecki w Krakowie [dostęp online 16.11.2025: https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/48-ds-28-zywienie-w-hipoglikemii-reaktywnej-3/file]
  3. M. Hall i inni, Hipoglikemia reaktywna jako choroba XXI wieku w ujęciu interdyscyplinarnym, Wiad Lek. 2020;73(2):384-389,
  4. M. Pawłowski, Klinika Diabetologii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 1 w Łodzi, Hipoglikemia reaktywna, Medycyna po Dyplomie, 2013/12.

Katarzyna Banaszczyk
Katarzyna Banaszczyk
Lekarka w trakcie specjalizacji z dermatologii i wenerologii. Absolwentka Collegium Medicum UMK im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy. Wykładowca akademicki Collegium Medicum im. Władysława Biegańskiego w Częstochowie.
 alabbanerek_wdomu

Social

88,235FaniLubię
3,663ObserwującyObserwuj
18,200SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też