Dieta MIND to połączenie najlepszych elementów diety śródziemnomorskiej i DASH, stworzone specjalnie po to, by wspierać pracę mózgu, poprawiać pamięć i zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Badania pokazują, że osoby z grupy podwyższonego ryzyka stosujące tę dietę mogą nawet o połowę obniżyć ryzyko rozwoju tych chorób. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, które produkty korzystnie wpływają na komórki nerwowe mózgu.
Spis treści:
- Czym jest dieta MIND?
- Podstawowe zasady diety MIND
- Dieta MIND – przykładowy jadłospis
- Kto powinien przejść na dietę MIND?
- Przeciwskazania do diety MIND
- Dieta MIND – wady i zalety
- Kiedy można zauważyć efekty diety MIND?
- Dieta MIND – podsumowanie
Czym jest dieta MIND?
Dieta MIND (ang. Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) to model żywieniowy opracowany na podstawie wyników badań naukowych, który łączy w sobie zalety diety śródziemnomorskiej i DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension). Ich głównym celem są wspieranie:
- funkcji poznawczych,
- obniżenie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, tj. demencji czy choroba Alzheimera.
Dieta MIND jest wysoko ocenianą dietą w corocznych rankingach opublikowanych na łamach amerykańskiego czasopisma U.S News & World Report, gdzie diety są oceniane pod kątem elastyczności ich stosowania, a także udowodnionych naukowo korzyści dla zdrowia wynikających z ich stosowania. W 2025 roku dieta MIND zajęła czwarte miejsce, zaraz po diecie śródziemnomorskiej, fleksitariańskiej oraz DASH.

Podstawowe zasady diety MIND
Dieta MIND opiera się na ogólnych zasadach zdrowego żywienia. W świetle badań naukowych, zarówno dieta śródziemnomorska, jak i dieta DASH mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dieta MIND jest ich połączeniem. Szczególny nacisk kładzie jednak na spożywanie produktów z 10 grup o korzystnym wpływie na mózg:
- niskoprzetworzonych,
- bogatych w witaminy,
- błonnik,
- białko,
- kwasy omega-3,
- antyoksydanty,
- resweratrol.
Należy natomiast z umiarem spożywać produkty z 5 grup, które w dużej ilości mają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie komórek nerwowych. Dodatkowo dieta MIND zakłada określoną częstotliwość ich spożywania.
> Produkty zalecane (10 grup):
- Zielone warzywa liściaste (np. szpinak, rukola, sałata) – co najmniej 6 porcji tygodniowo.
- Inne warzywa – codziennie.
- Orzechy (np. migdały, orzechy włoskie, laskowe), pestki i nasiona – 5 porcji tygodniowo.
- Owoce jagodowe (np. jagody, maliny, jeżyny) – co najmniej 2 porcje tygodniowo (są bogate w przeciwutleniacze).
- Produkty pełnoziarniste (np. brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i pieczywo) – 3 porcje dziennie.
- Tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, śledź) – co najmniej 1 porcja tygodniowo.
- Drób (np. kurczak, indyk) – 2 porcje tygodniowo.
- Oleje roślinne (np. oliwa z oliwek) – główne źródło tłuszczu w diecie.
- Rośliny strączkowe (np. fasola, ciecierzyca, soczewica) – co najmniej 3 porcje tygodniowo.
- Wino – nie więcej niż 1 lampka dziennie (opcjonalnie).
> Produkty, które należy ograniczyć (5 grup):
- Czerwone mięso i jego przetwory (m.in. wieprzowina, wołowina) – mniej niż 4 porcje tygodniowo.
- Masło i margaryna – mniej niż 1 łyżka dziennie.
- Sery tłuste – mniej niż 1 porcja tygodniowo.
- Słodycze i wypieki – mniej niż 5 porcji tygodniowo.
- Fast foody i smażone potrawy – maksymalnie 1 porcja tygodniowo.
>> Sprawdź też: Piramida Żywienia – czym jest i jakie są zasady zdrowego żywienia?
Dieta MIND – przykładowy jadłospis
Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis jakościowy zgodny z dietą MIND.
- Śniadanie: Owsianka na napoju roślinnym z jagodami i orzechami włoskimi
- II śniadanie: Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z hummusem, ogórkiem i sałatą lodową
- Obiad: Pieczony łosoś z brązowym ryżem i brokułem
- Podwieczorek: Koktajl ze szpinaku, banana, migdałów i jogurtu naturalnego
- Kolacja: Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, kurczakiem, pomidorkami, rukolą i oliwą z oliwą.
>> Może Cię zainteresować: Talerz zdrowego żywienia
Kto powinien przejść na dietę MIND?
Dieta MIND jest szczególnie zalecana:
- osobom starszym chcącym zmniejszyć ryzyko demencji,
- osobom z rodzinną historią choroby Alzheimera,
- osobom z zaburzeniami pamięci,
- każdemu, kto chce poprawić koncentrację i funkcje poznawcze.
Wyniki badań wskazują, że częściowe stosowanie się do zasad diety MIND zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera o 35%, a jej sumienne przestrzeganie o ponad 50%.
Przeciwskazania do diety MIND
Dieta MIND jest ogólnie bezpieczna, ale niektóre osoby powinny skonsultować się z lekarzem przed jej wdrożeniem. Szczególnie osoby:
- z niedoborami żywieniowymi,
- z zaburzeniami odżywiania,
- z chorobami przewlekłymi,
- problemami trawiennymi,
- ze schorzeniami i chorobami układu pokarmowego, tj. zapalenie błony śluzowej żołądka, zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego SIBO.
>> Warto także przeczytać:
- Anoreksja – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
- Bulimia – co to za choroba? Objawy, przyczyny, leczenie i skutki
Dieta MIND – wady i zalety
- Zalety diety MIND:
- zmniejszone ryzyko demencji i choroby Alzheimera,
- poprawia funkcje poznawcze,
- korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
- Wady diety MIND:
- wymaga ograniczania niektórych produktów (tj. czerwonego mięsa, słodyczy),
- może być trudna do utrzymania dla osób przyzwyczajonych do tradycyjnej diety,
- aby była skuteczna należy zadbać również o inne czynniki wpływające na funkcje poznawcze, tj. długość i jakość snu, aktywność fizyczna oraz umysłowa.
>> Przeczytaj też: Cholesterol HDL – co to jest dobry cholesterol i co zrobić, gdy jego poziom jest za niski?
Kiedy można zauważyć efekty diety MIND?
Badania sugerują, że już po kilku miesiącach można zaobserwować poprawę pamięci i koncentracji. Jednak największe korzyści pojawiają się przy jej długotrwałym stosowaniu (nawet po latach).
Dieta MIND – podsumowanie
- Dieta MIND to połączenie diety śródziemnomorskiej i DASH, stworzona przez naukowców, aby wspierać funkcjonowanie mózgu i zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
- Produkty szczególnie uwzględniane w diecie MIND to warzywa (zwłaszcza zielone liściaste), orzechy, owoce jagodowe, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby morskie, drób, oliwa z oliwek, a także nasiona roślin strączkowych.
- Aby poprawić funkcje poznawcze dietę należy połączyć z dbałością o jakość snu, jak również regularną aktywność ruchową i umysłową.
Bibliografia
- van Soest AP, et al. The Mediterranean-Dietary Approaches to Stop Hypertension Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) Diet for the Aging Brain: A Systematic Review. Adv Nutr. 2024 Mar;15(3):100184.
- Key MN, Szabo-Reed AN. Impact of Diet and Exercise Interventions on Cognition and Brain Health in Older Adults: A Narrative Review. Nutrients. 2023 May 27;15(11):2495.
- Kheirouri S, Alizadeh M. MIND diet and cognitive performance in older adults: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(29):8059-8077.
- Morris MC, et al. MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement. 2015 Sep;11(9):1007-14.
- U.S. News & World Report, Best Diets Overall 2025, March 2025.