Dieta przed kolonoskopią i przykładowy jadłospis   

Artykuł został zaktualizowany 15.12.2025 r.

Kolonoskopia to kluczowe badanie diagnostyczne, które pozwala na ocenę stanu jelita grubego i wykrycie ewentualnych nieprawidłowości, takich jak polipy czy zmiany nowotworowe. Aby jednak badanie było możliwe do przeprowadzenia i dostarczyło wiarygodnych wyników, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie pacjenta, w tym przestrzeganie specjalnej diety. 

Z artykułu dowiesz się:
>> że przygotowanie do kolonoskopii, w tym dieta, jest kluczowe dla jakości badania;
>> że kilka dni przed badaniem należy rozpocząć dietę lekkostrawną i wyłączyć pestki, nasiona, ziarna;
>> że rekomenduje się stosowanie diety ubogoresztkowej, która jest lepiej tolerowana i skuteczniejsza niż płynna;
>> oraz jakie produkty i napoje są dozwolone, a jakie zabronione, w czasie przygotowywania się do kolonoskopii.

Spis treści:

  1. Przygotowanie do kolonoskopii – dlaczego dieta jest ważna?
  2. Co jeść przed kolonoskopią? Wskazówki i zalecenia
  3. Dieta przed kolonoskopią – jadłospis
  4. Nawadnianie przed kolonoskopią
  5. Dieta w dniu kolonoskopii
  6. Kiedy jelita są dobrze przygotowane do kolonoskopii?
  7. Zakończenie
  8. Dieta przed kolonoskopią – sekcja FAQ

Przygotowanie do kolonoskopii – dlaczego dieta jest ważna?

Kolonoskopia to badanie przeprowadzane wśród ogółu zdrowej populacji po 50. roku życia, w ramach profilaktyki raka jelita grubego lub w celach diagnostycznych.

Wskazania do kolonoskopii obejmują:

Jakość przygotowania do kolonoskopii, w tym poprawne oczyszczenie jelit, przekłada się na lepszą jakość badania. Ponieważ kolonoskopia to procedura stosowana w profilaktyce i diagnostyce tak poważnej choroby jak nowotwór, istotne jest, aby lekarz endoskopista mógł prawidłowo zobaczyć i ocenić wnętrze jelita grubego. Kluczowe znaczenie w tym procesie mają stosowane leki przeczyszczające oraz dieta.

Badanie kalprotektyny w kale (ilościowo) banerek

Co jeść przed kolonoskopią? Wskazówki i zalecenia

O przygotowaniu do kolonoskopii należy pomyśleć już kilka dni przed badaniem, odpowiednie żywienie można zacząć nawet 7 dni przed zabiegiem.

Tydzień przed kolonoskopią

Na około 5-7 dni przez badaniem należy zacząć stosować dietę lekkostrawną. Nie musi to być dieta rygorystyczna, wystarczy:

  • zmniejszyć objętość posiłków,
  • wykluczyć pestki, nasiona i ziarna, ponieważ mogą zalegać w przewodzie pokarmowym przez kilka dni, np. siemię lnianie, chia, sezam, słonecznik, mak, babka płesznik.
WAŻNE:
Na około 7 dni przed kolonoskopią wskazana jest dieta lekkostrawna.

Trzy-cztery dni przed kolonoskopią

Kilka dni przed planowanym zabiegiem należy zadbać o wyeliminowanie wszelkich produktów zawierających pestki i nasiona.

Należą do nich:

  • owoce i warzywa z drobnymi pestkami, zarówno w postaci surowej, jak i przetworów, np. pomidory, ogórki, maliny, truskawki, borówki, winogrona, porzeczki, kiwi, owoce granatu;
  • pieczywo i wyroby cukiernicze z pestkami i ziarnami, np. bułki, chleb, chrupkie pieczywo, makowiec;
  • żywność intensywnie zabarwioną, np. czerwone buraczki, ciemne kisiele.

>> Sprawdź też: Ogórki kiszone i ich właściwości. Czy są zdrowe i czym różnią się od kwaszonych?

Co jeść jeden-dwa dni przed kolonoskopią?

Zalecenia ESGE – European Society of Gastrointestinal Endoscopy (Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego) – wskazują, aby w dniu poprzedzającym badanie stosować dietę ubogoresztkową. Jest ona lepiej tolerowana niż zalecana w przeszłości dieta płynna, łatwiej jej przestrzegać, a w efekcie daje lepsze przygotowanie pacjenta. Dieta płynna przed kolonoskopią nie jest obecnie zalecana.

WAŻNE:
Przed kolonoskopią wskazana jest dieta ubogoresztkowa. Osoby, które ją stosują, lepiej znoszą zarówno przygotowanie do badania, jak i samo badanie, niż pacjenci pozostający na diecie płynnej.

Co można jeść dzień przed kolonoskopią?

Produkty dozwolone:

  • białe pieczywo, ryż, makaron pszenny, ugotowane ziemniaki,
  • jaja,
  • twarogi, jogurty naturalne, serki homogenizowane, lekki sery (riccota, mozzarella, burrata),
  • buliony, zupy krem – bez zasmażek, bez dodatków,
  • gotowane, chude mięso, np. kurczak bez skóry, indyk bez skóry, wędliny drobiowe,
  • gotowane lub pieczone ryby,
  • kleiki, kisiele i galaretki o jasnych barwach, np. cytrynowe, pomarańczowe, agrestowe.
WAŻNE:
Żywność w intensywnych kolorach, np. kisiele lub galaretki, może zmieniać barwę wewnątrz jelita, z co za tym idzie utrudniać widoczność oraz prawidłową ocenę.

Czego nie wolno jeść przed kolonoskopią?

Dzień przed kolonoskopią należy unikać:

  • pieczywa pełnoziarnistego i razowego,
  • pełnoziarnistego makaronu,
  • surowych warzyw o owoców z pestkami,
  • przetworów z pestkowych warzyw i owoców,
  • tłustego mięsa, tłustych ryb, mięsa z dużą ilością włókien,
  • potraw smażonych,
  • słodyczy, wyrobów cukierniczych, czekolady,
  • napoje gazowane, alkohol, kawa z fusami.
Pakiet zdrowe jelita banerek

Dieta przed kolonoskopią – jadłospis

Przykładowy jadłospis przed kolonoskopią:

  • śniadanie – białe pieczywo, masło, jajko na miękko lub na twardo, czarna kawa lub herbata, woda niegazowana,
  • drugie śniadanie – jogurt naturalny lub kasza manna na wodzie,
  • obiad – pieczona pierś z kurczaka (bez skóry), biały ryż, bulion bez warzyw i włókien,
  • podwieczorek – kisiel lub galaretka o jasnym kolorze – cytrynowa, pomarańczowa,
  • kolacja – gotowana lub pieczona chuda ryba, białe pieczywo, herbata.

Powyżej rozpisana dieta może być zastosowana na jeden, dwa dni przed kolonoskopią. Należy pamiętać, iż ostatni posiłek przed kolonoskopią jest wskazany w dniu poprzedzającym badanie:

  • najpóźniej w godz. 13-15 – jeśli kolonoskopia zaplanowana jest w godzinach przedpołudniowych dnia następnego
  • do godz. 18.00 – jeśli kolonoskopia zaplanowana jest w godzinach popołudniowych dnia następnego.

Po tej godzinie można pić płyny.

Nawadnianie przed kolonoskopią

Przez cały okres przygotowania do badania należy zadbać o prawidłowe nawodnienie. Można pić:

  • klarowne buliony z warzyw i/lub kurczaka – bez włókien,
  • herbata lub czarna kawa bez fusów,
  • bezbarwne, klarowne soki, np. jabłkowy,
  • bezbarwne napoje izotoniczne i/lub elektrolity (np. Gastrolit, napoje dla sportowców).

Nie wolno pić przed kolonoskopią:

  • gazowanej wody,
  • kawy z mlekiem,
  • soków z ciemnych owoców,
  • soków z miąższem lub pestkami,
  • mleka.

Dieta w dniu kolonoskopii

W dzień badania niczego nie jemy. Można pić płyny:

  • do dwóch godzin przed badaniem – jeśli nie będzie znieczulenia
  • do czterech godzin przed kolonoskopią przeprowadzaną w znieczuleniu.

Kiedy jelita są dobrze przygotowane do kolonoskopii?

Skuteczne oczyszczanie jelit przy pomocy diety i zaleconego przez lekarza preparatu na receptę, skutkuje jasnożółtymi i wodnistymi wypróżnieniami, bez śluzu czy mętnego osadu.

Przygotowanie do kolonoskopii będzie również ocenione przez lekarza, jego wyrazem jest skala Boston.

Ocenia trzy osobne segmenty jelita:

  • kątnicę – lewą część jelita grubego,
  • poprzecznicę – część środkową
  • odbytnicę – prawą część jelita grubego.

Każda część jelita jest oceniania w skali o 0 do 3, gdzie:

  • zero oznacza nieoczyszczony odcinek jelit, z niewidoczną błoną śluzową,
  • jeden – błona śluzowa jest częściowo widoczna, obecna jest stała treść lub mętny płyn,
  • dwa – niewielkie fragmenty stolca lub płynu, błona śluzowa jest dobrze widoczna,
  • trzy – cała błona śluzowa jest dobrze widoczna, bez fragmentów stolca czy mętnego płynu.

Rezultat otrzymuje się, sumując punkty przyznane każdemu z segmentów. Suma punktów równa 9 świadczy o bardzo dobrym przygotowaniu, a 0 — o braku przygotowania. Wykazano, że liczba punktów przyznanych w tej skali jest proporcjonalna do częstości wykrywania polipów.

>> Może Cię zainteresować: Budowa, funkcje i najczęstsze choroby układu pokarmowego człowieka

Zakończenie

Przestrzeganie zleceń dietetycznych, w połączeniu z preparatem oczyszczającym, gwarantuje prawidłowe przygotowanie się do kolonoskopii i ułatwia lekarzowi miarodajną ocenę stanu jelit. Przy nieodpowiednim przygotowaniu do badania, gdy w świetle jelit zalegają resztki kału lub obecny jest mętny płyn, łatwo jest przeoczyć nawet większe zmiany w jelitach i opóźnić postawienie diagnozy.

Dieta przed kolonoskopią – sekcja FAQ

Czy można jeść banany przed kolonoskopią?

Przed kolonoskopią zalecana jest dieta ubogoresztkowa, dlatego należy unikać, zawierających błonnik, bananów.

Jaki kisiel przed kolonoskopią będzie najlepszy?

Najlepszy jest kisiel o jasnej barwie.

Jak wytrzymać głód przed kolonoskopią?

Jeśli pacjent odczuwa głód w czasie przygotowania do kolonoskopii dopuszczalne jest ssanie landrynek.

Co to są klarowne płyny?

Klarowne płyny to przezroczyste, płynne produkty spożywcze i napoje bez stałych cząstek, które są łatwo trawione i szybko opuszczają żołądek, np.: woda, herbata, klarowne soki owocowe (bez miąższu), buliony bez dodatków.

Czy można pić alkohol przed kolonoskopią?

Nie.


Piśmiennictwo

  1. Waśko-Czopnik D., Nowoczesne, skuteczne i przyjazne dla pacjenta standardy przygotowania do kolonoskopii – wykład online. https://www.termedia.pl/poz/Nowoczesne-skuteczne-i-przyjazne-dla-pacjenta-standardy-przygotowania-do-kolonoskopii-,64931.html; [dostęp: 02.12.2025 r.]
  2. Szmit M., Bugajski M., Kamiński M.F.: Przygotowanie jelita grubego do kolonoskopii. Omówienie wytycznych European Society of Gastrointestinal Endoscopy 2019. Med. Prakt., 2020; 3: 68–77 
  3. E. Antos, J. Maliszewska, M. Wojciechowska, Kolonoskopia – problemy pacjentów przygotowujących się do badania, „Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu” 2019, t. 59, nr 2, s. 150–156. 
  4. M. Leszczyński, K.L. MacArthur, K.P. Nelson i wsp., The association among diet, dietary fiber, and bowel preparation at colonoscopy, „Gastrointestinal Endoscopy” 2018, t. 88, nr 4, s. 685–694.  
  5. https://www.mp.pl/gastrologia/skale/183407,skala-boston [dostęp: 08.12.2025 r.]

Magdalena Konowrocka
Magdalena Konowrocka
Dietetyk i psychodietetyk, absolwentka studiów magisterskich na SGGW oraz studiów podyplomowych na WUM na kierunku „Dietetyka w choroby wewnętrznych i metabolicznych”, studiowała w Instytucie Żywienia i Żywności „Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka”. Prowadzi gabinet doradztwa żywieniowego i dietetycznego Optimum Zdrowia.
 alabbanerek_wdomu

Social

88,235FaniLubię
3,663ObserwującyObserwuj
18,200SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też