Kolagen w ciąży – czy można go stosować i na co zwrócić uwagę?

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety, w którym organizm przechodzi prawdziwą rewolucję. Wśród wielu suplementów diety rozważanych przez przyszłe mamy, kolagen budzi szczególne wątpliwości. Z tego artykułu dowiesz się czy w ciąży można go bezpiecznie stosować? Jak wybrać odpowiedni preparat i na co zwrócić uwagę?

Spis treści:

  1. Czy można brać kolagen w ciąży?
  2. Jak wybrać odpowiedni kolagen w ciąży?
  3. Jakie badania diagnostyczne pomogą ocenić zapotrzebowanie organizmu kobiety na kolagen?
  4. Kolagen w ciąży i w czasie karmienia piersią: na co zwrócić uwagę?
  5. Zalety przyjmowania kolagenu w ciąży
  6. Kiedy można zauważyć efekty suplementacji kolagenu w ciąży?
  7. Kolagen w ciąży: podsumowanie informacji

Czy można brać kolagen w ciąży?

Kolagen to naturalne białko stanowiące główny budulec naszej skóry, stawów, kości i ścięgien. W ciąży zapotrzebowanie na składniki budulcowe znacząco wzrasta, a produkcja naturalnego kolagenu może być niewystarczająca wobec potrzeb rozwijającego się dziecka i zmian zachodzących w ciele kobiety. Jednak zdania ekspertów są podzielone co do jego suplementacji w ciąży. Aktualnie są tylko nieliczne badania, które sugerują, że suplementacja kolagenem w ciąży jest bezpieczna, czy nawet korzystna, pod warunkiem zachowania ostrożności i konsultacji z lekarzem. Zatem przed rozpoczęciem suplementacji bezwzględnie należy skonsultować się z ginekologiem prowadzącym ciążę.

>> Przeczytaj również: Kolagen – jak zadbać o jego optymalny poziom?

Jak wybrać odpowiedni kolagen w ciąży?

Kolagen występuje tylko w postaci suplementu diety. Wybierając go w okresie prenatalnym, warto szczególnie zwrócić uwagę na kilka kwestii:

  • typ kolagenu – najlepiej przebadane i najskuteczniejsze są kolageny typu I, II i III (kolagen typu I i III odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci, zaś typ II – za zdrowie stawów);
  • forma kolagenu – kolagen hydrolizowany (peptydowy) cechuje się najlepszą wchłanialnością dzięki rozbiciu na mniejsze cząsteczki;
  • czystość składu – bezpieczniejsze będą produkty o prostym, naturalnym składzie, pozbawione zbędnych wypełniaczy, barwników i konserwantów;
  • pochodzenie – kolagen rybi (morski) wykazuje wyższą biodostępność niż wołowy czy wieprzowy.

Dodatkowo, na ulotce warto zwrócić uwagę czy jest on odpowiedni dla kobiet w ciąży.

Jakie badania diagnostyczne pomogą ocenić zapotrzebowanie organizmu kobiety na kolagen?

Chociaż nie ma bezpośrednich badań mierzących poziom kolagenu w organizmie, poniższe badania mogą być pomocne w ocenie stanu tkanki łącznej:

  • morfologia z rozmazem – ogólna ocena stanu zdrowia;
  • badania poziomu witaminy C – kluczowego koenzymu w syntezie kolagenu;
  • poziom żelaza i ferrytyny – niedokrwistość może osłabiać produkcję kolagenu;
  • badania wątroby (ALT, AST) – zaburzenia funkcji wątroby mogą wpływać na metabolizm białek;
  • badania poziomu wapnia i magnezu – pierwiastki ważne dla zdrowia kości i stawów;
  • CRP i OB – wskaźniki stanu zapalnego w organizmie.
Badanie C-końcowego telopeptydu kolagenu typu I (PICP) banerek

Interpretacja wyników badań i dopasowanie dawki

Interpretacja wyników badań zawsze należy do lekarza. Nieprawidłowe wartości wskaźników stanu zapalnego, niedobory witaminy C lub żelaza mogą sugerować zwiększone zapotrzebowanie na kolagen. W ciąży dawkowanie kolagenu powinno być raczej ostrożne – nie więcej niż kilka gramów dziennie. Tę decyzję warto jednak pozostawić lekarzowi, który oceni czy suplementacja będzie bezpieczna, a jeśli tak to w jakiej dawce.

Kolagen w ciąży i w czasie karmienia piersią: na co zwrócić uwagę?

W okresie karmienia piersią suplementacja kolagenem jest uznawana za bezpieczną. Może być korzystna, zwłaszcza że organizm kobiety wciąż pracuje intensywnie, produkując wartościowy pokarm. Kolagen nie przenika do mleka matki w formie białkowej, lecz jako aminokwasy, które są naturalnym składnikiem pokarmu.

Pakiet kolagen – synteza i suplementacja banerek

Zalety przyjmowania kolagenu w ciąży

Korzyści z odpowiednio dobranej suplementacji kolagenem w ciąży mogą obejmować:

  • wsparcie zdrowia stawów – ciąża obciąża stawy, szczególnie biodrowe i kolanowe;
  • poprawa elastyczności skóry – co może zmniejszać ryzyko powstawania rozstępów;
  • wzmocnienie kości – zabezpieczenie przed ubytkami wapnia;
  • lepsza kondycja włosów i paznokci – które w ciąży często ulegają osłabieniu;
  • wsparcie gojenia tkanek – istotne szczególnie w okresie połogu.

Kiedy można zauważyć efekty suplementacji kolagenu w ciąży?

Efekty suplementacji kolagenem są kwestią indywidualną. Pierwsze oznaki poprawy kondycji skóry mogą być widoczne po 4-8 tygodniach regularnego stosowania. Dla optymalnych efektów zaleca się suplementację przez minimum 3 miesiące. W ciąży tempo obserwowanych zmian może być inne ze względu na burzę hormonalną.

Badanie N-końcowego propeptydu kolagenu banerek

Kolagen w ciąży: podsumowanie informacji

Kolagen może być uzupełnieniem diety kobiet w ciąży, przynoszącym korzyści dla zdrowia stawów, skóry i ogólnej kondycji tkanki łącznej. Jego suplementacja w ciąży nie jest jednoznacznie potwierdzona w badaniach naukowych. Decyzja o suplementacji powinna być zawsze podejmowana w konsultacji z lekarzem, uwzględniając indywidualne potrzeby i stan zdrowia kobiety. Wybierając kolagen, warto postawić na wysokiej jakości hydrolizowany kolagen rybi, o potwierdzonym składzie i pochodzeniu. Pamiętajmy, że suplementy diety są jedynie uzupełnieniem, a nie zastępstwem zróżnicowanej, bogatej w białko diety, która w ciąży jest szczególnie ważna.


Bibliografia

  1. Baginski, L., Winter, M., Bailey, T. S., Capobianco, S., & Granese, M. (2016). Response to Hydrolyzed Collagen Protein Supplementation in a Cohort of Pregnant and Postpartum Women. J Preg Child Health, 3(275), 2.
  2. Yamaguchi K, Nakayama J, Yamamoto T, Semba K, Shirota T, Yamamoto Y. Collagen induction of immune cells in the mammary glands during pregnancy. Physiol Genomics. 2024 Feb 1;56(2):128-135.
  3. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2020 tom 5, nr 4, strony 170–181.
  4. Świderski, F., Czerwonka, M., & Waszkiewicz-Robak, B. Hydrolizat kolagenu-nowoczesny suplement diety. Przemysł Spożywczy, 2009. 63(4), 42-44.
Jagoda Matusiak
Jagoda Matusiak
Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (dietetyka) i Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (tłumaczenia). Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Prowadzi prywatny gabinet dietetyczny w Lesznie.
 alabbanerek_wdomu

Social

88,235FaniLubię
3,663ObserwującyObserwuj
18,200SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też