Witamina E (tokoferol) – właściwości, źródła, niedobór i nadmiar

Artykuł został zaktualizowany 11.08.2025 r.

Witamina E – inaczej tokoferol – to witamina o właściwościach antyoksydacyjnych. Czym jest witamina E, gdzie występuje, jakie ma właściwości i czy warto ją suplementować? O tym wszystkim w artykule.

Spis treści

  1. Witamina E – właściwości
  2. Witamina E – na co pomaga?
  3. Biodostępność witaminy E – czynniki wpływające na jej wchłanianie
  4. Gdzie występuje witamina E?
  5. Niedobór witaminy E w organizmie – objawy
  6. Czy można przedawkować witaminę E?
  7. Czy warto suplementować witaminę E?
  8. Czy witamina E zapobiega rakowi?
  9. Witamina E – najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Witamina E – właściwości 

Witamina E (tokoferol) to mieszanina ośmiu związków, z których największą aktywność biologiczną wykazuje alfa-tokoferol, β-tokoferol to ok. 50% jego aktywności, pozostałe związki mają słabszą aktywność. 

Działanie witaminy E polega przede wszystkim na neutralizowaniu wolnych rodników, witamina E (tokoferol) to silny przeciwutleniacz.

Witamina E – na co pomaga?

Witamina E wpływa na następujące funkcje w organizmie człowieka:

  • chroni witaminę A czy nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) przed szkodliwymi zmianami oksydacyjnymi,
  • jest niezbędna dla prawidłowego działania układu rozrodczego, wpływa na wytwarzanie nasienia, jej niedobór sprzyja poronieniom,
  • bierze udział w stabilizacji błon komórkowych, w procesach syntezy substancji przeciwkrzepliwych,
  • działa ochronnie na krwinkę czerwoną. Niedobór witaminy E sprzyja występowaniu niedokrwistości hemolitycznej
Badanie witaminy E banerek

Biodostępność witaminy E – czynniki wpływające na jej wchłanianie

Witamina E (tokoferol) wchłania się z diety w ok. 40%. Jest to średnie wchłanianie, ponieważ w zależności od formy oraz składu diety może się wahać od 20-80%. Po wchłonięciu z przewodu pokarmowego witamina E transportowana jest z lipoproteinami we krwi do komórek organizmu.

Witamina E jest magazynowana w wielu miejscach w organizmie: w nadnerczach, tkance tłuszczowej, jądrach, płytkach krwi, wątrobie i mięśniach. Ok. 20% witaminy E znajduje się w erytrocytach. 

Wydalanie witaminy E (tokoferolu) odbywa się z kałem, z moczem usuwa się tylko ok. 1% tej witaminy. 

Co utrudnia wchłanianie witaminy E?

Wchłanianie witaminy E maleje, jeśli żywność, w której jest zawarta jest źle przechowywana. Jej straty obserwuje się również w czasie obróbki kulinarnej i procesów przetwarzania.

Zawartość witaminy E w produktach żywnościowych zmniejsza się pod wpływem:

  • tlenu, 
  • metali ciężkich
  • zjełczałych tłuszczów,
  • temperatury przekraczającej 200 stopni Celsjusza.

Ok. 50-70% tokoferolu traci się w czasie suszenia warzyw, rafinacja olejów to utrata ok. 70% aktywności tokoferoli. Niekorzystne jest smażenie i pieczenie. Powtórne wykorzystywanie olejów powoduje całkowity rozkład witaminy E (tokoferolu).

Co pomaga wchłaniać witaminę E?

Najlepszym sposobem przetwarzania żywności ze względu na tokoferol jest gotowanie, w czasie tego procesu tracimy tylko ok. 10% tej witaminy.

Poza tym wchłanianiu witaminy E (tokoferolu) sprzyja:

Pakiet witaminy rozszerzony banerek

Gdzie występuje witamina E?

Witamina E (tokoferol) zawarta jest w produktach pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. W polskiej diecie ważne źródła witaminy E stanowią tłuszcze roślinne oraz produkty zbożowe, w tym razowe pieczywo. Produktami o dużej zawartości witaminy E są również migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy laskowe

Oleje zawierające głównie postać alfa-tokoferolu – najbardziej aktywnej formy witaminy E:

  • olej rzepakowy,
  • olej słonecznikowy,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z krokosza,
  • olej z kiełków pszenicy. 

Oleje zawierające gamma-tokoferol – wykazujący ok. 30% aktywności alfa-tokoferolu:

  • olej kukurydziany,
  • olej sojowy. 

Witamina E – gdzie występuje – zawartość witaminy E w wybranych produktach (wg Kunachowicz i wsp., 2017)

ProduktZawartość w mg w 100 gramach produktu
Olej z zarodków pszenicy149
Olej słonecznikowy47
Orzechy laskowe39
Olej z krokosza34
Migdały24
Zarodki pszenicy15
Węgorz4,14
Żółtko jaja2,15
Chleb słonecznikowy2,52

Witamina E – dzienne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę E zależy od wieku i płci.

Dzienne normy spożycia witaminy E przedstawia tabela:

WiekRównoważnik alfa-tokoferolu w mg/dobę
Niemowlęta do 1 r.ż.5
1-6 r.ż6
7-9 r.ż.7
Dziewczęta 10-18 r.ż.10
Chłopcy 10-18 r.ż.8
Kobiety8
Mężczyźni10
Ciąża10
Laktacja11

Niedobór witaminy E w organizmie – objawy

Niedobór witaminy E (tokoferolu) w Polsce rzadziej wynikają z niedoborów w diecie, częściej są wynikiem zaburzeń wchłaniania lub niedokrwistości hemolitycznej.

Objawy niedoboru witaminy E mogą obejmować:

  • szybsze starzenie się skóry, rogowacenie naskórka, wolniejsze gojenie się ran, zaburzenia koncentracji, zaburzenia płodności, zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. 

Czy można przedawkować witaminę E?

Nadmierna suplementacja witaminy E jest toksyczna, może powodować:

  • bóle głowy, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, senność,
  • zaburzenia jelitowe,
  • osłabienie siły mięśni,
  • zaburzenia krzepliwości krwi.

Czy warto suplementować witaminę E?

Biorąc pod uwagę fakt, iż niedobór witaminy E (tokoferolu) rzadko wynika z jej niedoborów w diecie, profilaktyczna suplementacja tej witaminy jest niezasadna. Jeśli chcemy zapewnić sobie odpowiedni poziom witaminy E w organizmie, warto skoncentrować się na przyjmowaniu produktów bogatych w tokoferol, jak np. olej z zarodków pszenicy. 

Obszerna metaanaliza – 2240 – artykułów z bazy Pub-Med wykonana w roku 2013, opisujących efekty suplementacji witaminy E na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych wykazała, iż nie wpływa na zmniejszenie tego ryzyka.

Dlatego suplementacja witaminy E powinna być poprzedzona badaniem jej poziomu we krwi i powinna mieć miejsce tylko, jeśli stwierdza się jej niedobory w organizmie.

Czy witamina E zapobiega rakowi?

Przez wiele lat istniał pogląd, iż istnieje związek między witaminą E a ryzykiem raka prostaty. Te alarmistyczne obserwacje nie znalazły potwierdzenia w badaniach. Co więcej pokazały się doniesienia, iż suplementacja witaminą E była istotnie związana ze zmniejszeniem ryzyka raka prostaty.

W roku 2022 dokonano metaanalizy wielu badań, których celem było wykrycie związku pomiędzy ryzykiem raka prostaty a:

  • przyjmowaniem witaminy E z dietą – łącznie 516 753 uczestników,
  • przyjmowaniem suplementów witaminy E – łącznie 686 348 uczestników,
  • przyjmowaniem witaminy E zarówno z dietą, jak i suplementacją – łącznie 94 421 uczestników.

Oceniając całkowite spożycie witaminy E w kontekście ryzyka raka prostaty, autorzy stwierdzili, że nie było znaczących związków pomiędzy wyższym spożyciem witaminy E i zmniejszeniem ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty.

Badacze zauważyli, iż osoby, które spożywały dużo witaminy E w diecie, wydawały się mieć nieco mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, jednak nie przełożyło się to na wystarczające dowodowy statystyczne. Nie można z pewnością stwierdzić, że to właśnie witamina E była przyczyną tej redukcji ryzyka, a nie dzieło przypadku.

W przypadku spożywania suplementów diety zauważono pozytywny wpływ α-tokoferolu (zażywanego w Europie), natomiast γ-tokoferol (zażywany w Ameryce Południowej) nie miał wpływu na zmniejszenie ryzyka raka prostaty. Niestety badań z α-tokoferolem w metaanalizie nie było dużo, dlatego w podsumowaniu nie wykazano związku pomiędzy suplementacją witaminą E a zmniejszenie ryzyka raka.

WAŻNE!
Suplementacja witaminą E nie wpływa na zmniejszenie ryzyka raka prostaty.

Witamina E – najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Z czym najlepiej wchłania się witamina E?

Są to NNKT – nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i C, oraz selen, cynk, żelazo i miedź.

W czym jest najwięcej witaminy E? Co zawiera witaminę E?

Najwięcej witaminy E jest w olejach roślinnych.

Czy tran zawiera witaminę E?

Tran nie zawiera witaminy E. Niektóre produkty są wzbogacane w witaminę E.

Jaka jest nazwa witaminy E?

Chemiczna nazwa witaminy E to tokoferol.

Czy witamina E jest rakotwórcza?

Nie, witaminia E nie jest rakotwórcza.


Piśmiennictwo

  1. Ostrowska L., Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL 2018
  2. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D, Dietoterapia, PZWL 2014
  3. Myung SK, Ju W, Cho B, Oh SW, Park SM, Koo BK, Park BJ; Korean Meta-Analysis Study Group. Efficacy of vitamin and antioxidant supplements in prevention of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2013 Jan 18;346:f10. doi: 10.1136/bmj.f10. PMID: 23335472; PMCID: PMC3548618.
  4. Loh WQ, Youn J, Seow WJ. Vitamin E Intake and Risk of Prostate Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2022 Dec 21;15(1):14. doi: 10.3390/nu15010014. PMID: 36615673; PMCID: PMC9824720.
Magdalena Konowrocka
Magdalena Konowrocka
Dietetyk i psychodietetyk, absolwentka studiów magisterskich na SGGW oraz studiów podyplomowych na WUM na kierunku „Dietetyka w choroby wewnętrznych i metabolicznych”, studiowała w Instytucie Żywienia i Żywności „Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka”. Prowadzi gabinet doradztwa żywieniowego i dietetycznego Optimum Zdrowia.
 alabbanerek_wdomu

Social

88,235FaniLubię
3,663ObserwującyObserwuj
18,200SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też