Dieta po CC – co można jeść a czego unikać? Przykładowe jadłospisy

Cesarskie cięcie (CC) to operacja, która wymaga odpowiedniej regeneracji organizmu. Kluczowym elementem rekonwalescencji jest właściwa dieta, która wspomaga gojenie się ran, dostarcza niezbędnych składników odżywczych i zapobiega zaparciom. W tym artykule omawiamy, jakie produkty warto wprowadzić do jadłospisu po cesarskim cięciu, czego unikać, a także podajemy przykładowe jadłospisy, które pomagają w szybkim powrocie do formy.

Kluczowe informacje:
>> Dieta po cesarskim cięciu powinna być lekkostrawna, bogata w białko i witaminy.
>> W pierwszych dobach po operacji unikaj produktów wzdymających i ciężkostrawnych, pij dużo wody i stopniowo wprowadzaj nowe składniki, również błonnik.
>> Odpowiednia dieta kobiet po cięciu cesarskim wpływa korzystnie na gojenie się rany, syntezę nowych komórek, laktację, wzmocnienie odporności organizmu i ogólną rekonwalescencję.
>> Jeśli po CC karmisz piersią pamiętaj, że laktacja to ogromny wysiłek energetyczny dla organizmu. W czasie karmienia wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne o dodatkowe 500 kcal.

Spis treści:

  1. Kiedy można zacząć jeść po CC?
  2. Jaka dieta po cesarce?
  3. Dieta po CC – najważniejsze składniki
  4. Białko w diecie po cesarskim cięciu
  5. Żelazo w diecie po CC
  6. Wapń w diecie po cesarce
  7. Dieta po CC – witaminy
  8. Błonnik w diecie po cesarskim cięciu
  9. Rola nawodnienia – jak i co pić po CC
  10. Dieta po cesarce – jakich produktów unikać?
  11. Dieta po cesarskim cięciu – przykładowy jadłospis
  12. Dieta po CC – często zadawane pytania (FAQ)

Kiedy można zacząć jeść po CC?

W zależności od zasad panujących w danym szpitalu i stanu klinicznego pacjentki pierwszy posiłek następuje w tej samej dobie co cięcie lub w następnej.

Zgodnie z protokołem ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) pacjentki po operacji mogą zacząć jeść w tej samej dobie. Taka praktyka przyspiesza rekonwalescencję pooperacyjną i skraca czas pobytu w szpitalu. Drugim podejściem jest zalecenie kobietom po CC powstrzymania się od jedzenia do momentu, aż ich układ pokarmowy zacznie pracować po znieczuleniu. W tym czasie kobieta otrzymuje żywienie dożylne.  

Jaka dieta po cesarce?

Dieta po cięciu cesarskim powinna zapewniać odpowiednią ilość kilokalorii, białka i witamin. Dobrze zbilansowana podaż składników odżywczych po CC:

  • przyspiesza gojenie się rany pooperacyjnej,
  • wspomaga laktację,
  • zapobiega niedoborom pokarmowym,
  • reguluje pracę jelit (szczególnie ważne po znieczuleniu).

W pierwszych dobach po operacji zaleca się dietę lekkostrawną i w zależności od stanu klinicznego stopniowe jej rozszerzanie.

Pamiętaj:
Matki karmiące po CC mają o 500 kcal większe dzienne zapotrzebowanie energetyczne w stosunku do zapotrzebowania na energię przed ciążą.

>> Sprawdź: Dieta matki karmiącej – co jeść, a czego unikać w okresie karmienia piersią?

Dieta po CC – najważniejsze składniki

Najważniejszymi składnikami diety po CC są:

  • białko – odpowiedzialne za regenerację tkanek,
  • węglowodany – dostarczają energię,
  • zdrowe tłuszcze – dla laktacji i wchłaniania witamin,
  • witaminy – zawarte w naturalnych produktach spożywczych, 
  • błonnik – zapobiega zaparciom.

>> Może Cię zainteresować: Jak łączyć witaminy i minerały? Synergizm i antagonizm składników odżywczych

Białko w diecie po cesarskim cięciu

Białko odgrywa kluczową rolę w regeneracji po cesarskim cięciu, ponieważ przyspiesza gojenie rany (białko strukturalne kolagen jest niezbędny do regeneracji tkanek), wspiera laktację (organizm potrzebuje dodatkowej porcji białka do produkcji mleka) i zapobiega utracie masy mięśniowej (zwłaszcza przy ograniczonej aktywności fizycznej).

Zapotrzebowanie na białko może wzrosnąć w okresie okołooperacyjnym nawet do 1,5-2 g na kg należnej masy ciała. Kobiety, które karmią piersią, powinny spożywać większą ilość białka (+19 g białka/ dzień w pierwszych 6. miesiącach życia dziecka) w porównaniu do kobiet niekarmiących. Najlepszym źródłem białka po CC są:

  • mięso, np. kurczak, indyk, cielęcina, królik,
  • ryby, np. łosoś, dorsz, makrela,
  • jaja,
  • nabiał, np. twaróg, jogurt, kefir, serek wiejski,
  • tofu.

Po kilku dniach od operacji i dobrej tolerancji ze strony przewodu pokarmowego do diety można włączyć rośliny strączkowe (np. soczewica, ciecierzyca, biała fasola).

Żelazo w diecie po CC

Żelazo w diecie po CC jest niezbędne do produkcji hemoglobiny i regeneracji organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie przy niedostatecznej podaży może przyczynić się do anemii. Najlepszym źródłem żelaza po CC są:

  • produkty zwierzęce (lepiej przyswajalne), tj. wątróbka, chude czerwone mięso (wołowina, cielęcina),
  • żółtko jaj,
  • ryby (sardynki, makrela).

Z produktów roślinnych największą jego zawartość mają: natka pietruszki, szpinak, pestki dyni, soczewica i ciecierzyca.

Czy wiesz, że:
Aby poprawić wchłanianie żelaza warto dołączać do każdego posiłku produkty bogate w witaminę C. Nie należy natomiast łączyć produktów będących dobrym źródłem żelaza np. czerwonego mięsa lub produktów strączkowych z kawą, herbatą czy mlekiem i jego przetworami.

Ciecie cesarskie i okres połogu wiążą się z dodatkową utratą krwi. W przypadku wyników badań laboratoryjnych po CC potwierdzający niedobór żelaza lekarz może zalecić doustne preparaty żelaza.

Pakiet anemii(4 badania) banerek

Wapń w diecie po cesarce

Wapń w diecie po cesarce jest niezbędny dla regeneracji kości, mięśni i prawidłowego krzepnięcia krwi. Jego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna, jeśli karmisz piersią, ponieważ zapotrzebowanie na wapń wzrasta.

Najbogatszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory. Znaczne ilości tego składnika zawierają również konserwy rybne spożywane wraz z ościami (szproty), ser parmezan, mak, jogurt naturalny, ser gouda, fortyfikowane wapniem napoje roślinne, wody mineralne i kawa zbożowa wzbogacona w wapń.

Do czynników zwiększających wchłanianie wapnia należą m.in. witamina D i laktoza. W przypadku diety bezlaktozowej należy zatem rozważyć jego suplementację po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

>> Więcej o zasadach suplementacji witaminy D dowiesz się z artykułu: Suplementacja witaminy D – co to dokładnie oznacza?

Dieta po CC – witaminy

Po cesarskim cięciu organizm potrzebuje szczególnego wsparcia witaminowego, by przyspieszyć gojenie, odbudować siły i wspierać laktację. Oto najważniejsze witaminy po CC i ich źródła:

  • witamina C – czarne porzeczki, kiwi, truskawki, czerwona papryka, truskawkach, owoce cytrusowe, natka pietruszki,
  • witaminy z grupy B – wątróbka, jaja, kasza gryczana, banan, szpinak, ciecierzyca,
  • witaminy A i E – tran, jaja, mleko, masło, wątróbka, marchew, bataty, oleje roślinne, produkty zbożowe, orzechy,
  • witamina K – ciemnozielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, jarmuż), brokuł, bruksela 
  • kwasy Omega-3 (EPA i DHA) – olej lniany, łosoś, tran.

Warzywa i owoce po CC warto wprowadzać stopniowo, w zależności od tolerancji ze strony przewodu pokarmowego, zaczynając od lekkostrawnej obróbki termicznej (gotowanie, duszenie).

Warto wiedzieć:
Witaminą, od której zależy wiele szlaków w organizmie, jest witamina D. Jest to jedyna witamina, której nie można w pełni pozyskać z żywnością. Jest ona syntetyzowana egzogennie poprzez promieniowanie UF – 15 minut nasłoneczniania z odkrytymi przedramionami. Jeśli warunek ten nie jest spełniony, zaleca się jej podaż w ilości 2000-4000 IU w zależności od jej stężenia we krwi.
Badanie kwasów omega-3 banerek

Błonnik w diecie po cesarskim cięciu

Po cięciu cesarskim jelita powoli wracają do normalnej pracy po znieczuleniu i ograniczonej ruchomości. Ważne jest zatem, aby stopniowo włączać błonnik do diety. Wspiera on perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom – częstemu problemowi po cesarce.

Stopniowo wprowadzaj produkty tj. płatki owsiane (błyskawiczne zawierają nieco mniej błonnika i mogą być lepszą opcją na początek), siemię lniane (1 łyżka dziennie namoczonych do jogurtu), pieczywo pełnoziarniste lub graham, surowe warzywa, czy suszone śliwki (namoczone w ciepłej wodzie jako naturalny środek przeczyszczający).

Błonnik działa najlepiej, gdy pijesz odpowiednią ilość płynów. Bez wody błonnik może zalegać w jelitach, powodując ból i zaparcia.

Rola nawodnienia – jak i co pić po CC

Po cesarskim cięciu odpowiednie nawodnienie jest niezbędne m.in. dla:

  • szybszej regeneracji organizmu (w tym blizny pooperacyjnej),
  • prawidłowej pracy jelit i zapobiegania zaparciom (po CC jelita są spowolnione przez znieczulenie i ograniczoną ruchomość),
  • wsparcia laktacji (jeśli karmisz piersią, należy uwzględnić dodatkową wodę zawartą w wydzielanym mleku).

Normy na wodę (pochodząca z napojów i produktów spożywczych) ustalone na poziomie wystarczającego spożycia:

  • kobiety karmiące piersią – około 2700 ml wody dziennie,
  • kobiety niekarmiące – około 2000 ml wody dziennie.

>> Więcej przydatnych informacji znajdziesz w artykule: Odwodnienie i nawodnienie organizmu – fakty i mity

Dieta po cesarce – jakich produktów unikać?

Jelita potrzebują czasu, by wrócić do normalnej pracy po znieczuleniu. W pierwszych dniach po CC zaleca się dietę lekkostrawną. Unikać należy zatem:

  • produktów wzdymających, tj. kapusty, fasoli, cebuli (po kilku dniach od operacji nie ma przeciwwskazań do ich spożywania, w zależności od indywidualnej tolerancji)
  • napojów gazowanych,
  • tłustych i ciężkostrawnych potraw, tj. smażone mięso, tłuste sosy,
  • tłustych wędlin i mięsa, tj. salceson, słonina, smalec, golonka,
  • kupnych fast foodów.

>> Przeczytaj: Kalkulator wagi w ciąży

Dieta po cesarskim cięciu – przykładowy jadłospis

Przykładowy jadłospis jakościowy dla kobiety po CC na diecie lekkostrawnej:

  • Śniadanie: Jajecznica na maśle z pszennym pieczywem i sałatą masłową.
  • Śniadanie II: Jabłecznik z kaszą kuskus na mleku.
  • Obiad: Potrawka z kurczaka, z ryżem i marchewką.
  • Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem owocowym.
  • Kolacja: Chleb pszenny z twarogiem, olejem lnianym i ogórkiem (bez skórki).

Przykładowy jadłospis jakościowy dla kobiety po CC na diecie normalnej:

  • Śniadanie: Omlet z dowolnymi warzywami i pieczywem pełnoziarnistym.
  • Śniadanie II: Jabłecznik z kaszy jaglanej i mleka z dodatkiem rodzynek.
  • Obiad: Pieczony kurczak z oliwą, kaszą gryczaną i brokułami z sezamem.
  • Podwieczorek: Jogurt typu skyr z migdałami i owocami.
  • Kolacja: Chleb graham z twarogiem, olejem lnianym i rzodkiewką.

Dieta po CC – często zadawane pytania (FAQ)

Czy rosół jest dobry po cesarce?

Nie ma przeciwwskazań, aby zjeść rosół po CC w ramach zbilansowanego posiłku. Najlepiej przygotować go na mięsie z kurczaka (lub indyka) z marchewką, makaronem i podać z natką pietruszki.

Czy można jeść banany po cesarce?

Tak, banany są dobrym wyborem po cesarce. Są łatwostrawne, bogate w potas, dostarczają węglowodanów (energii). Świetnie sprawdzają się jako dodatek do śniadania (np. owsianki), kanapki na słodko (np. kanapka z twarogiem i bananem) lub w ramach szybkiej przekąski z porcją orzechów.

Co jeść po cesarce, żeby się wypróżnić?

Wypróżnieniu może pomóc odpowiednia podaż płynów w diecie, włączenie płynów o działaniu przeczyszczającym (np. ciepły kompot ze śliwek, ciepła herbata z dodatkiem ksylitolu, woda bogata w magnez, kawa naturalna), włączenie do diety produktów będących dobrym źródłem błonnika (kilka dni po operacji) oraz mlecznych produktów fermentowanych.

Kiedy pierwszy posiłek po CC?

Po cięciu cesarskim pierwszy posiłek można w większości przypadkach zjeść już w tym samym dniu. Posiłek warto spożyć powoli i spokojnie, z ostrożnością w zależności od samopoczucia i zaleceń lekarza. Słuchaj swojego organizmu i postępuj zgodnie z zaleceniami personelu medycznego.


 Bibliografia

  1. Pujić B., et al. Implementation of eras protocol for cesarean section. Acta Clin Croat. 2022 Sep;61(Suppl 2):151-154.
  2. W. R. Burrows, A. J. Gingo Jr., S. M. Rose i in., Safety and efficacy of early postoperative solid food consumption after cesarean section, „The Journal of reproductive medicine”, nr 40 (6) 1995.
  3. Szostak- Węgierek D. Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021.
  4. Mdoe MB, Mselle LT, Kibusi SM. An integrative review of home care recommendations for women after caesarean section. Nurs Open. 2024 Mar;11(3):e2145.
  5. Hu C., et al. The Impact of Regular Diet Recovery on Postoperative Rehabilitation After Elective Cesarean Section. Matern Fetal Med. 2024 Apr 4;6(2):78-83.
  6. Jarosz M. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, 2020.
Jagoda Matusiak
Jagoda Matusiak
Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (dietetyka), Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza (tłumaczenia) oraz Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu (zarządzanie); członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki; prowadzi prywatny gabinet dietetyczny w okolicach Leszna.
 alabbanerek_wdomu

Social

88,235FaniLubię
3,663ObserwującyObserwuj
18,200SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też