Białko C-reaktywne (CRP) jest białkiem ostrej fazy wytwarzanym w wątrobie pod wpływem cytokin prozapalnych. Jego stężenie we krwi wzrasta w wyniku, m.in. infekcji, w chorobach nowotworowych, chorobach układu tkanki łącznej i jelit, w okresie pooperacyjnym czy w wyniku zawału mięśnia sercowego
Oczekiwanie na wynik
2 dni robocze
Materiał
Krew
Przygotowanie
Mianem hsCRP określa się białko CRP oznaczone przy pomocy metody o wysokiej czułości, która umożliwia wykrycie bardzo niewielkich stężeń tego białka we krwi. Test hsCRP jest wykorzystywany jako wskaźnik ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego u osób klinicznie zdrowych. Zwykle wykonuje się go razem z innymi badaniami oceniającymi ryzyko chorób układu krążenia, takimi jak lipidogram.
Oznaczenie hsCRP powinno się wykonać 2-krotnie, w odstępie 2 tygodni, a za wynik należy przyjąć wartość średnią. Nie należy wykonywać badania hsCRP u osób w czasie infekcji, z urazami lub zaostrzeniem choroby przewlekłej w ostatnich dniach przed badaniem.
Stężenie CRP zmniejsza się podczas przyjmowania leków, takich jak: statyny, fibraty czy blokery receptora angiotensynowego. Obniżenie jego stężenia obserwuje się także u osób stosujących dietę niskowęglowodanową, a bogatą w tłuszcze. Umiarkowane spożycie alkoholu i zwiększona aktywność fizyczna również zmniejszają stężenie tego wskaźnika.
Wg American Heart Association ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych w zależności od poziomu hsCRP przedstawia się następująco:
Ryzyko: niskie
Poziom hs CRP < 1 mg/l
Ryzyko: średnie
Poziom hs CRP 1 – 3 mg/l
Ryzyko: wysokie
Poziom hs CRP > 3 mg/l
Materiałem do badań jest krew. Nie jest wymagane specjalne przygotowanie.