1. Strona główna
    arrow-right-icon
  2. Katalog badań
    arrow-right-icon
  3. Kwas mlekowy (mleczany)

Kwas mlekowy (mleczany)
Symbol: KWMLEKO Kod ICD: N11

Celem badania jest oznaczenie stężenia kwasu mlekowego (mleczanu) we krwi.

Oczekiwanie na wynik

1 dzień roboczy

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • udaj się na pobranie w godzinach porannych
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)
  • szczegółowo o przygotowaniu -
  • po całonocnym wypoczynku
Dowiedz się więcej

Kwas mlekowy (mleczan) jest końcowym produktem rozpadu glukozy w warunkach beztlenowych, który zachodzi głównie w mięśniach i krwinkach czerwonych. Reakcja ta jest nasilana w warunkach niedoboru tlenu, np. w warunkach hipoksji, a także przez uszkodzenie tkanek. Mleczan wykorzystywany jest w procesie glukoneogenezy (powstawanie glukozy ze związków niebędących cukrami).

Kto i kiedy powinien wykonać badanie kwasu mlekowego?

Zwiększenie stężenia kwasu mlekowego we krwi jest spowodowane jego nadmierną produkcją w sytuacji niedostatecznego zaopatrzenia tkanek w tlen. Dlatego też badanie to jest zalecane w celu oceny stopnia niedotlenienia tkanek, a także w przypadku podejrzenia kwasicy mleczanowej spowodowanej niedotlenieniem organizmu, jak i powstałej na skutek chorób lub czynników niezwiązanych z niedotlenieniem, np. w przebiegu cukrzycy, choroby spichrzeniowej glikogenu czy przez stosowanie niektórych leków.

Dodatkowe przygotowanie

Materiałem do badań jest krew. Krew pobierana jest rano, na czczo, w spoczynku, ze względu na to, że jakikolwiek wysiłek fizyczny zwiększa stężenie mleczanu, podobnie jak spożycie posiłku.

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.