Celem badania jest oznaczenie stężenia kwasu mlekowego (mleczanu) we krwi.
Oczekiwanie na wynik
1 dzień roboczy
Materiał
Krew
Przygotowanie
Kwas mlekowy (mleczan) jest końcowym produktem rozpadu glukozy w warunkach beztlenowych, który zachodzi głównie w mięśniach i krwinkach czerwonych. Reakcja ta jest nasilana w warunkach niedoboru tlenu, np. w warunkach hipoksji, a także przez uszkodzenie tkanek. Mleczan wykorzystywany jest w procesie glukoneogenezy (powstawanie glukozy ze związków niebędących cukrami).
Zwiększenie stężenia kwasu mlekowego we krwi jest spowodowane jego nadmierną produkcją w sytuacji niedostatecznego zaopatrzenia tkanek w tlen. Dlatego też badanie to jest zalecane w celu oceny stopnia niedotlenienia tkanek, a także w przypadku podejrzenia kwasicy mleczanowej spowodowanej niedotlenieniem organizmu, jak i powstałej na skutek chorób lub czynników niezwiązanych z niedotlenieniem, np. w przebiegu cukrzycy, choroby spichrzeniowej glikogenu czy przez stosowanie niektórych leków.
Materiałem do badań jest krew. Krew pobierana jest rano, na czczo, w spoczynku, ze względu na to, że jakikolwiek wysiłek fizyczny zwiększa stężenie mleczanu, podobnie jak spożycie posiłku.