Organix Gastro to badanie, które pozwala na wczesne wykrywanie zwiększonej kolonizacji patogennych mikroorganizmów w jelitach. Badanie analizuje kwasy organiczne w moczu, które są produktami przemiany materii mikrobioty jelitowej. Wzrost ich stężenia może wskazywać na problemy z trawieniem, niedobory witamin lub dysbiozę.
ORGANIX GASTRO test dysbiozy: czym jest i czemu służy?
Dysbioza to zaburzenie homeostazy mikrobioty jelitowej, czyli odchylenie od jej naturalnego, zdrowego składu i funkcji, tj.:
- zmniejszenie liczby korzystnych bakterii (np. Bifidobacterium, Lactobacillus),
- wzrost liczby mikroorganizmów patogennych lub oportunistycznych (np. Candida, Clostridium difficile, Proteus vulgaris),
- zaburzenia w funkcjach metabolicznych mikrobioty (np. produkcji SCFA, witamin, enzymów).
Zaburzenia mikrobioty jelitowej nie ograniczają się tylko do układu pokarmowego. Przeciwnie – mogą inicjować kaskady zapalne i immunologiczne w całym organizmie, prowadząc do:
- objawów lokalnych - wzdęcia, biegunki, zaparcia, ból brzucha, nietolerancje pokarmowe,
- objawów ogólnych - zmęczenie, mgła mózgowa, wahania nastroju, problemy ze snem,
- chorób przewlekłych - cukrzyca typu 1, RZS, alergie, astma, neurozaburzenia, nowotwory.
Test Organix Gastro jest nieinwazyjnym, innowacyjnym badaniem metabolitów mikrobioty jelitowej zawartych w moczu, które umożliwia:
- wykrycie dysbiozy,
- ocenę toksycznych metabolitów, które mogą wpływać na śluzówkę jelit, wątrobę, ośrodkowy układ nerwowy i odpornościowy,
- wykrycie niedoborów witamin i kofaktorów (B6, glicyna) – potrzebnych do prawidłowej modulacji układu immunologicznego,
- monitorowanie skuteczności terapii probiotycznej lub przeciwgrzybiczej,
- celowaną interwencję dietetyczną i suplementacyjną (np. B6, glicyna, probiotyki, dieta niskohistaminowa).
Badanie jest przydatne, m.in. w praktyce dietetyka klinicznego, gastroenterologa, psychiatry i lekarza rodzinnego.
Związki oznaczane w badaniu – ich interpretacja kliniczna:
- kwas benzoesowy - jest wytwarzany przez bakterie jelitowe. Wątroba przekształca go w kwas hipurowy, do czego potrzebuje glicyny i witaminy B6. Z tego powodu podwyższone stężenie kwasu benzoesowego w moczu może sugerować niedobór tych dwóch substancji,
- kwas 2-hydroksy-2-metylobutanodiowy - wskaźnik nadmiernej kolonizacji drożdżaków i bakterii beztlenowych,
- kwas m-hydroksyfenylooctowy - ogólny wskaźnik nadmiernego przerostu patogennej mikrobioty,
- kwas p-hydroksybenzoesowy - wskaźnik wzmożonej obecności bakterii E. coli,
- kwas p-hydroksyfenylooctowy - metabolit tyrozyny. Jego podwyższone stężenie w moczu jest często powiązane z nadmiernym namnożeniem się w jelicie cienkim pasożyta Giardia lamblia lub określonych bakterii beztlenowych. Do takiego stanu może dojść w wyniku resekcji jelita lub po częstym stosowaniu antybiotyków, np. neomycyny,
- kwas winowy - inaczej kwas karboksylowy, naturalnie występujący w winogronach i używany jako konserwant (E334). Ponieważ ludzki organizm nie wytwarza tego kwasu, jego podwyższone stężenie w moczu jest sygnałem nadmiernego namnożenia się drożdżaków (np. Candida) w jelicie, które fermentują cukry. Jedną z przyczyn takiego stanu może być niedobór witaminy B12,
- indykan - stanowi produkt zaburzonego metabolizmu tryptofanu. Jego podwyższony poziom w moczu może wskazywać na nadmierny przyrost bakterii w jelicie cienkim (SIBO), choroby jelita cienkiego (np. celiakia), a także problemy z wydzielaniem żółci,
- kwas trikarbalilowy - jest markerem wskazującym na ekspozycję organizmu na mykotoksyny, głównie fumonizyny, które są wytwarzane przez pleśnie, np. Fusarium verticillioides. Kwas ten posiada zdolność wiązania składników mineralnych takich jak magnez, wapń i cynk i tym może prowadzić do ich niedoborów,
- D-arabinitol - marker rozrostu grzybów z rodzaju Candida,
- kwas hipurowy - pojawia się w moczu w większych stężeniach, gdy występuje zwiększona podaż kwasu benzoesowego. Może to być wynik spożywania produktów zawierających ten kwas (naturalnie lub jako konserwant) lub efekt wzmożonych procesów gnilnych w jelitach,
- kwas dihydroksyfenylopropanowy (DHPPA) - nadmierne zasiedlenie szczepami Clostridium spp. lub Pseudomonas spp. Bakterie te produkują toksyczne związki, które powodują ciężkie stany zapalne,
- P-krezol - marker wskazujący na zakażenie bakteriami Proteus vulgaris i Clostridium difficile, a także pierwotniakami Giardia lamblia.
Organix Gastro to narzędzie diagnostyczne szczególnie rekomendowane w przypadkach problemów z układem pokarmowym, immunologicznym, a także w sytuacji występowania przewlekłych chorób i stanów zapalnych o nieznanym pochodzeniu. Badanie może być wykonane zarówno u dzieci, jak i osób starszych.
ORGANIX GASTRO test dysbiozy: kto i kiedy powinien wykonać badanie?
Badanie jest szczególnie zalecane u osób:
- z problemami ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, bóle brzucha zaparcia lub biegunki,
- z przewlekłym zmęczeniem i objawami neuropsychiatrycznymi – nadmierna senność, wahania nastroju, drażliwość,
- z alergiami pokarmowymi,
- z chorobami autoimmunologicznymi – w tym przewlekłe zapalne choroby jelit, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu I, atopowe zapalenie skóry,
- z chorobami nowotworowymi,
- po antybiotykoterapii,
- stosujących leki takie jak, np. sterydy czy niesteroidowe leki przeciwzapalne,
- z nawracającymi infekcjami.
Badanie można również wykonać u dzieci z podwyższonym ryzykiem zaburzeń mikrobioty jelitowej, tj. urodzonych poprzez cesarskie cięcie, karmionych mlekiem modyfikowanym czy z nieswoistymi objawami ze strony przewodu pokarmowego.
ORGANIX GASTRO test dysbiozy: przygotowanie do badania
Materiałem do badania jest mocz pobrany z próbki porannej, ze środkowego strumienia - pobrany do specjalnego zestawu do pobrań. W celu jego uzyskania należy skontaktować się z wybranym Punktem Pobrań. W skład zestawu wchodzi instrukcja przeprowadzenia pobrania materiału.
Badanie Organix Gastro wymaga specjalnego przygotowania.
Wieczorem i w nocy przed badaniem należy unikać picia dużej ilości płynów. Ostatni posiłek powinien być spożyty 8 godzin przed pobraniem próbki moczu.
Na 48 godzin przed pobraniem próbki nie należy jeść ryb i owoców morza.
Na 24 godzin przed badaniem należy unikać:
- owoców, w tym jabłek, śliwek, wiśni, borówek, bananów, kiwi, rabarbaru, arbuza, mango oraz rodzynek i innych suszonych owoców,
- warzyw, takich jak pomidory, awokado, dynia, szparagi, buraki, kalafior, kapusta, kukurydza, pieczarki, czosnek, cebula, biała część pora,
- orzechów, zwłaszcza włoskich, pekan oraz pestek dyni,
- napojów, takich jak lemoniada i wino,
- dodatków do żywności, w tym kwasu benzoesowego (konserwant) i aspartamu (słodzik).
Należy skonsultować się z lekarzem w sprawie odstawienia przyjmowanych leków, szczególnie tych moczopędnych.
Badania nie powinno się przeprowadzać w trakcie miesiączki.
Przykładowy jadłospis w dniu poprzedzającym badanie:
I śniadanie
Jaglanka z cynamonem: płatki jaglane, mleko 2% tł., cynamon,
Sposób wykonania: płatki ugotować na mleku do miękkości. Można dodać odrobinę wody. Ugotowane płatki oprószyć cynamonem. Wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
II śniadanie
Kanapka z serem mozzarella i rukolą,:
chleb zwykły pszenny, oliwa z oliwek, mozzarella, rukola
Sposób wykonania: pieczywo skropić oliwą. Na pieczywo ułożyć umytą i osuszoną rukolę oraz plasterki sera.
Obiad
Ryż z warzywami i mięsem drobiowym:
ryż biały, pierś z kurczaka, cukinia, bakłażan, olej rzepakowy, przyprawa curry
Sposób wykonania: warzywa umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie dusić na patelni na łyżeczce oleju. Pierś drobiową pokroić w kostkę, posypać curry, dodać łyżeczkę oleju i wymieszać. Podsmażyć, dodać do podduszonych warzyw i wymieszać. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Podwieczorek
Serek ziarnisty z waflami ryżowymi:
serek ziarnisty naturalny, dwa wafle ryżowe
Kolacja
Kanapka z szynką z indyka i sałatą:
bułka kajzerka, masło, szynka z indyka, sałata