Zonulina w kale
Symbol: ZON-KAL

Zonulina jest białkiem biorącym udział w regulacji przepuszczalności nabłonka jelitowego, służy jako marker jego przepuszczalności.

Oczekiwanie na wynik

10 dni roboczych

Materiał

Kał

Przygotowanie

  • próbkę kału pobierz za pomocą łopatki w ilości na wysokość ok. 1/4 pojemnika

Zonulina jest markerem przepuszczalności jelitowej. Przyłączanie zonuliny do enterocytów - komórek nabłonka jelitowego, aktywuje procesy prowadzące do rozszczelniania tych połączeń (z ang. tight junctions), skutkując wzmożoną przepuszczalnością bariery jelitowej.

Badania potwierdzają rolę zonuliny w utrzymaniu szczelności bariery jelitowej i korelację podwyższonego jej poziomu z patomechanizmami wielu chorób.

Podwyższony poziom zonuliny występuje m.in. u pacjentów z celiakią, cukrzycą typu 1, RZS i innymi chorobami autoimmunologicznymi.

Kto i kiedy powinien wykonać badanie zonuliny w kale?

Badanie poziomu zonuliny wykonuje się w celu oceny przepuszczalności bariery jelitowej u pacjentów ze schorzeniami przewodu pokarmowego, chorobami autoimmunologicznymi, nadwrażliwością pokarmową, jako uzupełnienie diagnostyki tych schorzeń.

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.