Jakie są przyczyny kwaśnego posmaku w ustach i jak się go pozbyć?

Kwaśny posmak w ustach często kojarzony jest z refluksem lub nadmiernym spożyciem kawy. To jednak nie wszystkie przyczyny kwaśnego posmaku w ustach. Kiedy powinien być powodem do niepokoju? Czy można się go pozbyć? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym artykule.

Spis treści:

  1. Co oznacza kwaśny posmak w ustach?
  2. Przyczyny kwaśnego posmaku w ustach
  3. Kwaśny smak w ustach po jedzeniu i po słodyczach – skąd się bierze?
  4. Kwaśny smak w ustach a układ pokarmowy
  5. Jak zlikwidować kwaśny posmak w ustach?
  6. Kwaśny posmak w ustach – podsumowanie

Co oznacza kwaśny posmak w ustach?

Kwaśny posmak w ustach może pojawić się w przebiegu różnych schorzeń. Jest to dość częsta dolegliwość, często mająca bardzo prozaiczną przyczynę. Często pojawia się po spożyciu konkretnych posiłków lub wypiciu kawy czy mocnej herbaty.

Jednak kwaśny posmak w ustach w ciąży również jest powszechny i niekoniecznie musi wskazywać na problem zdrowotny. Jest on wynikiem zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie kobiety. Mogą one prowadzić do zwiększonej produkcji kwasu żołądkowego. U niektórych kobiet w ciąży, kwaśny posmak w buzi pojawia się z powodu zwiększonej wrażliwości na niektóre pokarmy i napoje.

Kwaśny smak w ustach może być uciążliwy, dlatego nie należy go bagatelizować. Jeśli towarzyszą mu również inne objawy, warto odwiedzić lekarza.

Wiele osób odczuwa kwaśny smak w ustach po przebudzeniu. Najczęściej świadczy on o nieprawidłowej higienie jamy ustnej, diecie bogatej w tłuste potrawy lub jest związany z problemami układu pokarmowego.

Smaki_infografika mapa smaków na języku

Przyczyny kwaśnego posmaku w ustach

Przyczyny kwaśnego posmaku w ustach są różne, z reguły nie są one poważne. Najczęściej są to:

  • Refluks żołądkowo-przełykowy – polega on na cofaniu się kwaśnej treści z żołądka do przełyku. Może mu towarzyszyć pieczenie, odbijanie i zgaga.
  • Dieta obfitująca w pikantne lub kwaśne potrawy – może ona prowadzić do nadmiernego stężenia kwasów w żołądku. Często towarzyszy jej zgaga, odbijanie i problemy z układem trawiennym.
  • Stan zapalny w jamie ustnej – afty, pleśniawki, choroby dziąseł czy próchnica to tylko niektóre problemy stomatologiczne, które powodują kwaśny smak w ustach. Konieczna jest wizyta u stomatologa i zaplanowanie odpowiedniego leczenia.
  • Stosowanie niektórych leków – w szczególności antybiotyków, leków diuretycznych lub suplementów diety. Mogą one wpływać na równowagę kwasowo-zasadową i zmieniać pH jamy ustnej. Działania niepożądane niektórych leków również mogą obejmować pojawienie się kwaśnego smaku w ustach.
  • Odwodnienie – jest powiązane z równowagą kwasowo-zasadową, o której już było wspomniane. Powoduje ono suchość w jamie ustnej i pojawienie się kwaśnego smaku.
  • Złe nawyki żywieniowe – na posmak w ustach wpływa to, co jesz. Wysoko przetworzone jedzenie, nadmiar cukru, tłuszczu i napojów gazowanych może potęgować kwaśny posmak.

Kwaśny smak w ustach po jedzeniu i po słodyczach – skąd się bierze?

Kwaśny smak w ustach po jedzeniu najczęściej świadczy o refluksie żołądkowo-przełykowym. Można tego uniknąć, odpowiednio bilansując dietę i rezygnując z picia kawy na czczo. Śniadanie warto jeść do godziny od wstania, co również zmniejszy kwaśny smak w ustach. Niekiedy w przebiegu cukrzycy może pojawić się zmiana odczuwania smaku. Pojawia się wtedy nie tylko suchość w ustach, ale również odczuwanie słodkiego lub kwaśnego posmaku. Wymaga to dokładniejszej diagnostyki i włączenia odpowiedniego leczenia.

Pakiet ocena ryzyka cukrzycy (4 badania)_mobile baner na kategorię

Kwaśny posmak po zjedzeniu słodyczy może niepokoić, dlatego nie zwlekaj z wizytą u specjalisty. Może on świadczyć o problemach z układem pokarmowym, np. refluksie żołądkowo-przełykowym, wrzodach żołądka lub dwunastnicy.

Odpowiednie zbilansowanie diety, równe odstępy między posiłkami, rezygnacja z podjadania mogą pomóc zneutralizować kwaśny smak w ustach. Takie zmiany w żywieniu nie tylko poprawią funkcjonowanie układu trawiennego, ale również dobrze wpłyną na glikemię i poziom cholesterolu we krwi.

Kwaśny smak w ustach a układ pokarmowy

W przebiegu chorób układu pokarmowego często pojawia się kwaśny smak w ustach po jedzeniu. Nasila się on po potrawach pikantnych, kwaśnych, a także jedzonych w pośpiechu. Najczęściej przyczyną jest wspomniany już refluks żołądkowo-przełykowy, który dotyka dużą część populacji. Towarzyszy mu pieczenie w gardle, kwaśne odbijanie, a niekiedy także bóle w klatce piersiowej, które mogą być mylone z zawałem serca. Nieleczona nadkwasota może prowadzić do wrzodów żołądka.

Pakiet watrobowy banerek

Bóle brzucha, wzdęcia i kwaśny posmak w ustach mogą także pojawić się w zatruciu pokarmowym przebiegającym z wymiotami. Kwaśna treść osiada wówczas na błonach jamy ustnej, wywołując uczucie goryczy. Dlatego bardzo ważne jest regularne płukanie ust po każdym epizodzie.

Jak zlikwidować kwaśny posmak w ustach?

Dobrze jest ustalić, co oznacza kwaśny smak w ustach i dobrać sposób na jego neutralizację. W przypadku refluksu najczęściej stosowane są inhibitory pompy protonowej, czyli leki znane jako IPP. Zmniejszają one kwasowość soku żołądkowego i tym samym zmniejszają dolegliwości.

Jak zlikwidować kwaśny posmak w ustach domowymi sposobami? Przede wszystkim warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i ograniczyć ilość spożywanego cukru, tłuszczów i przetworzonego jedzenia. Dobrze również zrezygnować z picia kawy na pusty żołądek, a także całkowicie odstawić alkohol. Można również pić napary z mięty, które łagodzą nieprzyjemny kwaśny posmak w ustach.

Kwaśny posmak w ustach – podsumowanie

Ciągły kwaśny smak w ustach może być bardzo uciążliwy, dlatego warto wprowadzić kilka zmian do swojej diety:

  • zwiększyć ilość spożywanej wody,
  • stosować dietę o zmniejszonej ilości tłuszczów i cukru,
  • ograniczyć pikantne i kwaśne potrawy,
  • zrezygnować z picia kawy na czczo,
  • zmniejszyć wielkość posiłków, a zwiększyć częstotliwość jedzenia,
  • unikać tłustych potraw przed snem.

Opieka merytoryczna: lek. Katarzyna Banaszczyk


Bibliografia

  1. Śmiechowska M., Cugowska M., Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej, „Bromat. Chem. Toksykol.”– XLIV, 2011, 3, s. 298-304.
  2. Gąsiorowska A., Janiak M., Waśko-Czopnik D., Skrzydło-Radomańska B., Drobnik J., Mastalerz-Migas A., Rydzewska G., Postępowanie u pacjentów z objawami choroby refluksowej przełyku – rekomendacje dla lekarzy rodzinnych, „Lekarz POZ”, 3-4/2019.
  3. Sienkiewicz-Jarosz H., Bieńkowski P., Neurologiczne aspekty zaburzeń smaku, „Neurologia po Dyplomie” 2012; 7 (5), s. 61-66.
Sylwia Brodniewska
Sylwia Brodniewska
Kosmetolog i psychodietetyk, stale rozwijająca swoją wiedzę z zakresu wpływu suplementacji diety na stan skóry oraz psychologicznych aspektów leczenia otyłości. Obecnie w trakcie pogłębiania zagadnień z zakresu trudności w odżywianiu u osób z ADHD. Autorka wielu publikacji z dziedziny kosmetologii, dietetyki i zdrowego trybu życia.
 alabbanerek_wdomu

Social

88,235FaniLubię
3,663ObserwującyObserwuj
18,200SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też