Witaminy to związki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, których ten organizm nie potrafi syntetyzować. Ich źródłem jest przede wszystkim żywność. Niestety człowiek współczesny, odżywiając się w dużej mierze żywnością przetworzoną, narażony jest na powstawanie niedoborów witamin i minerałów, dlatego wiele osób przyjmuje suplementy diety, w tym witaminy. Nie jest to rozwiązanie bezpieczne, ponieważ niektóre z nich mogą się kumulować w naszym organizmie. Nie jest to również sposób efektywny, ponieważ nie znając rozmiaru niedoborów, nie możemy dobrać skutecznej dawki. Dlatego najbezpieczniejszym sposobem uzupełniania niedoborów witamin jest pomiar ich stężenia w surowicy i indywidualne dobranie dawki leków lub suplementów diety.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
- Witamina A - jest kluczowa dla procesu widzenia w ciemności, odgrywa również rolę w procesach odpornościowych, zapobiegając zakażeniom układu pokarmowego, oddechowego, moczowego oraz skóry. Zbyt wysoki poziom witaminy A nie jest wskazany zwłaszcza u kobiet w ciąży - witamina A może działać teratogennie na płód.
- Witamina D - odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego oraz wzmacnianie systemu odpornościowego. Suplementacja witaminy D w niedoborach powinna być dobierana indywidualnie - nie znając jej wyjściowego poziomu w organizmie, nie jesteśmy w stanie dobrać skutecznej dawki.
- Witamina E (tokoferol) – chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uczestniczy w procesach rozrodczych.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
- Witamina B1 – jej niedobór skutkuje zaburzeniami pracy układu nerwowego i mięśniowego, wpływa na również na upośledzenie wydzielanie soku żołądkowego, a w efekcie zaburzenia trawienia i przyswajania składników pokarmowych.
- Witamina B2 – to między innymi ochrona przed zaćmą oraz wpływ na układ odpornościowy. Niedobór witaminy B2 objawia się zajadami w kącikach ust, łojotokiem, zapaleniem języka, pieczeniem i łzawieniem oczu.
- Witamina B6 (pirydoksyna) – bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, jest niezbędna w syntezie serotoniny i adrenaliny. Jej niedobór może objawiać się rozdrażnieniem, zmianami skórnymi i wypadaniem włosów, drętwieniem rąk i stóp oraz niedokrwistością.
- Witamina B12 (kobalamina) – niezbędna do wytwarzania krwinek czerwonych oraz białych, bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i nerwowego. Bierze udział w przemianie homocysteiny do metioniny. Witamina B12 dostępna jest wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego na jej niedobór narażeni są zwykle wegetarianie.
- Kwas foliowy – współdziała z witaminą B12 w prawidłowym funkcjonowaniu komórek krwiotwórczych, również bierze udział w przemianie homocysteiny do metioniny. Niedobory kwasu foliowego występują u kobiet w ciąży, osób w wieku podeszłym, osób nadużywających alkoholu, stosujących leki "na zgagę" czy środki antykoncepcyjne.
- Witamina H (biotyna) – niedobór biotyny powoduje zmiany na skórze (łojotok, łupież, łuszczenie skóry), znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, podwyższone stężenie cholesterolu we krwi.
UWAGA
Pakiet badań - witaminy rozszerzony dostępny jest tylko w punktach przy laboratoriach. Można je znaleźć w naszej wyszukiwarce Punktów Pobrań.
Pakiet witaminy rozszerzony - kto i kiedy powinien wykonać badanie?
Pakiet badań - witaminy rozszerzony jest przeznaczony dla osób, które mogą być narażone na niedobory witamin:
- osoby na dietach redukcyjnych oraz gdy w diecie przeważa żywność przetworzona,
- osoby z zaburzeniami wchłaniania w przewodzie pokarmowym,
- osoby starsze.
Pakiet witaminy rozszerzony może być również wskazany dla wszystkich osób, u których optymalny poziom wszystkich witamin jest szczególnie ważny:
- sportowcy,
- pacjenci z niedożywieniem,
- osoby chore przewlekle.