1. Strona główna
    arrow-right-icon
  2. Katalog badań
    arrow-right-icon
  3. Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) w klasie IgG (celiakia)

Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) w klasie IgG (celiakia)

Badanie polega na oznaczeniu stężenia przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgG. Jest wykonywane w diagnostyce celiakii i nietolerancji glutenu. Badanie rekomenduje się zwłaszcza pacjentom, u których stwierdzono deficyt przeciwciał anty-tTG w klasie IgA.

Oczekiwanie na wynik

4 dni robocze

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)

Transglutaminaza tkankowa jest enzymem odpowiadającym za powstawanie wiązań sieciujących pomiędzy łańcuchami określonych białek. Wzrost stężenia przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) świadczy o  nieprawidłowej reakcji immunologicznej na gluten. 

Badanie wykonuje się przy podejrzeniu choroby trzewnej – celiakii, a także nietolerancji glutenu. Na schorzenia te mogą wskazywać objawy, takie jak:

  • chudnięcie
  • osłabienie
  • wymioty
  • duszności
  • biegunki
  • stany depresyjne
  • osteoporoza
  • bóle kostne
  • osłabienie mięśni
  • opryszczkowe zapalenie skóry 
  • niedokrwistość
  • zaburzenia miesiączkowania

Wskazaniem do oznaczenia przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgG jest też stwierdzenie deficytu przeciwciał anty-tTG w klasie IgA.

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.