Badanie ma na celu ocenę stężenia witaminy E (tokoferolu) we krwi. Tokoferole odgrywają ważną rolę w zapobieganiu powstawania licznych chorób metabolicznych.
Oczekiwanie na wynik
-
Przygotowanie
Podstawową funkcją witaminy E jest silne działanie antyoksydacyjne. Hamuje ona proces starzenia się komórek oraz zapewnia efektywną ochronę przed utlenianiem i degradacją lipidów. Dlatego też nazywana jest witaminą młodości. Ponadto hamuje hemolizę krwinek czerwonych, wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby, wpływa na czynność gruczołów wewnętrznego wydzielania oraz uczestniczy w procesach rozrodczych - przeciwdziała bezpłodności.
Witamina E obejmuje grupę 8 związków (4 tokoferole, 4 tokotrienole), wśród których najpowszechniejszy jest α-tokoferol (ok. 90%) wykazujący jednocześnie największą biologiczną aktywność.
Tokoferole muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Głównym źródłem tej witaminy są tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, ale także warzywa liściaste i nasiona roślin strączkowych. Przy stosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety rzadko dochodzi do niedoborów tej witaminy.
W przypadku niedoboru witaminy E w organizmie, wzrasta ryzyko wystąpienia chorób infekcyjnych, sercowo-naczyniowych oraz rozwoju procesów zapalnych, a także problemów z zajściem i utrzymaniem ciąży. Niekorzystne dla zdrowia może być również zbyt wysoka podaż witaminy E wraz z suplementami diety, prowadząc między innymi do zmęczenia, bólu głowy, a także osłabienia mięśni.
Oznaczenie zawartości witaminy E we krwi pozwala na wykrycie jej ewentualnych niedoborów lub nadmiarów.