Badanie ma na celu ocenę stężenia biotyny (witamina H, witamina B7) we krwi.
Oczekiwanie na wynik
-
Przygotowanie
Organizm człowieka nie jest w stanie sam syntezować biotyny (witaminy H, witaminy B7), jednak jest ona wytwarzana w jelicie grubym przez bakterie jelitowe, ale jej wchłanianie w tym odcinku przewodu pokarmowego jest niewielkie. Podstawowym źródłem witaminy H są produkty spożywcze, takie jak, m.in.: wątroba, żółtko jaj, orzeszki ziemne, migdały, pestki słonecznika, rośliny strączkowe (głównie soja), produkty pełnoziarniste, mleko i produkty mleczne, a także warzywa i owoce.
Przy prawidłowo zbilansowanej diecie ryzyko wystąpienia niedoboru tej witaminy jest niskie. Z drugiej strony mogą one wystąpić u osób z wrodzonym niedoborem biotyny oraz:
Również u kobiet ciężarnych i karmiących piersią obserwowany jest zwiększone ryzyko niedoboru biotyny.
Do objawów niedoboru witaminy H należą:
Przy dużym niedoborze biotyny mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne.
Badanie jest zalecane dla osób w grupie ryzyka niedoboru biotyny lub z objawami wskazującymi na jej zbyt niskie spożycie.