Słony smak w ustach – jakie mogą być przyczyny

Słony posmak w ustach to dolegliwość, która chociaż zwykle nie jest groźna może znacznie obniżać komfort życia. Zaburza odczuwanie smaku potraw, wpływa na apetyt, ale niekiedy stanowi też sygnał rozwijających się problemów zdrowotnych. Objaw może pojawiać się epizodycznie lub utrzymywać przez dłuższy czas. Sprawdź, co oznacza słony posmak w ustach, jakie są przyczyny i kiedy należy skonsultować go z lekarzem.

Spis treści:

  1. Kiedy pojawia się słony posmak w ustach?
  2. Przyczyny słonego posmaku w ustach
  3. Co oznacza słony smak w ustach?
  4. Słony smak w ustach a choroby – na co może wskazywać ten objaw?
  5. Słony smak w ustach a nerwica – jak stres wpływa na odczuwanie smaku?
  6. Jak zlikwidować słony smak w ustach?
  7. Jak leczyć słony smak w ustach?
  8. FAQ. Słony smak w ustach – często zadawane pytania
  9. Słony smak w ustach – podsumowanie

Kiedy pojawia się słony posmak w ustach?

Słony smak w ustach może pojawić się w różnych okolicznościach. W wielu przypadkach występuje sporadycznie, ale zdarza się, że utrzymuje się przez dłuższy czas lub regularnie nawraca. Część pacjentów zauważa go rano, zaraz po przebudzeniu, co może wiązać się z wysychaniem śluzówek jamy ustnej podczas snu. Ale słony posmak może pojawić się również po posiłku, intensywnym wysiłku, podczas infekcji górnych dróg oddechowych lub spontanicznie – bez wyraźnie uchwytnej przyczyny.

Smak jest zmysłem chemicznym. Do jego pobudzenia prowadzi kontakt z substancjami chemicznymi obecnymi w ślinie. Receptory dla smaku słonego reagują na kationy sodu i potasu.
Smaki_infografika mapa smaków na języku

Przyczyny słonego posmaku w ustach

Przyczyny słonego smaku w ustach mogą być różne. Jedną z najczęstszych jest odwodnienie organizmu spowodowane przyjmowaniem zbyt małej ilości płynów lub nadmiernym poceniem się (np. na skutek przebywania w wysokich temperaturach lub po intensywnym wysiłku fizycznym). Gdy organizm traci zbyt dużo wody, dochodzi do wzrostu stężenia sodu w ślinie.

Słony posmak w ustach może towarzyszyć kserostomii, czyli suchości w jamie ustnej. Jej przyczyną są m.in. choroby neurologiczne, alergie, cukrzyca, nadczynność tarczycy, niedobór żelaza lub witamin z grupy B oraz zespół Sjögrena.

Pakiet tarczycowy (TSH, fT3, fT4) banerek

Inną przyczyną słonego posmaku w ustach są infekcje górnych dróg oddechowych – w szczególności zatok. Zmieniony smak jest spowodowany wydzieliną spływającą po tylnej ścianie gardła. Podobnie dzieje się przy nadmiernym łzawieniu.

Słony smak w ustach występuje przy przewlekłej chorobie nerek. W takim przypadku przyczyną może być nagromadzenie toksyn w organizmie, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, niedobór cynku, zmniejszony przepływ śliny i zmiana jej pH.

Pakiet elektrolity (4 badania) banerek

Inne możliwe przyczyny słonego smaku w ustach to:

  • przyjmowanie niektórych leków (m.in. leków stosowanych w chorobach tarczycy),
  • urazy w obrębie jamy ustnej,
  • choroby zębów i przyzębia,
  • choroby i infekcje języka,
  • palenie tytoniu,
  • zaburzenia neurologiczne (np. migrena, stwardnienie rozsiane).

>> Zobacz także: Metaliczny posmak w ustach – skąd się bierze i co oznacza?

Co oznacza słony smak w ustach?

Słony smak najczęściej jest objawem niegroźnych i przejściowych stanów. Jednak nie należy go bagatelizować, ponieważ niekiedy może wskazywać na poważniejsze choroby i zaburzenia wymagające szczegółowej diagnostyki i leczenia. Szczególną uwagę należy zwrócić na objawy towarzyszące słonemu posmakowi – m.in.:

  • suchość w ustach,
  • pieczenie języka,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • zmiany na błonie śluzowej jamy ustnej,
  • trudności w połykaniu pokarmów,
  • ogólnie złe samopoczucie.

Z lekarzem należy skonsultować się również, gdy słony posmak w ustach utrzymuje się przez dłuższy czas – nawet jeżeli nie towarzyszą mu żadne inne objawy.

Słony smak w ustach a choroby – na co może wskazywać ten objaw?

Utrzymujący się słony smak w ustach może być objawem chorób nerek, które wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową i prowadzą do zmian w składzie śliny. Innym schorzeniem jest cukrzyca, w której często obserwuje się suchość w ustach. Specyficzny posmak w ustach wskazuje również na infekcje górnych dróg oddechowych lub stany zapalne zębów i dziąseł.

Pakiet nerkowy (7 badan)_mobile baner na kategorię

Słony smak w ustach jest obecny przy chorobach ślinianek. Są to narządy odpowiedzialne za produkcję śliny, która nawilża jamę ustną i uczestniczy w procesie odczuwania smaku. Zaburzenia ich funkcjonowania mogą powodować zmianę składu śliny i w konsekwencji – nieprawidłowe odczucia smakowe. Przykładem jest choroba Sjögrena, która ma podłoże autoimmunologiczne.

Słony smak w ustach a nerwica – jak stres wpływa na odczuwanie smaku?

Stres i zaburzenia emocjonalne mogą mieć wpływ na zmysł smaku. W sytuacji stresowej dochodzi do aktywacji współczulnego układu nerwowego, czego jednym ze skutków jest zmniejszone wydzielanie śliny. Z kolei suchość w ustach może powodować słony posmak w ustach.

Słony smak w ustach spowodowany stresem często pojawia się nagle i towarzyszy silnym emocjom. Objaw może ustępować po uspokojeniu się lub po zastosowaniu technik relaksacyjnych.

Jak zlikwidować słony smak w ustach?

Aby złagodzić słony posmak w ustach, należy:

  • rozpocząć leczenie przyczyny słonego smaku w ustach,
  • zachować odpowiednią higienę jamy ustnej,
  • wypijać odpowiednią ilość wody,
  • zrezygnować z używek (szczególnie papierosów),
  • stosować płukanki ziołowe.

Jeżeli przyczyną słonego smaku w ustach jest suchość jamy ustnej, można dodatkowo żuć gumę bez cukru, ssać pastylki w kwasem cytrynowym, spożywać pokarmy wymagające żucia. Takie działania pobudzają produkcję śliny.

Jak leczyć słony smak w ustach?

Leczenie powinno być dostosowane do przyczyny słonego smaku w ustach. Dlatego jej ustalenie jest bardzo ważne dla powodzenia terapii. W diagnostyce zastosowanie mają m.in. testy laboratoryjne z krwi (morfologia krwi, poziom elektrolitów, poziom glukozy), badanie ogólne moczu, badania obrazowe (np. USG ślinianek) oraz badanie neurologiczne, laryngologiczne lub stomatologiczne.

FAQ. Słony smak w ustach – często zadawane pytania

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące tego, co oznacza słony posmak w ustach.

Czy słony smak jest objawem cukrzycy?

Słony smak w ustach może towarzyszyć cukrzycy. Objaw jest skutkiem suchości w jamie ustnej (kserostomii).

Czy słony smak w ustach oznacza nadciśnienie?

Nie ma bezpośredniego związku między słonym smakiem a nadciśnieniem, ale niektóre leki na obniżenie ciśnienia (np. diuretyki) mogą przyczyniać się do suchości w jamie ustnej i zmian w odczuwaniu smaku. Jeżeli objaw utrzymuje się przez dłuższy czas, należy skonsultować się z lekarzem.

Dlaczego mam słony smak w ustach, mimo że nic nie jadłem?

Słony smak w ustach na czczo może mieć różne przyczyny. Wśród najczęstszych wymienić można m.in. odwodnienie, kserostomię, palenie tytoniu, niedobór żelaza i witamin z grupy B, przewlekłą chorobę nerek, chorobę Sjögrena, cukrzycę, stres, infekcje zatok.

Słony smak w ustach – podsumowanie

  • Słony posmak w ustach może być spowodowany odwodnieniem, zaburzeniami elektrolitowymi, kserostomią, stosowaniem niektórych leków, infekcją lub chorobami przewlekłymi.
  • Szczególną uwagę należy zwrócić na objawy towarzyszące słonemu smakowi w ustach – np. pieczenie języka, suchość jamy ustnej, zaburzenia połykania, nieprzyjemny zapach z ust.
  • Leczenie słonego smaku w ustach zależy od przyczyny. W diagnostyce zastosowanie mają m.in. badania laboratoryjne z krwi i badania obrazowe.

Opieka merytoryczna: lek. Katarzyna Ciepłucha


Bibliografia

  1. H. Sienkiewicz-Jarosz, P. Bieńkowski, Neurologiczne aspekty zaburzeń smaku, Neurologia po Dyplomie 2012, t. 7, nr 5, 61–68
  2. https://www.thehealthboard.com/what-are-the-common-causes-of-salty-saliva.htm (dostęp 08.07.2025)
  3. https://www.mp.pl/pacjent/zapytajlekarza/lista/show.html?id=88878 (dostęp 08.07.2025)
  4. M. Lachowicz, Suchość w jamie ustnej jako działanie niepożądane leków i jako objaw choroby, Aptekarz Polski 2019, 154, 45–51
  5. K. Torigoe i in, Factors associated with gustatory threshold for salty taste in peritoneal dialysis patients https://rrtjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41100-019-0233-8 (dostęp 08.07.2025)
Angelika Janowicz
Angelika Janowicz
Z wykształcenia pielęgniarka, absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Doświadczenie zawodowe zdobywała w gabinecie zabiegowym, a także w poradni laryngologicznej, pediatrycznej i kardiologicznej. Interesuje się psychodietetyką i żywieniem człowieka w chorobach metabolicznych – w szczególności zastosowaniem diet niskowęglowodanowych w insulinooporności.
 alabbanerek_wdomu

Social

88,235FaniLubię
3,663ObserwującyObserwuj
18,200SubskrybującySubskrybuj

Przeczytaj też