1. Strona główna
  2. Katalog badań
  3. Brzoskwinia komponenta r Pru p 1 (F-419) IgE swoiste

Brzoskwinia komponenta r Pru p 1 (F-419) IgE swoiste

Symbol: F-419 Kod ICD: L91
Kategorie:
Alergia na brzoskwinię jest  szczególnie obserwowana w krajach Śródziemnomorskich, w Polsce jest to narastający problem.  Uczulenie na ten owoc ma dwie postacie, w zależności od białka na które pacjent jest uczulony:   W przypadku uczulenia na białko brzoskwini Pru p1, które budową zbliżone jest do białka pyłku brzozy Bet v1. Objawy polegają na swędzeniu i obrzęku warg, niekiedy także języka. Ta postać często występuje w Polsce i innych krajach Europy Północnej w 5 do15 minut po spożyciu surowych owoców.  Drugą zdecydowanie groźniejszą formą alergii jest alergia związana z białkiem Pru p3, które należy do rodziny LTP. Objawy to silna pokrzywka całego ciała, bóle brzucha, wymioty, biegunka, niekiedy zagrożenie życia ( wstrząs anafilaktyczny).

Oczekiwanie na wynik

10 dni roboczych

Pobierany materiał

Krew

Gdzie można wykonać

  • Punkt Pobrań Zamów badania online i przyjdź do wybranego Punktu Pobrań.
  • W domu Pielęgniarka pobierze materiał do badań bezpośrednio w Twoim domu.

Przygotowanie

  • Na badanie możesz zgłosić się o dowolnej porze dnia i nie musisz być na czczo. Zaleca się jednak, aby nie jeść obfitego posiłku bezpośrednio przed pobraniem
Spis treści

 

Dzięki diagnostyce molekularnej mamy możliwość precyzyjnego określenia, na które konkretnie białko brzoskwini pacjent jest uczulony i jakich objawów możemy się spodziewać.

 

Zalecany profil oznaczeń Pru p1, Pru p3, Pru p4, dodatkowo  Bet v1- aby wykluczyć pierwotne uczulenie na pyłek brzozy, które może być przyczyną objawów na brzoskwinię w wyniku reakcji krzyżowej.


Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm, np.komórki bakterii wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego. Pru p1- Prunus persica, należy do rodziny białek PR-10. Wysoki odsetek uczulonych na brzoskwinię w naszej szerokości geograficznej  wynika głównie z dużej reaktywności krzyżowej głównego białka rodziny PR-10 tj. białka pyłku brzozy Bet v1 i podobnego w budowie strukturalnej alergenu brzoskwini Pru p1. Uczulenie na Pru p 1 odpowiada głównie za objawy zespołu pyłkowo-pokarmowego. Uczuleni nie reagują objawami na owoce gotowane, jest to białko wrażliwe na wysoką temperaturę. 

 

 

Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA / L.

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.