Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. Panel FoodProfil 88 IgG4 wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG4 przeciwko 88 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
Masz pytania związane z doborem badań lub laboratoryjną interpretacją wyniku FOOD PROFIL? Napisz: foodprofil@alab.com.pl.
Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe.
Ważne informacje:
- Aby dokonać wyboru pomiędzy panelem FoodProfil 88 IgG a IgG4 należy wykonać w pierwszej kolejności badanie FoodProfil Skrining, którego wynik wskaże, która klasa przeciwciał jest dominująca.
 - Panel FoodProfil 88 IgG4 wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG4 przeciwko 88 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
 - Po otrzymaniu wyniku badania Food Profil 88 IgG4, jeśli stwierdzona zostanie istotna klinicznie nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, zaleca się wprowadzenie odpowiedniej terapii.
 - W przypadku pytań związanych wyborem lub wynikiem badania FoodProfil proszę napisać na: foodprofil@alab.com.pl
 - Panele FoodProfil 88 i 268 IgG lub IgG4 rekomendowane są dla osób dorosłych, ze względu na liczbę produktów występujących zwyczajowo w diecie.
 - Wykonanie panelu FoodProfil 88 lub 268 IgG lub IgG4 upoważnia do bezpłatnej konsultacji dietetycznej. W celu uzyskania bliższych informacji prosimy o wiadomość foodprofil@alab.com.pl
 
W skład panelu FoodProfil 88 w klasie IgG4 wchodzą następujące pokarmy:
- Kazeina, mleko krowie, mleko/ser kozi, mleko/ser owczy, serwatka, ser podpuszczkowy
 - Jajo kurze (całe)
 - Gluten, pszenica zwyczajna, pszenica orkisz/orkisz zielony, żyto, owies
 - Kukurydza, ryż, gryka,
 - Kalafior, brokuły, marchew, seler, ziemniak, papryka, fasola szparagowa, ogórek, cukinia, , cebula, por, pomidor, bakłażan, pieczarka, groch, soja
 - Sałata głowiasta, szpinak, rukola, sałata lodowa
 - Jabłko, truskawka, malina, wiśnia, cytryna, pomarańcza, winogrono, kiwi, brzoskwinia, nektarynka, banan, ananas, awokado
 - Pstrąg, łosoś, śledź, tuńczyk, flądra, panga, mintaj, krewetka
 - Kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina
 - Orzech laskowy, orzech włoski, migdał, nerkowiec, orzech ziemny, nasiona dyni
 - Mak, siemię lniane, sezam, słonecznik
 - Bazylia, pieprz, natka pietruszki, tymianek, imbir, gorczyca, papryka, oregano, rozmaryn, czosnek zwyczajny, pieprz kajeński
 - Wanilia, cynamon
 - Mięta, rumianek
 - Drożdże, kakao, rodzynki
 
Problem nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej:
- Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną - przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim.
 - W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości.
 - Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.
 
Kiedy wykonać badanie FoodProfil Skrining?
Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów (zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny):
- Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
 - Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
 - Bóle stawów
 - Problemy skórne - wysypka, trądzik
 - Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja    
 - Inne objawy - trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)
 
Pacjenci wykonujący badanie w Laboratoriach Bruss mogą odebrać wynik tylko stacjonarnie, w formie drukowanej.
Przygotowanie do badań:
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania:
- nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych
 - nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych)
 - badanie nie musi być wykonane na czczo