Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. Panel FoodProfil 22 IgG wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG total (IgG1-4) przeciwko 22 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. 
Ważne informacje:
- Aby dokonać wyboru pomiędzy panelem FoodProfil 22 IgG a IgG4 należy wykonać w pierwszej kolejności badanie FoodProfil Skrining, którego wynik wskaże, która klasa przeciwciał jest dominująca.
 - Panel FoodProfil 22 IgG wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG total (IgG1-4) przeciwko 22 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
 - Po otrzymaniu wyniku badania Food Profil 22 IgG, jeśli stwierdzona zostanie istotna klinicznie nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, zaleca się wprowadzenie odpowiedniej terapii.
 - W przypadku pytań związanych wyborem lub wynikiem badania FoodProfil proszę napisać maila na: foodprofil@alab.com.pl
 
W skład panelu FoodProfil 22 w klasie IgG wchodzą następujące pokarmy:
- Kazeina, mleko krowie, mleko/ser kozi
 - Jajko kurze (całe)
 - Gluten, ryż
 - Marchew, czosnek, papryka, pomidor, soja, fasola biała
 - Jabłko, truskawka, pomarańcza, banan
 - Łosoś, kurczak, wieprzowina, wołowina
 - Orzech włoski
 - Drożdże piekarskie
 
Problem nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej:
- Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną - przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim.
 - W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości.
 - Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.
 
Kiedy wykonać badanie FoodProfil Skrining?
Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów (zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny): 
- Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
 - Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
 - Bóle stawów
 - Problemy skórne - wysypka, trądzik
 - Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja        
 - Inne objawy - trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)
 
Pacjenci wykonujący badanie w Laboratoriach Bruss mogą odebrać wynik tylko stacjonarnie, w formie drukowanej.
PRZYKŁADOWY WYNIK:
 FoodProfil 22 IgG (Pobierz)
W przypadku pytań związanych wyborem lub wynikiem badania FoodProfil proszę napisać maila na: foodprofil@alab.com.pl
 
Przygotowanie do badania:
Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania tzn.:
- nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych
 - nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych)
 - badanie nie musi być wykonane na czczo
 - materiał: krew żylna
 
Więcej informacji nt. nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej w webinarium - dr. n.med. Maciej Hałasa, immunolog