FoodProfil 44 IgG

Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. Panel FoodProfil 44 IgG4 wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG4 przeciwko 44 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie

Oczekiwanie na wynik

11 dni roboczych

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)

Ważne informacje:

  • Aby dokonać wyboru pomiędzy panelem FoodProfil 44 IgG a IgG4 należy wykonać w pierwszej kolejności badanie FoodProfil Skrining, którego wynik wskaże, która klasa przeciwciał jest dominująca.
  • Panel FoodProfil 44 IgG4 wykazuje, czy wytwarzane są przeciwciała w klasie IgG4 przeciwko 44 składnikom pokarmowym i czy wynik jest istotny klinicznie.
  • Po otrzymaniu wyniku badania Food Profil 44 IgG4, jeśli stwierdzona zostanie istotna klinicznie nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, zaleca się wprowadzenie odpowiedniej terapii.
  • W przypadku pytań związanych wyborem lub wynikiem badania FoodProfil proszę napisać maila na: foodprofil@alab.com.pl

W skład panelu FoodProfil 44 w klasie IgG4 wchodzą następujące pokarmy:

  • Kazeina, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze, beta-laktoglobulina, jogurt, ser cheddar, ser szwajcarski
  • Białko kurze, żółtko kurze
  • Gluten, pszenica zwyczajna, jęczmień, kukurydza, ryż, gryka 
  • Marchew, cebula, pomidor, soja, grzyby 
  • Jabłko, truskawka, pomarańcza, banan, kiwi, ananas, awokado
  • Dorsz, łosoś, krewetka, kurczak, wołowina
  • Orzech ziemny, orzech laskowy, orzech włoski, migdał, sezam
  • Czosnek zwyczajny
  • Wanilia, kakao, musztarda, drożdże piekarskie
  • Herbata czarna

Problem nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej:

  • Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną - przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim.
  • W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości.
  • Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.

Kiedy wykonać badanie FoodProfil Skrining?

  • Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów (zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny): 
  • Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
  • Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
  • Bóle stawów
  • Problemy skórne - wysypka, trądzik
  • Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja
  • Inne objawy - trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)
  • Pacjenci wykonujący badanie w Laboratoriach Bruss mogą odebrać wynik tylko stacjonarnie, w formie drukowanej.

Przygotowanie do badań

Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania tzn.:

  • nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych
  • nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych)
  • badanie nie musi być wykonane na czczo
  • materiał: krew żylna

W przypadku pytań związanych wyborem lub wynikiem badania FoodProfil proszę napisać maila na: foodprofil@alab.com.pl

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.