Panel alergiczny w kierunku alergii pokarmowej, w którym oznaczamy poziom przeciwciał IgE dla 20 alergenów pokarmowych. Test ten wykorzystywany w alergologii jako badanie przesiewowe - pozwala potwierdzić lub wykluczyć alergię pokarmową, a tym samym ukierunkować leczenie, czy też dalszą diagnostykę.
Oczekiwanie na wynik
8 dni roboczych
Materiał
Krew
Przygotowanie
Panel alergenów pokarmowych - 20 alergenów metodą Polycheck to badanie przesiewowe w diagnostyce alergii pokarmowej. W panelu badamy w sposób ilościowy metodą immunoblotu poziom przeciwciał IgE specyficznych dla 20 alergenów.
W skład panelu wchodzi: orzech laskowy, orzech ziemny, orzech włoski, migdał, mleko, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, kazeina, ziemniak, seler, marchew, pomidor, dorsz, krewetka, brzoskwinia, soja, jabłko, mąka pszenna, sezam, mąka żytnia.
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na kontakt z alergenem znajdującym się w pożywieniu. Objawy alergii pokarmowej to m.in. wymioty, biegunki, bóle brzucha, zaparcia, ale także wysypka, katar czy kaszel. Warto korzystać z możliwości diagnostyki laboratoryjnej i na wczesnym etapie diagnozować przyczynę alergii pokarmowej. Uzyskane wyniki pozwalają potwierdzić lub wykluczyć alergię na składowe panelu, a tym samym ukierunkować leczenie, czy też dalszą diagnostykę. Warto również podkreślić, że przy podejrzeniu alergii pokarmowej badania z krwi wykazują większą czułość aniżeli testy skórne. Ponadto badanie z krwi jest bezpieczne, nie wymaga odstawienia leków przeciwhistaminowych czy sterydowych i może być wykonywane nawet u chorych ze znacznym nasileniem objawów chorobowych.
Jak wygląda wynik?
Ilościowy wynik stężenia specyficznych przeciwciał IgE podawany jest oddzielnie dla każdego z alergenów wchodzącego w skład panelu. Wyniki wyrażone są w jednostkach kU/l z przypisaniem do jednej z 6 klas poziomu uczuleń (system raportowania RAST). Test cechuje się wysoką czułością, zakres raportowania 0,15 -100 kU/l.