1. Strona główna
    arrow-right-icon
  2. Katalog badań
    arrow-right-icon
  3. FoodProfil Skrining - badanie wstępne, test przesiewowy

FoodProfil Skrining - badanie wstępne, test przesiewowy

FoodProfil Skrining – badanie wstępne, test przesiewowy jest oznaczeniem pozwalającym potwierdzić lub wykluczyć nadwrażliwość pokarmową IgG zależnej typu III. Celem badania jest określenie czy przeciwciała IgG total lub IgG4 przeciwko powszechnie spożywanym grupom pokarmów występują w stężeniach istotnych klinicznie, a co za tym idzie czy istnieją wskazania do wykonania diagnostyki rozszerzonej panelami FoodProfil 22, 44, 88 lub 268.

Oczekiwanie na wynik

11 dni roboczych

Materiał

Krew

Przygotowanie

  • przed pobraniem postaraj się odpocząć przez ok. 15 minut
  • możesz iść na pobranie w ciągu dnia, nie musisz być na czczo. Unikaj pobrania materiału po obfitym posiłku
  • na około 30 min. przed pobraniem wypij szklankę wody (250ml)

Nadwrażliwość pokarmowa IgG zależna należy do reakcji nadwrażliwości typu III, a jej istotą jest nieprawidłowa immunizacja wywołana antygenem związanym z pokarmem. Większość osób zdrowych nie wytwarza przeciwciał przeciwko antygenom zawartym w pokarmach w stężeniach istotnych klinicznie. U tych osób nie następuje immunizacja antygenami pokarmowymi, nie rozwija się u nich aktywna humoralna odpowiedź immunologiczna. U niektórych pacjentów natomiast obserwuje produkcję przeciwciał IgG w odpowiedzi na kontakty z niektórymi antygenami pokarmowymi, co może wiązać się ze zwiększeniem przepuszczalności bariery jelitowej i występowaniem szeregu dolegliwości.

Podkreślić należy, iż nadwrażliwość pokarmowa IgG zależna nie jest reakcją alergiczną IgE-zależną, w której objawy występują zwykle w ciągu krótkiego czasu od spożycia alergenu. W reakcji typu III odpowiedź organizmu bywa oddalona w czasie, a symptomy pojawiają się nawet po kilku dniach. Z tego powodu pacjenci nie dostrzegają związku swoich dolegliwości ze spożywanymi posiłkami.

Nadwrażliwość pokarmowa może rozwinąć się w każdym wieku, zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych (również w wieku starszym).

Badanie FoodProfil Skrining przeprowadzane jest w 4 grupach produktów, z podziałem na klasę IgG total oraz IgG4:

  • miks produktów mlecznych, oraz jaja (kazeina, mleko, drożdże, jajko)
  • miks produktów zbożowych oraz orzechów (pszenica, żyto, orzech laskowy, migdał)
  • miks owoców (jabłko, banan, kiwi, ananas)
  • miks warzyw (pomidor, papryka, czosnek, gorczyca).

Badanie FoodProfil Skrining wykonuje się w celu ustalenia, czy u danego pacjenta występuje nadwrażliwość pokarmowa IgG zależna.

Jeśli wynik badania skriningowego jest ujemny (żadna z grup produktów nie powoduje powstawania przeciwciał IgG total lub IgG4 w stężeniach istotnych klinicznie), nie ma wskazań do rozszerzenia diagnostyki i wykonywania szerszych paneli badań.

Jeśli wynik badania skriningowego jest dodatni, oznacza to, iż u osoby badanej może występować nadwrażliwość typu III oraz wskazuje, który typ reakcji (IgG całkowite czy IgG4) jest dominujący. Taki wynik nie jest podstawą do wdrażania postępowania dietetycznego, aby było to możliwe, należy wykonać badanie rozszerzone FoodProfil 22,44,88 lub 268 w klasie IgG, lub IgG4, w zależności od tego, w której klasie przeciwciał występują stężenia istotne klinicznie.

Diagnostykę rozszerzoną badaniami FoodProfil 22,44,88 lub 268 należy wykonać w ciągu miesiąca od otrzymania wyniku badania testu przesiewowego.

W celu otrzymania dalszych rekomendacji postępowania po otrzymaniu wyniku badania FoodProfil Skrining należy napisać na foodprofil@alab.com.pl, załączając wynik z ukrytymi danymi osobowymi. W odpowiedzi zwrotnej nasi specjaliści zarekomendują dalsze kroki, wskażą, czy jest potrzeba pogłębionej diagnostyki oraz który rodzaj testu na nadwrażliwość pokarmową należy wybrać.

Przed badaniem FoodProfil Skrining nie należy eliminować żadnych pokarmów ani stosować diety. Badanie nie wymaga również odstawiania leków, w tym doustnych oraz stosowanych zewnętrznie (np. w postaci maści) sterydów. Badanie skriningowe nie musi być wykonywane na czczo.

FoodProfil Skrining - badanie wstępne, test przesiewowy - kto i kiedy powinien wykonać?

Badanie FoodProfil Skrining jest badaniem uzupełniającym dla pacjentów, którzy skarżą się na różne dolegliwości, jednak dotychczasowa diagnostyka nie wykazała ich przyczyny, a podjęte leczenie nie było skuteczne.

Są to w szczególności:

  • problemy ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki),
  • bóle głowy (w tym o typie migrenowym), bóle zatok,
  • bóle stawów,
  • problemy skórne – wysypka, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik,
  • ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, bezsenność, depresja,
  • choroby autoimmunizacyjne (choroba Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca, cukrzyca t.1),
  • trudności z utrzymaniem masy ciała, nadwaga, cukrzyca t. II.

Pobierz materiał edukacyjny na temat nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej

Kup badania online, wykonaj od ręki w Punkcie Pobrań

Wybrane Punkty Pobrań czynne w weekendy

Ponad 700 Punktów Pobrań w całej Polsce

Ponad 3500 badań w ofercie

Wykonujemy ponad 60 mln badań rocznie

Najwyższa jakość i wiarygodność

Zadbaj z nami o zdrowie - zapisz się na newsletter!

Otrzymuj praktyczne informacje na temat profilaktyki i badań laboratoryjnych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę na temat świadomej troski o zdrowie. Zapisz się na newsletter i odbierz -20% zniżki na kolejny zakup w e-sklepie.