Czy badanie FoodProfil można przeprowadzać u dzieci?

Badanie można wykonywać u dzieci powyżej 4 roku życia. U młodszych dzieci wynik może być niemiarodajny ze względu na występowanie matcznych przeciwciał klasy IgG.
Jak wygląda przygotowanie do badania FoodProfil ?

Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania: pacjent nie musi być na czczo, nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych, nie trzeba odstawiać leków (np. doustnych czy z zastosowaniem zewnętrznym tj. maści sterydowe).
Co mówi wynik FoodProfil Skrining ? czy można na jego podstawie wprowadzić eliminację produktów?

Na podstawie wyniku testu FoodProfil Skrining nie dokonuje się pełnego rozpoznania, jak również nie wdraża się żadnego postępowania leczniczego czy dietetycznego. Wynik badania wskazuje, czy wystąpiła reakcja z udziałem przeciwciał IgG i który typ reakcji jest dominujący - IgG całkowity czy IgG4. Decyzje z sprawie wprowadzeniam zmian w diecie podejmuje specjalista po analizie wyniku badania rozszerzonego FoodProfil.
Dlaczego warto zacząć diagnostykę do badania FoodProfil Skirninig?

Przed wykonaniem rozszerzonej i zainwestowaniu w dalszą diagnostyką test FoodProfil Skrining pozwoli ocenić, czy w ogóle występuję problem nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej, a jeśli tak, w której klasie (IgG total czy IgG4) warto wybrać badanie.
Czy wynik badania FoodProfil mogę z kimś skonsulotwać?

Po otrzymaniu wyniku badania FoodProfil Skrining można napisać maila na: foodprofil@alab.com.pl. Konsultant ALAB udzieli rekomendacji dot. dalszego postępowania – wskaże, czy należy wykonać dalszą diagnostykę testem rozszerzonym.
Jesli chodzi o konsultację wyników badań rozszerzonych przy zakupie najwyższych paneli tj. FoodProfil 88 lub 268 IgG lub IgG4 przysługuje pacjentowi bezpłatana konsultacja z dietetykiem. Pozostałe badanie (22, 44) nie są objęte taką konsultacją.
Stosuje obecnie dietę eliminacyjną - czy wykonanie badania FoodProfil ma sens?

Wynik badania FoodProfil jest adekwatny do stosowanej diety. Jeśli w diecie eliminowane są pewne produkty/grupy produktów, badanie może nie wykazać reakcji z udziałem przeciwciał na te produkty.
W celu sprawdzenia reakcji organizmu na dany produkt, należy stosować normalną dietę (brak eliminacji) przez około miesiąc przed wykonaniem badania FoodProfil.
Czy w teście FoodProfil wyjdzie nietolerancja laktozy?

Badanie FoodProfil ma wskazać, czy wystąpiła reakcja nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na białka pokarmowe występujące w produktach spożywczych - nie diagnozuje nim ani alergii ani nietolerancji pokarmowej takiej jak nietolerancja laktozy (czyli nietolerancja „cukru mlecznego”).
Test FoodProfil wykazał wysokie stężenia przeciwciał dla pokarmów, których wcześniej nigdy nie spożywałem. Jak to jest możliwe?

Reakcje krzyżowe występują dość często przy produktach pochodzących z roślin należących do tej samej rodziny. Na przykład, pomidor i bakłażan, oba należące do rodziny psiankowatych, mają podobne struktury alergenu. Jeśli istnieje nadwrażliwość pokarmowa na produkty z tej rodziny, organizm tworzy przeciwciała przeciwko nim. Oprócz reakcji krzyżowych pomiędzy poszczególnymi produktami, istnieją podobne reakcje pomiędzy pyłkiem kwiatowym a żywnością. W przypadku alergii na rośliny wcześnie kwitnące (brzoza, olcha, leszczyna), również jabłka nie są na ogół bardzo dobrze tolerowane, chociaż wartości pomiarowe testu FoodProfil nie wykazują żadnych widocznych rezultatów.
Wyniki badań laboratoryjnych wykazały wysokie miana przeciwciał dla pszenicy i żyta. Czy to oznacza, że mam nietolerancję glutenu?

Nie, wysokie miana przeciwciał na zboża zawierające gluten nie muszą iść w parze z nadwrażliwością na gluten i mogą być wynikiem pozytywnej reakcji na inne składniki białkowe w zbożu. Jeżeli jednak masz zwiększone stężenie przeciwciał pszenicy, nie należy spożywać tego zboża na co dzień lub unikać go całkowicie, tak jak w przypadku wszystkich innych produktów z pozytywnym wynikiem (w zależności od klasy).
Można uzyskać informacje o istnieniu nadwrażliwości na gluten poprzez oznaczenie przeciwciał przeciwko gliadynie i transglutaminazie tkankowej, najlepiej w stolcu. Badanie dostępne jest w sieci ALAB laboratoria.
Jak długo należy przestrzegać zaleceń dietetycznych, tzn. rotacji?

Niestety, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wyeliminowanie wysokich stężeń przeciwciał zależy od danej osoby.
W zależności od dolegliwości i nasilenia nadwrażliwości pokarmowej, zalecamy stosowanie diety rotacyjnej (klasa 3-4) przez około trzech do czterech miesięcy. Żywność należąca do klasy 5 i 6 powinna zostać wyeliminowana na co najmniej jeden rok.
Wszystkie decyzycje dotyczące eliminiacji czy roatcji pokarmów w diecie powinny być konsultowane z dietetykiem, tak aby uniknać potencjalnych niedoborów.
Ze względu na liczne silne nadwrażliwości, mój plan żywieniowy jest bardzo ograniczony. Czy stwarza to ryzyko niedostatecznej podaży witamin i minerałów?

Niedobory składników odżywczych mogą wystąpić przy niezrównoważonej diecie. Skonsultuj się z specjalistą, aby upewnić się, że twoje potrzeby żywieniowe pokryte są przez twoją dietę.
Indywidualne i obszerne doradztwo żywieniowe uściśli, w jaki sposób zapobiegać niedoborom składników odżywczych. Istnieje wiele możliwości, aby zrekompensować ewentualne niedobory witamin i składników mineralnych.
Ile czasu powinno upłynąć zanim diagnoza zostanie poddana ponownej ocenie?

Nadwrażliwość pokarmowa często idzie w parze ze zwiększoną przepuszczalnością jelita, przy czym ta przepuszczalność może być przyczyną lub konsekwencją procesu. pytania
Zaburzenia przepuszczalności mogą być wykryte poprzez oznaczenie w kale poziomów alfa-1-antytrypsyny, kalprotektyny i lizozymu. Wskaźniki te powinny być, o ile to możliwe, określone przed rozpoczęciem terapii lub zmianą diety, ponieważ są one bardzo dobrze dostosowane do sprawdzania skuteczności terapeutycznej, jak również dla kontroli postępu w przypadku patologicznych wyników. Badania te dostępne są w sieci ALAB laboratoria.
Zalecona kontrola związana ze stanem nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej powinna zostać wskazana indywidualnie przez specjalistę, który nadzoruje dietę eliminacyjną u pacjenta – zwykle kontrolna diagnostyka jest powtarzana po 6-12 miesiącach.
Zawartość białka podana jest również na opakowaniach produktów żywnościowych wraz z kaloriami i zawartością tłuszczu. Czy to oznacza, że produkt zawiera również albuminę jaja kurzego?

Nie. Białko stanowi ważny składnik dostarczający energii wraz z pożywieniem, który występuje mniej więcej we wszystkich środkach spożywczych. Zawartość białka podana jest w większości w związku z zawartością energii. Spójrz na listę składników! Jeśli spis wymienia, np. całe kurze jajo, żółtko, białko jaja, suszone jajo oraz sproszkowane jajo, produkt zawiera również jajo kurze.
Dlaczego oleje i tłuszcze nie są testowane?

Przeciwciała powstają jedynie przeciwko białkom. Tłuszcze i oleje składają prawie całkowicie z tłuszczu i zawierają bardzo znikome ilości białka.
Dlaczego cukier także nie jest testowany?

Przeciwciała powstają wyłącznie przeciwko białkom. Cukier rafinowany składa się prawie w 100% z węglowodanów i zawiera jedynie bardzo niewielkie ilości białek. Nietolerancja cukru wskazuje raczej na nietolerancję fruktozy, która nie może być wykryta za pomocą testu FoodProfil.
Gdzie mogę kupić zamienniki żywności?

Sklepy ze zdrową żywnością i apteki mają wiele alternatywnych produktów w swojej ofercie. Na przykład, zamiast mleka możesz użyć mleka sojowego, oczywiście jeżeli nie masz nadwrażliwości na soję.
Mam alergię na cytryny. Czy muszę unikać kwasku cytrynowego?

Nie. Kwas cytrynowy jest chemicznie wytwarzanym środkiem konserwującym, dlatego też ma inny skład.
Mam alergię na produkty mleczne. Czy muszę unikać kwasu mlekowego?

Kwas mlekowy jest produktem przemiany metabolicznej Lactobacillaceae i występuje w produktach z zsiadłego mleka, kiszonej kapuście lub kiszonych ogórkach. Przemysł spożywczy wykorzystuje kwas mlekowy, aby przedłużyć trwałość żywności. Kwas mlekowy ma inny skład niż mleko. Dlatego też możesz spożywać produkty zawierające również kwas mlekowy.