Badania z kału znajdują zastosowanie w diagnostyce wielu schorzeń m.in. chorób jelit (w tym nowotworów), zatruć pokarmowych, obecności pasożytów czy występowania dysbiozy jelitowej, czyli nieprawidłowości w mikroflorze bakteryjnej jelit, która może wywoływać wiele dolegliwości, również niezwiązanych z układem pokarmowym (np. obniżenie odporności organizmu). Kategoria obejmuje szereg badań z kału, w ramach których próbki analizowane są m.in. pod kątem obecności pasożytów i bakterii, a także elementów, które mogą świadczyć o występowaniu stanów zapalnych jelit lub innych schorzeń układu pokarmowego.
Laboratoryjne badania z kału
Kał jest materiałem, który dostarcza wielu istotnych informacji na temat stanu jelit. Badania z kału wykonuje się zarówno w celach profilaktycznych, jak i w ramach diagnostyki przyczyn występujących objawów. Kategoria Badania z kału obejmuje m.in.:
- badania na obecność pasożytów i bakterii, m.in. ameby, lamblii, antygenu helicobacter pylori;
- diagnostykę dysbiozy jelitowej, czyli zaburzeń w mikroflorze bakteryjnej jelit, które mogą wywoływać wiele różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale także m.in. osłabiać odporność organizmu;
- badanie na krew utajoną w kale, które jest elementem wczesnej diagnostyki raka jelita grubego;
- podstawowe badania wykorzystywane w profilaktyce zdrowia bądź diagnostyce chorób układu pokarmowego, m.in. badanie ogólne kału czy posiew kału;
- badania markerów stanów zapalnych jelit (kalprotektyna w kale) i innych schorzeń układu pokarmowego;
Kiedy wykonać badanie kału?
Podstawowe badania z kału warto wykonywać regularnie w celach profilaktycznych. Częstotliwość wykonywania poszczególnych badań zależy m.in. od wieku pacjenta i obecności czynników, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju schorzeń układu pokarmowego. W przypadku występowania jakichkolwiek dolegliwości wykonanie konkretnych badań należy skonsultować z lekarzem i stosować się do jego zaleceń. Wskazaniami do wykonania badań z kału mogą być np.:
- nieustające objawy ze strony układu pokarmowego (np. biegunki, zaparcia);
- podejrzenie chorób trzustki;
- podejrzenie raka jelita grubego;
- podejrzenie zakażenia bakteryjnego lub pasożytniczego układu pokarmowego.
Badania kału są obowiązkowe dla osób podejmujących pracę w branży gastronomicznej lub w innych zawodach, w których dochodzi do kontaktu z żywnością.
Przygotowanie próbki materiału do badań z kału
Próbkę kału należy umieścić w specjalnie przeznaczonym do tego pojemniku, który można znaleźć w każdej aptece. Materiał należy pobrać z różnych miejsc tej samej porcji kału przy użyciu dołączonej do pojemnika łopatki. W przypadku większości badań przed pobraniem próbki należy stosować normalną dietę – nie głodzić się ani nie spożywać obfitszych niż zwykle posiłków. Próbkę należy dokładnie zabezpieczyć i jak najszybciej dostarczyć do Punktu Pobrań.
Powyższe zalecenia to ogólne zasady dotyczące przygotowania próbki kału do badania. W przypadku specjalistycznych badań mogą występować inne zalecenia, dotyczące m.in. stosowanej diety, liczby próbek czy ich wielkości. Z tego względu przed zakupem badania należy zawsze dokładnie zapoznać się z jego opisem.