Badania pokazują, że osoby z ADHD mogą mieć niższe stężenia w organizmie niektórych składników pokarmowych, niż osoby zdrowe. Niedobory mogą być powiązane z patofizjologią ADHD oraz występowaniem takich objawów jak nadpobudliwość czy deficyt uwagi. Niektóre badania wykazują, że uzupełnienie tych składników w organizmie może przynosić poprawę w zakresie objawów ADHD.
W skład pakietu wchodzą następujące badania:
- magnez we krwi pełnej - niski poziom magnezu jest często powiązany z nadpobudliwością i deficytami uwagi. Magnez bierze udział w wielu procesach metabolicznych mózgu i wpływa na aktywność neuroprzekaźników, niedobór magnezu może występować u osób z ADHD. Pakiet zawiera badanie magnezu we krwi pełnej, czyli oznaczenie jego poziomu zarówno w osoczu, jak i w krwinkach czerwonych, czyli w komórkach. Jest to bardzo ważny aspekt, ponieważ tylko 2% magnezu w organizmie to magnez pozakomórkowy, pozostała większość to magnez w komórkach. Dlatego jego badanie we krwi pełnej precyzyjniej odzwierciedla poziom zasobów organizmu.
- ferrytyna - badanie poziomu ferrytyny, białka magazynującego żelazo i będącego markerem jego magazynów w organizmie może być istotne, ponieważ żelazo jest kolatorem syntezy neuroprzekaźników, takich jak dopamina, noradrenalina i serotonina. Ponadto niektóre badania wskazują na rolę żelaza w patofizjologii ADHD
- cynk - niedobór cynku jest obserwowany u osób z ADHD, wiele badań wskazuje na związek pomiędzy niskim poziomem cynku a objawami ADHD. Cynk jest kofaktorem wielu enzymów, które biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, jest również elementem regulowania działania neuroprzekaźników
- witamina D – jej niedobór może mieć wpływ na funkcje poznawcze i behawioralne. W badaniach wykazano, że witamina D odgrywa ważną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu, a także sugeruje się, że niedobór witaminy D może być powiązany z patofizjologią ADHD
- witamina B12 i kwas foliowy – odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- omega 3 – kwasy omega 3 są kluczowym budulcem błon komórek nerwowych i wpływają na funkcje mózgu. Niższe stężenia kwasów omega-3 są stwierdzane u osób z ADHD. Dieta kobiet w ciąży zawierająca wysoki poziom kwasów omega-6 do omega-3 może mieć wpływ na późniejsze objawy ADHD u dziecka.
Kto i kiedy powinien wykonać badania?
Badania są istotne dla osób z już zdiagnozowanym ADHD, zwłaszcza w przypadku podejrzenia, że objawy mogą być związane z niedoborami określonych składników odżywczych.
Pakiet wskazany jest gdy rozważa się zmianę diety jako część strategii terapeutycznej ADHD.
Badania są wskazane zawsze przed rozpoczęciem suplementacji oraz w celu monitorowania jej skuteczności.
Możliwe przyczyny odchyleń od normy
- Magnez: niedobór magnezu u osób z ADHD może być spowodowany niskim spożyciem z dietą lub podwyższonym zapotrzebowaniem
- Ferrytyna – wskaźnik zapasów żelaza w organizmie, jego niedobór może występować u osób z ADHD, ale może być również wynikiem zwiększonej utraty żelaza w wyniku miesiączek u kobiet przed menopauzą, lub utratą krwi przez przewód pokarmowy – u kobiet po menopauzie i u mężczyzn.
- Witamina D – niedobór witaminy D jest powszechny w naszej szerokości geograficznej, zbyt niski jej poziom w badaniu może świadczyć o braku prowadzonej suplementacji lub o źle dobranej dawce suplementacyjnej
Przygotowanie do badania
Badania w pakiecie nie wymagają bycia na czczo, można je wykonać o dowolnej porze dnia.
Co może wpłynąć na wynik
- Ferrytyna (żelazo): na jej poziom może wpływać dieta uboga w żelazo, infekcje, utrata krwi (np. z powodu obfitych miesiączek) lub zaburzenia wchłaniania.
- Cynk: na poziom cynku wpływa przede wszystkim dieta. Wysoka zawartość błonnika i fitynianów (np. w zbożach) może ograniczać jego wchłanianie. Choroby jelit lub długotrwałe stosowanie niektórych leków również mogą powodować niedobory tego pierwiastka
- Magnez: na poziom magnezu może wpływać niskie spożycie z pokarmem oraz zwiększone zapotrzebowanie organizmu. Poziom magnezu może być również obniżany przez nadmierne spożycie alkoholu, stres, a także niektóre choroby nerek lub leki moczopędne.
- Kwasy tłuszczowe omega-3: ich poziom jest w największym stopniu zależny od diety, a szczególnie od spożycia tłustych ryb morskich.
Powiązane artykuły: https://www.alab.pl/centrum-wiedzy/dieta-w-adhd-kluczowe-skladniki-i-niedobory/