Artykuł został zaktualizowany 08.10.2025 r.
Ciąża to wyjątkowy czas, w którym odżywianie nabiera zupełnie nowego znaczenia. To, co ląduje na talerzu kobiety, jest też paliwem dla rozwijającego się dziecka. Prawidłowe odżywianie wpływa na prawidłowy przebieg ciąży i optymalny rozwój płodu. Nie chodzi jednak o restrykcyjne diety, a świadome wybory. Poniżej przedstawiamy praktyczny przewodnik po żywieniu przyszłej mamy.
Żywieniowe wskazówki dla kobiet w ciąży: >> Zadbaj o urozmaiconą dietę. >> Spożywaj regularnie 4-6 posiłki dziennie. >> Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe oraz gruboziarniste kasze. >> Pamiętaj o spożywaniu mleka i produktów mlecznych. >> Zadbaj o różne źródła białka, np. jaja, mięso, ryby, tofu. >> Stosuj oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej lniany) i nie zapominaj o innych roślinnych źródłach tłuszczu tj. o awokado, orzechach, pestkach i nasionach. >> Jedz więcej warzyw niż owoców. >> Dbaj o odpowiednie nawadnianie organizmu. >> Zadbaj o dobrej jakości „słodkość” – 1 porcja dziennie. |
Spis treści:
- Co jeść w ciąży?
- Produkty zalecane w ciąży
- Co jeść przy mdłościach w ciąży?
- Co jeść przy niedoborze żelaza w ciąży?
- Czego nie jeść w ciąży?
- Produkty słodkie a dieta w ciąży: czy są dozwolone?
- Konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty w diecie kobiety w ciąży
- Suplementy i witaminy w ciąży
- Używki w diecie kobiety ciężarnej
- Podsumowanie
Co jeść w ciąży?
Podstawą diety ciążowej powinna być różnorodność i jakość. Najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Kluczowe jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych:
- białka,
- tłuszczów,
- węglowodanów,
- witamin i składników mineralnych.
Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży zmienia się w zależności od trymestru i wynosi: w I trymestrze +70 kcal/ dobę; w II trymestrze +260 kcal/dobę; w III trymestrze +500 kcal/dobę (w stosunku do zapotrzebowania na energię przed ciążą). Należy jednak pamiętać, że zapotrzebowanie różni się indywidualnie, a matki szczupłe mogą potrzebować jeszcze większej wartości energetycznej w ciągu dnia.
>> Sprawdź: Jak łączyć witaminy i minerały? Synergizm i antagonizm składników odżywczych

Produkty zalecane w ciąży
W celu pokrycia zapotrzebowania na składniki odżywcze zaleca się stosowanie urozmaiconego jadłospisu. Znaczenie ma nie tylko wybór odpowiednich produktów, ale również ich ilość i obróbka termiczna. Poniżej lista produktów, które powinny stanowić bazę do komponowania posiłków w ciąży.
- Węglowodany – mąka pszenna pełnoziarnista, jaglana, gryczana, orkiszowa pełnoziarnista, owsiana, pieczywo pełnoziarniste, graham, żytnie, płatki owsiane, jęczmienne, gryczane, orkiszowe, żytnie, otręby pszenne, żytnie, owsiane, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna pęczak, bulgur, komosa ryżowa, ryż brązowy, basmati, dziki, czerwony, makaron pełnoziarnisty, ziemniaki, świeże i mrożone warzywa i owoce.
- Białko – mięso, tj. kurczak, indyk, kaczka, królik, cielęcina, polędwica wołowa, chuda wołowina i wieprzowina (np. polędwica), jaja, tłuste ryby morskie tj. łosoś norweski hodowlany, szprot, makrela atlantycka, sardynki, krewetki, mleko i produkty mleczne, tj. jogurt naturalny, skyr, kefir, maślanka, sery twarogowe, serek wiejski, ser mozzarella, serek jogurtowy, rośliny strączkowe, tj. soczewica, ciecierzyca, fasola, hummus, tofu.
- Tłuszcze – orzechy włoskie, laskowe, pistacje niesolone, nerkowca, migdały, brazylijskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, gorzka czekolada.
>>Sprawdź też: Kwasy omega-3 i omega-6 w diecie kobiet w ciąży. Czy kobiety w ciąży mogą jeść ryby?
Co jeść w pierwszym trymestrze ciąży?
Pierwszy trymestr ciąży to czas intensywnego formowania się wszystkich narządów dziecka. Kluczową rolę odgrywa kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej. Konieczna jest suplementacja (zalecona przez lekarza). Kwas foliowy nie występuje naturalnie w żywności – jest otrzymywany syntetycznie. Dzienne zalecane spożycie dla kobiet w ciąży to 600 µg równoważnika folianów.
>>Więcej ciekawych informacji znajdziesz w artykule: Kwas foliowy, czyli witamina B9
Co jeść w drugim trymestrze ciąży?
Najczęściej w II. trymestrze ciąży mdłości ustępują. To okres intensywnego wzrostu dziecka, więc wzrasta zapotrzebowanie na białko, wapń i żelazo. Włącz do diety nieco więcej nabiału, mięsa, jaj i warzyw.
To również dobry moment, by zadbać o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których głównymi źródłami są tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela, szprot, sardynki), oleje roślinne (olej rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek) oraz orzechy. Wspierają one szybko rozwijający się mózg dziecka.
Co jeść w trzecim trymestrze ciąży?
Organizm dziecka magazynuje teraz niezbędne składniki, a Ty potrzebujesz energii w ostatnim trymestrze ciąży. Kontynuuj dietę bogatą w żelazo i wapń. Ze względu na powiększającą się macicę, która uciska żołądek, jedz mniejsze, ale częstsze posiłki. Aby zapobiegać uciążliwym zaparciom, pamiętaj o piciu odpowiedniej ilości wody (co najmniej 2300 ml /dobę) i spożywaniu produktów bogatych w błonnik.
Co jeść przy mdłościach w ciąży?
Nudności to częsta i nieprzyjemna dolegliwość związana ze stanem fizjologicznym. Zazwyczaj ustępują po 20. tygodniu ciąży. Tymczasowa zmiana diety na lekkostrawną może pomóc. Łagodząco działają:
- sucharki, krakersy lub plasterek chleba zjedzone zaraz po przebudzeniu, jeszcze przed wstaniem z łóżka,
- imbir – świeży, starty do herbaty lub w formie naparu,
- mięta – herbatka miętowa może przynieść ulgę,
- małe, ale częste posiłki – pusty żołądek nasila mdłości,
- unikanie ciężkostrawnych, tłustych i bardzo pikantnych potraw.
>> Może Cię zainteresować: Dieta lekkostrawna z wysoką i niską zawartością białka. Zasady żywienia i przykładowy jadłospis
Co jeść przy niedoborze żelaza w ciąży?
Niedokrwistość jest powszechna w ciąży. Jest to spowodowane rosnącymi potrzebami rozwijającego się płodu, który gromadzi magazyn tego pierwiastka na pierwsze 6 miesięcy życia. Dodatkowo następuje zwiększenie objętości mięśnia macicy.
Zapotrzebowanie na żelazo większa się w ciąży do 23 mg/dobę, czyli o 15 mg więcej. Dużą zawartością żelaza charakteryzują się mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych, a także ciemne pieczywo. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza zadbaj o obecność w posiłku mięsa oraz produktów z dużą zawartością witaminy C (papryki czerwonej, natki pietruszki, cytrusów). Unikaj również popijania posiłków herbatą i kawą.
>> Sprawdź też: Kawa w ciąży – czy można ją pić i w jakich ilościach?
Czego nie jeść w ciąży?
Niektóre produkty niosą za sobą realne ryzyko dla zdrowia dziecka. Żywność może być źródłem mikroorganizmów chorobotwórczych, niebezpiecznych dla płodu. Ich unikanie to jeden z najprostszych sposobów na zapewnienie bezpieczeństwa. Jednym z przykładów jest witamina A, która w nadmiarze może mieć działanie toksyczne i teratogenne. Duże jej ilości znajdują się w podrobach, szczególnie w wątrobie. Nie powinna być ona spożywana przez kobiety w ciąży.
Produkty, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe
Produkty, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe:
- surowe lub niedogotowane mięso (tatar, metka, krwisty stek),
- surowe jaja (kogel-mogel, tiramisu, domowy majonez),
- niepasteryzowane mleko i sery z niego wytworzone (mleko bezpośrednio „od krowy”, domowe sery „od gospodarza”, sery pleśniowe),
- nieprawidłowo ukwaszone produkty,
- surowe owoce morza (ostrygi, sushi z surową rybą).
>> Może Cię zainteresować: Co jeść po zatruciu pokarmowym, a czego unikać?
Produkty, które mogą wywołać zatrucie pasożytami i związkami rtęci
Produkty, które mogą wywołać zatrucie pasożytami i związkami rtęci,
- surowe i wędzone na surowo ryby bałtyckie,
- niedogotowane i surowe mięso,
- jaja na surowo,
- miękki ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka,
- niedokładnie umyte warzywa i owoce, w tym sałata, szpinak i kiełki,
- niepasteryzowane soki.
Produkty słodkie a dieta w ciąży: czy są dozwolone?
Kupne wyroby cukiernicze dostarczają pustych kalorii, sprzyjają nadmiernemu przyrostowi masy ciała i zaburzają gospodarkę węglowodanową. Warto zatem jeść je w kontrolowanych ilościach. Lepszym wyborem żywieniowym będzie jogurt naturalny z owocem i orzechami lub domowy wypiek o przemyślanym składzie.
Konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty w diecie kobiety w ciąży
Żywność wysokoprzetworzona, kupne fast foody oraz słodzone napoje gazowane są bogate w dodatki, których wpływ na płód nie jest do końca zbadany. Ponadto zawierają dużo soli, cukru i tłuszczów trans. Nie są zalecane, niezależnie od stanu fizjologicznego. Najlepiej całkowicie je wyeliminować.
Suplementy i witaminy w ciąży
Suplementacja w ciąży nie zastąpi zbilansowanej diety, ale jest jej niezbędnym uzupełnieniem. Bezwzględnie konieczna jest suplementacja kwasu foliowego. Jak wspomniano powyżej, zapobiega on wadzie cewy nerwowej płodu, a jego zażywanie zaleca się już w okresie przedkoncepcyjnym (3 miesiące przed planowaną ciążą).
W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie również na jod, kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz żelazo. Znaczenie ma również odpowiednie stężenie we krwi witaminy D. Optymalne stężenie 25(OH)D (> 30 ng/ml) w ciąży jest związane z mniejszym ryzykiem cięcia cesarskiego, cukrzycy ciążowej, preeklampsji oraz porodu przedwczesnego.
>> Przeczytaj też: Witaminy i ich suplementacja u kobiet w ciąży
Używki w diecie kobiety ciężarnej
- Alkohol jest bezwzględnie zakazany w każdej ilości. Przenika przez łożysko i może powodować FAS (Alkoholowy Zespół Płodowy) prowadzący do wad fizycznych i upośledzenia umysłowego noworodka.
- Palenie (również bierne) jest niebezpieczne, prowadzi do niedotlenienia płodu, niskiej masy urodzeniowej i zwiększa ryzyko poronienia.
- Kofeina – zaleca się ograniczone spożycie (ok 200 mg dziennie, czyli 2 filiżanki kawy). Pamiętaj, że kofeina jest również w herbacie, napojach energetycznych i typu cola oraz w czekoladzie.
>>Więcej o właściwościach kofeiny dowiesz się z artykułu: Kofeina – jak wpływa na organizm człowieka, skutki uboczne. Fakty i mity na temat kofeiny
Podsumowanie
Zdrowa dieta w ciąży zapewnia prawidłowy jej przebieg i optymalny rozwój płodu. Nie zaleca się restrykcyjnego podejścia, a zdroworozsądkowe wybory. Wybieraj produkty naturalne i jedz jak najmniej przetworzonych. Zadbaj o kwas foliowy, jod, witaminę D, kwas DHA i żelazo. Pokrycie zapotrzebowania na większość składników realizuje się poprzez prawidłowe urozmaicanie i bilansowanie jadłospisu. Wszelkie wątpliwości dotyczące żywienia zawsze konsultuj z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.
Piśmiennictwo
- Szostak-Węgierek D. (red.), Żywienie kobiet w czasie ciąży i karmienia piersią, Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN, PZWL, Warszawa, 2021.
- Zimmer M, Sieroszewski P, Oszukowski P, Huras H, Fuchs T, Pawlosek A. Polish Society of Gynecologists and Obstetricians recommendations on supplementation during pregnancy. Ginekol Pol. 2020;91(10):644-653.
- Rychlik E., Stoś K, Woźniak A., Mojska H. (red), Normy żywienia dla populacji Polski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2024.
- Żywność i Twoje zdrowie – zatrucia i zakażenia pokarmowe – Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna – Portal Gov.pl
- Ciąża – zalecenia żywieniowe. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2024.
- Sosnowska C., Wytyczne dotyczące profilaktyki i leczenia niedoboru witaminy D – aktualizacja z 2023 r. w Polsce. Standardy Medyczne/Pediatria, 2023. T. 20. 365-374.