Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła, zapalna choroba skóry charakteryzująca się suchością, świądem i nawracającymi zmianami skórnymi. Jej rozwój zależy od czynników genetycznych, immunologicznych, środowiskowych i uszkodzenia bariery skórnej, a podstawą leczenia jest odpowiednia pielęgnacja skóry. Są jednak badania wskazujące również na wpływ diety na przebieg choroby.
Spis treści:
- Dlaczego dieta przy AZS ma znaczenie?
- Jaka dieta przy AZS sprawdza się najlepiej?
- Najważniejsze zasady diety przy atopowym zapaleniu skóry
- Dieta przy AZS – przykładowy jadłospis
- Dieta przy AZS – często zadawane pytania
- Podsumowanie
Dlaczego dieta przy AZS ma znaczenie?
Sposób odżywiania chorych na atopowe zapalenie skóry może wpływać na stan zapalny skóry, wywoływać reakcje alergiczne lub zaburzać równowagę flory bakteryjnej jelit i tym samym wpływać na przebieg choroby (nasilenie objawów).
Nadmiar produktów prozapalnych w diecie (cukier rafinowany, tłuszcze trans, żywność wysokoprzetworzona) może nasilać stan zapalny, zaostrzając świąd i wysypkę. Produkty przeciwzapalne (kwasy omega-3, antyoksydanty, probiotyki) wpływają korzystnie na organizm i pomagają pośrednio łagodzić objawy.
U osób z AZS przy współistniejącej alergii pokarmowej (np. na mleko krowie, jaja kurze, gluten czy orzechy) spożywanie uczulających alergenów prowadzi do aktywacji układu immunologicznego, co może być przyczyną zaostrzeń wyprysku atopowego. Alergia pokarmowa może przyczyniać się do zaostrzenia stanu skóry, zwłaszcza u osób, u których AZS ma ciężki przebieg, a leczenie miejscowe nie przynosi oczekiwanych efektów.
Zaburzenie równowagi mikrobioty (dysbioza jelitowa) może zwiększać przepuszczalność jelit, co sprzyja przedostawaniu się alergenów do krwi i nasileniu stanu zapalnego. Probiotyki (kiszonki, jogurty fermentowane) i błonnik wspierają równowagę mikrobiomu i mogą przyczynić się pośrednio do poprawy stanu skóry.
>> Sprawdź: Rola dysbiozy jelitowej w wybranych chorobach skóry
Jaka dieta przy AZS sprawdza się najlepiej?
Nie ma uniwersalnej diety dla wszystkich chorych na AZS. Przy AZS korzystny wpływ na przebieg choroby może mieć dieta eliminacyjna, przeciwzapalna lub śródziemnomorska.
Przy współistniejącej alergii pokarmowej wykluczenie uczulających produktów może złagodzić objawy AZS. Nie zaleca się jednak stosowania diet eliminacyjnych bez konsultacji lekarskiej, ponieważ mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych. Eliminując z diety produkty uczulające, należy zastąpić je innymi o podobnych właściwościach odżywczych. Co więcej, samo uczulenie potwierdzone wynikami testów alergologicznych nie powinno być powodem wprowadzenia restrykcyjnej diety eliminacyjnej. Należy wykazać związek między nasileniem objawów skórnych a spożyciem podejrzanego pokarmu.
Dobrze sprawdza się dieta przeciwzapalna bogata w kwasy omega-3, antyoksydanty i probiotyki. Kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie) zmniejszają stan zapalny. Antyoksydanty (owoce jagodowe, zielona herbata) neutralizują wolne rodniki. Probiotyki i prebiotyki (kiszonki, joguty naturalne, kefir, błonnik) wspierają mikrobiom jelitowy.
Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych i może być korzystna przy AZS dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, bogactwu składników odżywczych i niskim spożyciu żywności wysokoprzetworzonej. Niemniej jednak, jakakolwiek prozdrowotna dieta (np. w oparciu o piramidę/talerz zdrowego żywienia, DASH, MIND, IG, fleksitariańska czy przeciwzapalna) będzie pozytywnie wpływała na organizm. Dietę należy dostosować do indywidualnych potrzeb i zapotrzebowania kalorycznego.
Najważniejsze zasady diety przy atopowym zapaleniu skóry
- Unikaj potwierdzonych laboratoryjnie lub klinicznie (dodatnia próba prowokacji) alergenów – jeśli testy wykazały alergie pokarmowe, wyklucz dany produkt.
- Wzmacniaj barierę skórną – dostarczaj niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
- Dbaj o jelita – spożywaj naturalne probiotyki i błonnik wraz żywnością.
- Ogranicz żywność wysokoprzetworzoną – zawierają w swoim składzie składniki, które mogą nasilać stany zapalne.
- Nawadniaj organizm wodą – suchość skóry może pogarszać przebieg AZS.

Dieta przy AZS – przykładowy jadłospis
Poniżej przykładowy jednodniowy jadłospis jakościowy dla osób dorosłych z AZS.
- Śniadanie: Owsianka na napoju roślinnym z jagodami, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi
- II śniadanie: Koktajl z banana, szpinaku, jogurtu naturalnego i oleju lnianego
- Obiad: Pieczony łosoś z komosą ryżową i surówką z marchewki i oliwy z oliwek
- Podwieczorek: Hummus z warzywami
- Kolacja: Kanapka z awokado, jajkiem i kiełkami
Dieta przy AZS – często zadawane pytania
Czego nie wolno jeść przy AZS?
Przy AZS nie ma uniwersalnej listy produktów zakazanych. Alergia pokarmowa może, ale nie musi towarzyszyć AZS. Produkty, po których występuje jednoznacznie zaostrzenie objawów należy wyeliminować i dokonać próby prowokacyjnej po kilku tygodniach. W zależności od przypadku klinicznego, pomocne może okazać się przeprowadzenie diety diagnostyczno-eliminacyjnej przez 2-4 tygodnie (na zlecenie lekarza) lub też wykonanie testów alergologicznych.
Czy można pić kawę przy AZS?
Kofeina może nasilać objawy u niektórych osób, ale nie ma jednoznacznych dowodów na konieczność jej eliminacji. Wszystko zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Jeśli nie zauważasz pogorszenia objawów po jej spożyciu, możesz ją pić. Pij kawę z umiarem (1-2 filiżanki dziennie) oraz unikaj zbędnych dodatków do niej. Kofeina w godzinach wieczornych może zaburzać jakość snu, a niedostateczna regeneracja może nasilać objawy AZS. Dodatki do kawy, tj. cukier i syropy mogą zaostrzać objawy przy nadwrażliwości na nie. Jeśli z Twoich obserwacji wynika, że kawa nasila objawy, odstaw ją na 2-4 tygodnie i obserwuj zmiany.
Jakie pokarmy zaostrzają AZS?
Objawy AZS mogą być zaostrzane przez niektóre produkty, szczególnie u osób z nadwrażliwością lub alergią pokarmową. Oto lista najczęściej występujących alergenów i produktów wywołujących zaostrzenie objawów AZS:
- mleko krowie i produkty mleczne – zwłaszcza u dzieci,
- jaja (głównie białko jaja),
- orzechy (zwłaszcza ziemne),
- pszenica i gluten,
- soja i jej przetwory,
- ryby i owoce morza (krewetki, małże),
- cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty),
- czekolada i kakao,
- truskawki, maliny, kiwi.
Oprócz alergenów, problematyczne mogą okazać się: cukier rafinowany, alkohol, ostre przyprawy, żywność z dodatkiem glutaminianu sodu.
Co najbardziej uczula przy AZS?
Alergia może wystąpić jako choroba współistniejącą przy AZS. U dzieci najczęstszymi alergenami pokarmowymi są mleko, jaja, orzechy, a u osób dorosłych orzechy, ryby i owoce morza. Innymi alergenami, które nasilają objawy AZS są roztocza kurzu domowego, sierść zwierząt, pyłki roślin, detergenty oraz kosmetyki.
Podsumowanie
Atopowe zapalenie skóry wymaga przede wszystkim prawidłowej pielęgnacji. Pomimo, że dieta nie jest jedyną przyczyną powstawania czy zaostrzenia AZS, może wspomóc leczenie choroby. Kluczowa jest obserwacja własnego organizmu. Swój codzienny jadłospis warto wzbogacić o produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty oraz produkty wspierające mikrobiom jelitowy. W przypadku alergii pokarmowej, o przeprowadzeniu diagnostycznej diety eliminacyjnej wraz z próbą prowokacji powinien zdecydować lekarz specjalista.
Piśmiennictwo
- American Academy of Dermatology Association, Atopic dermatitis clinical guideline 2024.
- Lim JJ, Liu MH, Chew FT. Dietary Interventions in Atopic Dermatitis: A Comprehensive Scoping Review and Analysis. Int Arch Allergy Immunol. 2024;185(6):545-589.
- Paul Oykhman, et al.: Dietary Elimination for the Treatment of Atopic Dermatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 2022; 10 (10): 2657-2666.
- Katta R, Schlichte M. Diet and dermatitis: food triggers. J Clin Aesthet Dermatol. 2014 Mar;7(3):30-6. PMID: 24688624; PMCID: PMC3970830.