(Liczba badań: 18)
Dla dzieci i dorosłych z objawami alergii, pacjentów rozpoczynających dietę eliminacyjną oraz tych, którzy mimo leczenia wciąż zmagają się z dolegliwościami.
Oczekiwanie na wynik
-
Przygotowanie
Pakiet Alergika na start to kompleksowy zestaw badań laboratoryjnych dedykowany osobom z podejrzeniem alergii wziewnych, pokarmowych oraz atopowego zapalenia skóry. Został opracowany, by ocenić wpływ alergii na organizm, zidentyfikować ewentualne niedobory i stany zapalne, a także wykluczyć inne schorzenia pogarszające kontrolę objawów. Badania te umożliwiają również ocenę niedoborów wynikających z diet eliminacyjnych oraz wskazują na zaburzenia wchłaniania, które często towarzyszą alergiom pokarmowym.
W skład pakietu wchodzą: morfologia krwi z rozmazem, CRP, OB, ferrytyna, transferyna, żelazo, fosfataza alkaliczna, witamina D3, witamina B12, kwas foliowy, homocysteina, lipidogram, kreatynina, ALT, AST.
Morfologia krwi z rozmazem to podstawowe badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić zarówno ilość, jak i jakość krwinek czerwonych, białych oraz płytek krwi. Jest niezwykle pomocne w wykrywaniu niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego - niedoborów, które często towarzyszą osobom z alergiami i mogą dodatkowo pogarszać przebieg choroby.
Rozmaz krwi umożliwia ocenę zmian charakterystycznych dla reakcji alergicznych (np. eozynofilia) oraz infekcji, które mogą wtórnie zaostrzać objawy.
U osób cierpiących na alergie, zarówno wziewne, jak i pokarmowe, liczba eozynofilów może ulegać wahaniom w ciągu roku - w zależności od sezonu, poziomu ekspozycji na alergeny oraz stopnia kontroli choroby. Ich podwyższony poziom często wskazuje na zaostrzenie objawów alergii.
Wskaźniki ogólnego stanu zapalnego toczącego się w organizmie.
Badania pomocne przy różnicowaniu infekcji od przewlekłego stanu zapalnego towarzyszącego nieprawidłowo kontrolowanej alergii wziewnej i pokarmowej.
Zestaw badań kluczowy do wykrywania niedoboru żelaza- zanim pojawi się pełnoobjawowa anemia. Badania szczególnie istotne u osób eliminujących wiele rodzajów mięs, ryby i jajka; (grupy pokarmów często wykluczane przez alergików.)
Niska ferrytyna przy wysokiej transferynie i niskim żelazie to wyraźny sygnał konieczności interwencji dietetycznej w celu zwiększenia puli żelaza hemowego w diecie.
Parametr pomocny przy ocenie gospodarki wapniowo-fosforanowej.
U dzieci podwyższony poziom ALP jest zjawiskiem fizjologicznym – wynika z intensywnego wzrostu i rozwoju kości.Jednak zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych eliminujących mleko i jego przetwory, wyraźnie podwyższona aktywność ALP może być sygnałem niedoboru witaminy D i wapnia.U osób dorosłych, zwłaszcza będących na diecie eliminacyjnej, poziom ALP poniżej 70 U/l może wskazywać na niedobór cynku – ponieważ enzym ten jest ściśle zależny od obecności tego pierwiastka.
Bardzo często obniżona u osób z alergiami, AZS i przewlekłymi stanami zapalnymi. Wpływa na funkcje immunologiczne i podatność na infekcje. Jej niedobór może nasilać objawy alergii.
Zestaw badań szczególnie istotny przy długotrwałych eliminacjach obejmujących wiele gatunków mięs, ryb, jaj, produktów mlecznych oraz w przypadkach ograniczonej możliwości włączania nowych pokarmów. Niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego są częste u osób z alergiami, szczególnie wtedy, gdy historia reakcji alergicznych prowadzi do rozwoju nasilonej neofobii pokarmowej. U osób z neofobią żywieniową ( niechęć lub lęk przed próbowaniem nowych, nieznanych pokarmów) dieta często staje się bardzo monotonna i uboga w składniki odżywcze, co może zwiększać ryzyko pojawienia się niedoborów.
Homocysteina jest parametrem pomocniczym - jej podwyższony poziom może wskazywać na niedobór B12 i folianów nawet wtedy, gdy ich poziom w surowicy mieści się w normie. Jest to szczególnie ważne przy zaburzeniach wchłaniania i prawdopodobnych stanach zapalnych układu pokarmowego o podłożu alergicznym.
Niedobory witamin z grupy B mogą wpływać na zwiększoną podatność na infekcje oraz pogorszenie kontroli objawów alergicznych.
Wskaźnik funkcji nerek i ogólnego stanu odżywienia. Obniżony poziom może świadczyć o niedożywieniu białkowym, a podwyższony o zbyt małej ilości wypijanych płynów lub obciążeniu nerek.
Ocena funkcji wątroby, badania szczególnie istotne w przypadku stosowania skojarzonej suplementacji i długotrwałej farmakoterapii.Podwyższone wartości mogą również towarzyszyć infekcji.
Badanie oceniające gospodarkę tłuszczową – istotne u osób eliminujących całe grupy produktów spożywczych.Podwyższone wartości cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów mogą wskazywać na mocno przetworzoną dietę o niskim spożyciu antyoksydantów, obniżone wartości HDL mogą wskazywać na niedostateczne spożycie niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym.
Ten pakiet stanowi fundament do dalszej, ukierunkowanej diagnostyki, a także stanowi cenne źródło danych dla dietetyków i lekarzy prowadzących terapię eliminacyjno-rotacyjną.
Pakiet jest szczególnie zalecany dla: