Strona główna Blog Strona 106

Hemochromatoza – najczęstsza choroba rzadka. Diagnostyka, objawy, leczenie

0

Spis treści

  1. Hemochromatoza – co to jest?
  2. Hemochromatoza – objawy
  3. Co powoduje hemochromatozę dziedziczną?
  4. Hemochromatoza – leczenie
  5. Jak zdiagnozować hemochromatozę?
  6. Jak zapobiegać powikłaniom hemochromatozy?

Hemochromatoza – co to jest?

Hemochromatoza dziedziczna jest chorobą najczęściej autosomalnie recesywną, która zaburza homeostazę żelaza, powodując ogólnoustrojowe przeciążenie organizmu żelazem.

Odkładanie się nadmiaru żelaza w komórkach miąższowych prowadzi do dysfunkcji komórkowych i klinicznych objawów choroby. Najczęściej zajętymi narządami są wątroba, trzustka, stawy, serce, skóra i przysadka mózgowa. Zaawansowana hemochromatoza może prowadzić do:

hemochromatoza wpływ na wątrobę infografika

Hemochromatoza dziedziczna zwykle jest diagnozowana w wieku 40 lat u mężczyzn i 50 lat u kobiet. Kobiety diagnozowane są później niż mężczyźni, z powodu comiesięcznej utraty krwi menstruacyjnej. Nie ma typowej prezentacji i objawów hemochromatozy dziedzicznej, a ze względu na zwiększoną świadomość prozdrowotną i wczesną diagnostykę uszkodzenia narządów końcowych objawy wtórne do przeładowania żelazem nie są dzisiaj często obserwowane w praktyce klinicznej. Częstą sytuacją jest pacjent z nieznacznie podwyższoną aktywnością enzymów wątrobowych (AspAT, AlAT oraz GGTP), u którego później stwierdza się podwyższoną wartość wysycenia ferrytyną i transferyną w surowicy. Poziom ferrytyny większy niż 300 ng/ml dla mężczyzn i 200 ng/ml dla kobiet oraz wysycenie transferyny większe niż 45% wysoce sugerują  hemochromatozę dziedziczną.

Wiele osób z hemochromatozą dziedziczną nie wie, że ją ma, gdyż jej wczesne objawy, takie jak uczucie zmęczenia lub osłabienia, są powszechne i mogą powodować mylenie jej z wieloma innymi chorobami.

hemochromatoza rozwój choroby i średni wiek postawienia diagnozy wykres

Hemochromatoza – objawy

Objawy hemochromatozy obejmują:

  • uczucie zmęczenia lub osłabienia,
  • utratę masy ciała,
  • bóle stawowe,
  • brązowy lub szary kolor skóry,
  • bóle brzucha,
  • utrata popędu płciowego.

Mężczyźni z dziedziczną hemochromatozą są bardziej narażeni na powikłania i często występują one w młodszym wieku. Szacuje się, że u około 9% (około 1 na 10) mężczyzn z dziedziczną hemochromatozą rozwinie się ciężka choroba wątroby. Jednak u większości osób z hemochromatozą dziedziczną nigdy nie występują objawy ani powikłania. Hemochromatozę nazywa się najczęstszą choroba rzadką wśród osób pochodzenia północnoeuropejskiego. Pomimo dużej częstości występowania mutacji genu HFE w populacji (mutacje genu HFE najczęściej są przyczyną hemochromatozy) penetracja kliniczna jest niska i zmienna i do 25% osób z homozygotyczną mutacją C282Y jest klinicznie bezobjawowych. Dziedziczna postać hemochromatozy rzadko występuje u osób pochodzenia azjatyckiego, afrykańskiego, latynoskiego i mieszkańców wysp Pacyfiku.

diagnostyka genetyczna baner

Co powoduje hemochromatozę dziedziczną?

Hemochromatoza dziedziczna najczęściej, bo w 95% przypadków spowodowana jest mutacjami w genie  HFE i zalicza się je do typu 1 (1a,1b,1c) hemochromatozy.  Pozostałe typy (2, 3, 4) związane są z mutacjami w innych genach związanych z gospodarką żelaza, są formami bardzo rzadkimi tej choroby i częstość występowania to mniej niż 5% wszystkich przypadków z hemochromatozą (patrz tabela):

rodzaje hemochromatozy - mutacje genetyczne, tabela

Hemochromatoza – leczenie

Upuszczanie krwi, czyli tzw. flebotomia jest podstawową techniką leczenia hemochromatozy i może pomóc poprawić czynność serca, zmniejszyć nieprawidłową pigmentację skóry i zmniejszyć ryzyko powikłań wątrobowych, w tym redukcję stopni marskości. Każdorazowy upust ok. 500 ml krwi powoduje wydalenie z organizmu ok. 250 mg żelaza. Częstość flebotomii ustala się indywidualnie dla każdego pacjenta, najczęściej jest to upust raz na tydzień lub dwa tygodnie w początkowym okresie leczenia, następnie raz na 1-4 miesiące. Warunkiem przystąpienia do upustu jest poziom hemoglobiny powyżej 11g/dL.

Przeszczep wątroby wykonuje się u pacjentów z rakiem wątrobowokomórkowym i ciężką marskością wątroby. Osoby z hemochromatozą dziedziczną mają zwiększone ryzyko wystąpienia raka wątrobowokomórkowego oraz raka jelita grubego i piersi. Tacy pacjenci powinni być objęci częstszymi badaniami USG lub tomografii komputerowej wymienionych narządów.

Terapia chelatująca żelazo obejmująca leki doustne lub dożylne (deferoksamina, deferypron i deferazyroks) i stosowana jest u pacjentów, u których nie można stosować upustów krwi np. z powodu złego stanu żył, ciężkiej anemii lub zastoinowej choroby serca oraz gdy standardowa flebotomia nie powoduje obniżenia poziomu żelaza.

Jak zdiagnozować hemochromatozę?

Należy pamiętać, że podwyższone poziomy ferrytyny nie zawsze są związane z hemochromatozą, a ferrytyna jako białko ostrej fazy może sugerować ogólny stan zapalny organizmu, uszkodzenie alkoholowe wątroby lub uszkodzenie wątroby z innych powodów. Z kolei zaburzenia poziomu żelaza wykrywane są również  innych chorobach (np. w anemii z niedoboru żelaza, w niedoborach witaminy B12, w talasemii, w porfirii), stąd niezwykle ważna jest diagnostyka różnicowa na początkowym etapie.

pakiet wątrobowy - próby wątrobowe baner
  • wykonanie biopsji wątroby, w celu określenia stopnia jej uszkodzenia lub zastosowanie mniej inwazyjnej techniki oceny uszkodzenia wątroby – rezonansu magnetycznego

Należy pamiętać, że tylko 10% pacjentów z homozygotyczną mutacją genu HFE ma objawy hemochromatozy, tak więc samo wykrycie mutacji nie jest równoznaczne z zachorowaniem (niska penetracja mutacji HFE). Stąd badania genetyczne zaleca się osobom, które mają w rodzinie krewnych pierwszego stopnia z wykrytą mutacją w genie HFE lub mają wszystkie objawy kliniczne hemochromatozy, lub u tych osób, które nie mają objawów klinicznych, ale mają podwyższone wyniki stężenia żelaza i ferrytyny w surowicy. Wykrycie mutacji w genie HFE, bez podwyższonego stężenia żelaza w surowicy nie daje podstawy do zdiagnozowania hemochromatozy, jednak osoby takie powinny pozostawać pod stałą kontrolą i corocznie wykonywać podstawowe badania krwi wymienione wyżej.

diagnostyka hemochromatozy - badanie najczęstszych mutacji w genie HFE baner

Głównym czynnikiem wpływającym na długość życia chorych z hemochromatozą jest stopień uszkodzenia wątroby (marskości, zwłóknienia) w momencie diagnozy i rozpoczęcia leczenia. Jeśli w momencie rozpoczęcia leczenia, najczęściej upustami krwi, nie ma marskości oraz zwłóknienia wątroby, wtedy długość przeżycia nie różni się u tych pacjentów w porównaniu z osobami zdrowymi.

Jak zapobiegać powikłaniom hemochromatozy?

  • częste badania kontrolne krwi w celu sprawdzenia poziomu żelaza,
  • zmiany w diecie, takie jak unikanie multiwitamin, suplementów witaminy C i suplementów żelaza, które mogą zwiększać poziom żelaza w organizmie,
  • zakaz spożywania alkoholu (ponieważ alkohol zwiększa ryzyko uszkodzenia wątroby),
  • kroki zapobiegające infekcjom, w tym niespożywanie niegotowanych ryb i skorupiaków oraz otrzymywanie zalecanych szczepień, w tym przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B.

Wszystkie badania laboratoryjne wymienione w tym artykule można wykonać w ALAB laboratoria.


Literatura:

  • Kowdley KV, Brown KE, Ahn J, Sundaram V. ACG Clinical Guideline: Hereditary Hemochromatosis. Am J Gastroenterol. 2019 Aug;114(8):1202-1218. doi: 10.14309/ajg.0000000000000315. Erratum in: Am J Gastroenterol. 2019 Dec;114(12):1927. PMID: 31335359.
  • Crownover BK, Covey CJ. Hereditary hemochromatosis. Am Fam Physician. 2013 Feb 1;87(3):183-90. PMID: 23418762.
  • Adams P, Altes A, Brissot P, Butzeck B, Cabantchik I, Cançado R, Distante S, Evans P, Evans R, Ganz T, Girelli D, Hultcrantz R, McLaren G, Marris B, Milman N, Nemeth E, Nielsen P, Pineau B, Piperno A, Porto G, Prince D, Ryan J, Sanchez M, Santos P, Swinkels D, Teixeira E, Toska K, Vanclooster A, White D; Contributors and Hemochromatosis International Taskforce. Therapeutic recommendations in HFE hemochromatosis for p.Cys282Tyr (C282Y/C282Y) homozygous genotype. Hepatol Int. 2018 Mar;12(2):83-86. doi: 10.1007/s12072-018-9855-0. Epub 2018 Mar 27. PMID: 29589198; PMCID: PMC5904234.

Leptyna – hormon głodu i sytości

Spis treści

  1. Jak działa leptyna?
  2. Kiedy badać poziom leptyny?
  3. Interpretacja wyników badania leptyny
  4. Od czego zależy poziom leptyny?
  5. Prawidłowy poziom leptyny

Leptyna to hormon kontrolujący uczucie głodu i sytości, który odgrywa kluczową rolę w regulacji masy ciała i metabolizmu. Hormon ten wydzielany jest przez komórki tkanki tłuszczowej. Po wyprodukowaniu leptyna przemieszcza się wraz z krwią do mózgu, gdzie aktywuje odpowiednie receptory i wywołuje uczucie sytości.

Jak działa leptyna?

Główną funkcją leptyny jest informowanie mózgu o wielkości zasobów energetycznych organizmu. Jej stężenie we krwi jest proporcjonalne do masy tkanki tłuszczowej. Kiedy poziom leptyny jest wysoki, mózg odbiera sygnał, że organizm jest syty, co prowadzi do zmniejszenia apetytu. Natomiast kiedy poziom leptyny jest niski, mózg odbiera sygnał, że organizm potrzebuje energii, co prowadzi do zwiększenia łaknienia.

Leptyna nie tylko zmniejsza uczucie głodu, ale także pobudza metabolizm, zwiększa zużycie glukozy, aktywuje rozkład tkanki tłuszczowej i hamuje wytwarzanie nowej tkanki tłuszczowej. Ponadto, leptyna odgrywa ważną rolę w procesach dojrzewania płciowego, wzrastania oraz reguluje gęstość mineralną kości. Leptyna stymuluje również tworzenie naczyń krwionośnych, reguluje mechanizmy odpornościowe organizmu i korzystnie wpływa na płodność.

Kiedy badać poziom leptyny?

Badanie poziomu leptyny może być wskazane w przypadku:

  • dzieci otyłych, zwłaszcza tych, które mają rodzinne predyspozycje do otyłości w młodym wieku;
  • osób dorosłych z nadwagą lub otyłością, które doświadczają częstych i przewlekłych epizodów głodu;
  • osób otyłych, u których istnieje podejrzenie oporności na leptynę lub zaburzeń w wydzielaniu leptyny.

Wykonanie badania poziomu leptyny zaleca się niekiedy w połączeniu z innymi badaniami, takimi jak profil lipidowy, poziom glukozy, insuliny lub panel tarczycowy, w celu kompleksowej oceny zdrowia osób z nadwagą lub otyłością oraz w celu wykrycia potencjalnych zaburzeń odżywiania.

badanie leptyny baner

Dodatkowo oznaczanie poziomu leptyny może być przydatne do oceny funkcji rozrodczych oraz diagnozowania zaburzeń miesiączkowania u kobiet z otyłością.

Interpretacja wyników badania leptyny

Obniżony poziom leptyny u osób cierpiących na otyłość może być jedną z potencjalnych przyczyn ich nieprawidłowej wagi ciała. W niektórych przypadkach niski poziom leptyny może wynikać z dziedzicznego niedoboru leptyny, co prowadzi do ciężkiej otyłości rodzinnej. Kiedy osoby z nadwagą lub otyłością tracą na wadze i zmniejszają swoją masę ciała, stężenie leptyny również maleje, jednocześnie aktywując uczucie głodu.

Zbyt wysoki poziom leptyny jest również często obserwowany u osób z otyłością. Osoby z dużą ilością tkanki tłuszczowej przez długi czas mają wysokie poziomy leptyny – wynika to z faktu, że nadmierna tkanka tłuszczowa wytwarza znaczne ilości tego hormonu. Wskutek tego tkanki docelowe mogą stać się oporne na leptynę – taki stan nazywany jest leptynoopornością. W związku z tym zaburzone jest odczuwanie sytości i może nasilać się nadmierny apetyt, co prowadzi do zwiększonego spożycia pokarmu, a w rezultacie do przyrostu tkanki tłuszczowej.

Wysoki poziom leptyny może dodatkowo prowadzić do rozwoju insulinooporności, co w konsekwencji może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy typu 2.

pakiet hormony regulujące apetyt baner

Od czego zależy poziom leptyny?

Poziom leptyny w organizmie zależy m.in. od płci – kobiety mają kilkukrotnie wyższy poziom tego hormonu, prawdopodobnie ze względu na większą ilość tkanki tłuszczowej i inną gospodarkę hormonalną.

Na poziom tego hormonu mogą mieć wpływ także inne czynniki, takie jak wskaźnik masy ciała (BMI) czy rytm dobowy. Najwyższe wydzielanie leptyny występuje w godzinach nocnych i porannych, natomiast najniższe w godzinach przedpołudniowych i wieczornych.

Ponadto poziom leptyny u kobiet może ulegać zmianom w zależności od fazy cyklu miesiączkowego. Zmiany w poziomie leptyny w różnych fazach cyklu miesiączkowego są częściowo związane z hormonami płciowymi, takimi jak estrogeny, progesteron i hormon luteinizujący. Podczas ciąży stężenie leptyny wzrasta, nie tylko ze względu na przyrost masy ciała, ale także ze względu na produkcję leptyny przez łożysko.

Prawidłowy poziom leptyny

Zakres referencyjny (czyli tzw. norma) dla leptyny we krwi jest ustalany oddzielnie dla mężczyzn i kobiet, ze względu na różnice w zawartości tkanki tłuszczowej między obiema płciami. U mężczyzn mieści się on w granicach 0,35–9,61 µg/l, natomiast u kobiet w przedziale 2,43–28 µg/l.


Piśmiennictwo:

Grzybice powierzchowne skóry

Spis treści

  1. Czynniki ryzyka grzybicy skóry
  2. Najczęstsze postacie kliniczne zakażeń w obrębie skóry

Grzybice powierzchowne dotyczą 10-20% społeczeństwa w strefach klimatu umiarkowanego, natomiast niektórzy autorzy podają, że problem grzybicy może dotyczyć nawet 40% światowej populacji.

Grzyby są wszechobecne w środowisku m.in.: na dywanach, matach kąpielowych, meblach, ubraniach, czapkach, grzebieniach, sztućcach, a nawet na tapicerce samochodowej, dlatego człowiek jest ciągle eksponowany na ryzyko infekcji.  

Infekcje grzybicze zazwyczaj lokalizują się w obrębie powierzchownych warstw naskórka, paznokci, włosów i błon śluzowych. Za zakażenia najczęściej odpowiadają dermatofity wywołujące dermatofitozy, grzyby Candida spp. odpowiedzialne za drożdżyce. Rzadką przyczyną zakażeń są grzyby pleśniowe, które wywołują pleśnice. 

Dermatofity atakują zrogowaciałe struktury naskórka, włosów i paznokci. Grzyby drożdżopodobne usadowione są zazwyczaj na błonach śluzowych i w fałdach skórnych, niekiedy zajmują też narządy wewnętrzne. Grzyby pleśniowe w niektórych przypadkach mogą być przyczyną grzybic układowych u pacjentów z upośledzeniem odporności np. zakażonych wirusem HIV.

Grzyby chorobotwórcze zazwyczaj atakują naskórek, paznokcie i włosy, nie zagrażają życiu pacjenta, natomiast w wielu przypadkach ich zakażenia są wyjątkowo kłopotliwe i łatwo przenoszą się z osoby chorej na osoby z najbliższego otoczenia, ze zwierząt (psy, koty, świnki morskie, chomiki) na ludzi. 

Zakażenia dermatofitowe precyzujemy terminem dermatofitozy lub grzybicy właściwej (łac. Tinea) z następującym łacińskim wyrazem określającym część ciała objętego procesem chorobowym.

Czynniki ryzyka grzybicy skóry

Objawy grzybicy są zależnie od miejsca infekcji, którym może być:

  • owłosiona skóra głowy,
  • broda,
  • tułów,
  • pachwiny,
  • ręce,
  • stopy,
  • paznokcie.

Czynniki ryzyka zakażeń:

  • starzenie się społeczeństwa, 
  • choroby naczyń obwodowych, zaburzenia immunologiczne, cukrzyca,
  • stosowanie syntetycznych ubrań oraz obuwia (np. pracownicy kopalń, hut, pralni, murarze, policjanci i żołnierze),
  • antybiotykoterapia, kortykosteroidy, leki immunosupresyjne,
  • wzrost aktywności fizycznej (publiczne pływalnie, kluby fitness, sztuki walki),
  • wzmożona potliwość, korzystanie z ogólnodostępnych natrysków, chodzenie boso po dywanach i wykładzinach hotelowych, czy noszenie ciężkich, sznurowanych, opinających kostkę butów. 
grzybica badanie mykologiczne baner

Najczęstsze postacie kliniczne zakażeń w obrębie skóry

Grzybica owłosionej skóry głowy (Tinea capitis)

  • Grzybica drobnozarodnikowa – Tinea capitis microsporica wywoływana jest głównie przez Microsporum audouinii. Ta grzybica owłosionej skóry głowy cechuje się charakterystycznym obrazem klinicznym o przewlekłym przebiegu w postaci równo ułamanych włosów, które są obleczone biało-szarą pochewką. 
  • Grzybica strzygąca – grzybica owłosionej skóry głowy Tinea capitis trichophytica wywołana jest przez antropofilne dermatofity Trichophyton np. Trichophyton tonsurans i charakteryzuje się występowaniem zmian w obrębie włosów, które ulegają łamaniu i imitują obraz przystrzyżonych włosów. 
  • Grzybica woszczynowa – Tinea capitis favosa wywołana przez Trichophyton schoenleinii. W Polsce nie występuje. W przebiegu tej grzybicy owłosionej skóry głowy obserwuje się obecność tarczek woszczynowych o przykrym zapachu, które prowadzą do bliznowacenia i całkowitego wyłysienia.
grzybica badanie genetyczne baner

Grzybica brody (Tinea barbae)  

Charakteryzuje się naciekiem zapalny w obrębie owłosionej skóry brody. Występuje głównie u mężczyzn, musi być różnicowana z zapaleniem mieszków włosowych o etiologii Staphylococcus aureus ze względu na podobne objawy kliniczne. Grzybica brody najczęściej wywoływana jest przez Trichphyton mentagrophytes varietas granulosum oraz Trichophyton verrucosum.

grzyb trichophyton mentagrophytes pod mikroskopem

Grzybica skóry gładkiej (Tinea corporis) 

Występująca najczęściej w postaci zmian rumieniowo-złuszczających odchodzących do zewnątrz, gdzie zmiana staje się żywoczerwona wyraźnie różniąca się od zdrowego naskórka. Niekiedy zmiany grzybicy skóry gładkiej mogą przyjmować formę krostek, które lokalizują na obrzeżu zmian. Wywoływana jest przez wszystkie dermatofity, bardzo łatwo rozprzestrzenia się od zwierząt, głównie myszy, chomików, świnek morskich, małych psów. 

grzyb microsporum canis

Grzybica pachwiny (Tinea inquinalis) 

Zakażenie wywoływane jest główne przez Epidermophyton floccosum, rzadziej inne dermatofity: Trichophyton rubrum czy Trichophyton mentagrophytes varietas interdigitale. Grzybica pachwiny występuje zazwyczaj u mężczyzn i charakteryzuje się rumieniowo-złuszczającymi zmianami, które na obwodzie mogą posiadać krostki. Musi być różnicowana z wyprzeniem drożdżakowym (Candida spp.) i łupieżem rumieniowym (Corynebacterium minutissimum).

grzyb trichiphyton mentagorophytes pod mikroskopem

Grzybica stóp (Tinea pedum)  

Wyróżnia się postacie kliniczne grzybicy stóp w zależności od obrazu klinicznego.

  • międzypalcowa (varietas interdigitalis) 

Najczęstsza postać grzybicy stóp (dotyczy III i IV przestrzeni międzypalcowej). W początkowej fazie charakteryzuje się zaczerwienieniem i silnym świądem. W kolejnej fazie dochodzi do maceracji i pękania naskórka. Często określana stopą atlety.

  • potnicowa (varietas dyshydrotica) 

Ta grzybica stóp charakteryzuje się licznymi pęcherzykami, którą łącząc się, tworzą zmiany wysiękowe.

  • złuszczająca – inaczej mokasynowa (varietas desquamativa) 

W przebiegu choroby występują ogniska złuszczania lub nadmiernego rogowacenia, które obejmują podeszwę i część boczną stopy. 

Grzybica rąk (Tinea manuum) 

Zazwyczaj spowodowana przeniesieniem zakażenia ze stóp. Wywołana przez Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes varietas interdigitale, rzadziej Epidermophyton flococosum. 

Charakterystyczne zmiany grzybicy rąk w postaci krostkowej lub potnicowej występują zazwyczaj na jednej dłoni.

Zakażenia skóry wywołane przez grzyby Candida spp.

Występują w kilku postaciach klinicznych:

  • Drożdżyca wyprzeniowa fałdów skórnych (candidosis intertriginosa, intertrigo candidamycetica) 

Najpopularniejsza forma zapalenia skóry okolicy pachwin i brzucha. Charakteryzuje się żywoczerwonymi ogniskami zapalnymi z tendencją do sączenia się i tworzenia krostkowych wykwitów.

  • Wyprzenie drożdżakowe nadżerkowe międzypalcowe (intertrigo erosiva interdigitalis candidamycetica) 

Choroba zawodowa cukierników, osób zatrudnionych w przetwórstwie owocowym i przy sprzątaniu. Zmiany zapalne z bolesnymi pęknięciami dotyczą przestrzeni międzypalcowych dłoni, zazwyczaj między trzecim a czwartym palcem.

grzyb candida albicans hodowla
  • Drożdżyca mieszków włosowych (folliculitis candidamycetica) 

Występują u osób z upośledzoną odpornością w postaci krost w okolicy brody.

  • Drożdżyca paznokci i wałów paznokciowych – (Onychia et perionychia candidamycetica)

Charakteryzuje się stanem zapalnym tkanek okołopaznokciowych z zaczerwienieniem, obrzękiem oraz ropną wydzieliną. W wyniku długotrwałych infekcji może dojść do powstawania tzw. bruzd Beau, co powoduje zmianę struktury powierzchni paznokcia.

  • Łupież pstry (Pityriasis versicolor, Tinea versicolor)

Charakterystyczne różowobrunatne lub żółtobrunatne zmiany tworzące niekiedy duże, zlewające się ze sobą ogniska, obejmują klatkę piersiową, plecy i karku. Zazwyczaj zmianom nie towarzyszy stan zapalny. Czynnikiem etiologicznym zakażenia jest grzyb Pityrosporum ovale.

Czym jest krzywa cukrowa? O insulinooporności – dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen

Insulinooporność jest narastającym problemem medycznym. Prawidłowo i szybko zdiagnozowana jest odwracalna. Dr n.med. Anna Jeznach-Steinhagen, lekarka diabetelożka wyjaśnia, jakie mogą być objawy insulinooporności, jak ją prawidłowo zdiagnozować, jak się przygotować do badania krzywej cukrowej i krzywej insulinowej oraz jak wygląda to badanie w praktyce.

Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność to problem medyczny, który nie został jeszcze uznany za jednostkę chorobową. Często występuje u pacjentów z nadmierną masą ciała i związana jest z nadmiernym jedzeniem oraz małą aktywnością fizyczną. W efekcie prowadzi to do rozwoju nadwagi i otyłości, a w szczególności otyłości brzusznej.  Tkanka trzewna w jamie brzusznej produkuje szereg czynników prozapalnych jak np. interleukiny oraz wolnych kwasów tłuszczowych. Doprowadza to do rozwoju oporności tkanek na działanie insuliny – hormonu wydzielanego przez trzustkę w odpowiedzi na bodziec glikemiczny, czyli podwyższone stężenie glukozy w organizmie.

Mechanizm działania insuliny i insulinooporności

Początkowo organizm próbuje poradzić sobie z insulinoopornością i kompensacyjnie zwiększa wydzielanie insuliny. Efektem tego mechanizmu jest stały przyrost masy ciała oraz objawy takie jak: zmęczenie, znużenie, brak witalności życiowej, senność. Często pacjenci skarżą się na wzmożoną potliwość, również na szereg zaburzeń związanych z obniżeniem nastroju.

Jak przygotować się do badania krzywej cukrowej?

Aby zdiagnozować insulinooporność, należy wykonać doustny test obciążenia glukozą (oral glucose tolerance test, OGTT), powszechnie przez pacjentów zwany krzywą cukrową czy krzywą insulinową. Ważne, aby przystąpić do tego badania wyspanym oraz na czczo – po  8 godzinach niejedzenia i niepicia płynów. Ważnym elementem również jest niezmienianie diety w okresie poprzedzającym wykonanie doustnego testu obciążenia glukozą. Aby wyniki były w pełni wiarygodne, nie należy specjalnie unikać w swojej diecie węglowodanów prostych (słodyczy).  

pakiet krzywa cukrowa i insulinowa

Przebieg badania krzywej cukrowej i insulinowej

Badanie krzywej cukrowej i krzywej insulinowej polega na początkowym oznaczeniu stężenia glukozy i insuliny w surowicy krwi żylnej pacjent. Pierwsze oznaczenie wykonuje się na czczo. Następnie pacjent wypija 75 g glukozy rozpuszczonej w 200 mililitrach wody. Po wypiciu tego płynu pacjent pozostaje w laboratorium, w celu wykonania kolejnego oznaczenia po godzinie oraz po 2 godzinach. W niektórych przypadkach wykonujemy oznaczenie stężenia glukozy i insuliny w innych przedziałach czasowych, na przykład po 15 czy 30 minutach od wypicia glukozy. W niektórych również wydłużamy ten test, robiąc oznaczenie również po 3 czy 4 godzinach od wypicia glukozy.

Nieleczona insulinooporność jest nie tylko problemem dla pacjenta w życiu codziennym, ale również do może doprowadzać do rozwoju cukrzycy. Szacuje się, że cukrzyca u tych pacjentów wystąpi po około 10 latach od wystąpienia insulinooporności.

Warto dodać, iż insulinooporność może być stanem odwracalnym, dlatego należy diagnozować oraz leczyć ten problem medyczny. Więcej o tym, jak interpretować krzywą cukrową i krzywą insulinową w artykule poświęconym insulinooporności.

Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) – przyczyny, objawy, diagnostyka

Spis treści

  1. Trzustka – położenie, budowa, funkcje
  2. Przewlekłe zapalenie trzustki – przyczyny
  3. Przewlekłe zapalenie trzustki – objawy
  4. Przewlekłe zapalenie trzustki – leczenie

Trzustka – położenie, budowa, funkcje 

Trzustka (łac. pancreas) to narząd gruczołowy, położony zaotrzewnowo (czyli pomiędzy otrzewną  zawierającą jelita i tylną ścianą brzucha), w górnej części jamy brzusznej. 

Trzustka to niewielki narząd, który stanowi zaledwie 0,1% masy naszego ciała. Jej kształt porównuje się do haczyka, którego głowa obejmowana jest przez pętlę dwunastnicy, a trzon i ogon sięgają do wnęki śledziony. Trzustka produkuje enzymy trawienne, które są wyprowadzane przez przewód trzustkowy główny (przewód Wirsunga) do dwunastnicy. Ujście przewodu trzustkowego do dwunastnicy znajduje się na tzw. brodawce Vatera, gdzie łączy się on z drogami żółciowymi, tworząc przewód żółciowy wspólny.

trzustka - budowa infografika

Trzustka wydziela dwie grupy substancji. 

Pierwsza to enzymy trawienne (sok trzustkowy) wydzielane na zewnątrz trzustki (funkcja zewnątrzywdzielnicza), do dwunastnicy. Sok trzustkowy w 80% składa się z enzymów trawiących białka, czyli enzymów proteolitycznych. Są to: trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydaza i elastaza. Enzymy trawiące tłuszcze (lipolityczne) to lipaza, fosfolipaza i esterazy. Głównym enzymem lipolitycznym jest lipaza, uczestnicząca w rozkładaniu trójglicerydów do kwasów tłuszczowych, dwu- i monoglicerydów. Enzymy rozkładające cukry (glikolityczne) to α-amylaza – hydrolizująca skrobię do maltozy, maltotrioz i dekstryn. Ostatnia grupa enzymów trawiennych, które zawiera sok trzustkowy to enzymy nukleolityczne, uczestniczące w rozpadzie kwasów nukleinowych – rybonukleaza i dezoksyrybonukleaza

Druga grupa substancji produkowana jest w komórkach, które pełnią funkcje wewnątrzwydzielniczą. Są to: insulina, glukagon, somatostatyna oraz polipeptyd trzustkowy.

Przewlekłe zapalenie trzustki – przyczyny

Przewlekłe zapalenia trzustki to choroba, w wyniku której dochodzi do upośledzenia jej funkcji. Trzustka traci zdolność do wydzielania enzymów trzustkowych i insuliny, a w miejscu prawidłowych komórek pojawia się miąższ włóknisty.

Przyczyny przewlekłego zapalenia trzustki to:

  • nadużywanie alkoholu – 60-85% PZT jest zależna od alkoholu. Ważne jest, iż rodzaj spożywanego alkoholu nie ma znaczenia, szkodliwe jest spożywanie > 4 jednostek alkoholu (czyli 10 g etanolu) dziennie, co oznacza ok. 250 ml piwa, 100 ml wina lub 30 ml wódki lub upijanie się, czyli wypijanie w ciągu dwóch godzin > 5 jednostek alkoholu przez mężczyznę i 4 jednostki przez kobietę,
  • palenie tytoniu, 
  • stężenie trójglicerydów na czczo > 300 mg/dl, 
  • zażywanie leków – badania wskazują, iż ponad 100 leków może przyczyniać się do wystąpienia ostrego lub nawracającego zapalenia trzustki, w tym fenofibraty, inhibitory konwertazy angiotensyny, statyny, estrogeny, kwas walproinowy,
  • spożywanie > 57 g czerwonego mięsa dziennie, 
  • otyłość trzewna, 
  • przewlekła niewydolność nerek, 
  • hiperkalcemia – podwyższone stężenie wapnia we krwi, spowodowane np. nadczynnością przytarczyc. 

Zapalenie trzustki może być także spowodowane przez:

  • czynniki genetyczne – mutacja genów PRSS1 jest odpowiedzialna za dziedziczną postać tej choroby. Inna genetyczna przyczyna przewlekłego zapalenia trzustki to mukowiscydoza, choroba dziedziczna spowodowana mutacją w genie CFTR. Postacie genetyczne ujawniają się przed ukończeniem 20 r.ż.,
  • czynniki autoimmunologiczne – częściej u mężczyzn w wieku 45-75 lat,
  • idiopatyczne – bez uchwytnej przyczyny. 

Przewlekłe zapalenie trzustki – objawy 

Trzustka położona jest w tylnej części jamy brzusznej, dlatego u większości chorych występuje ból w nadbrzuszu, który może promieniować do pleców. Część pacjentów odczuwa go jako ból kręgosłupa i przechodzi diagnostykę poszukującą przyczyny objawów w układzie kostnym. Ból w przypadku przewlekłego zapalenia trzustki występuje ok. 15-30 minut po posiłku i może trwać wiele godzin. W czasie napadu bólu pacjenci często przyjmują pozycję, która łagodzi odczuwanie bólu – kładą się na lewym boku z kolanami przyciągniętymi do klatki piersiowej. 

ból trzustki infografika

 

Inne objawy, na które skarżą się chorzy to:

  • wzdęcia i objawy dyspeptyczne – związane ze zmniejszonym wydzielaniem enzymów trawiennych,
  • biegunka tłuszczowa (oddawanie stolca 2-3 razy dziennie, stolec ma jasnożółty lub pomarańczowy kolor, intensywny zapach oraz oleistą konsystencję – pacjenci często mówią, że trudno go spłukać w toalecie) – gdy spada wydzielanie enzymu trawiącego tłuszcze, czyli lipazy. 

W związku z nasilaniem się dolegliwości bólowych po posiłku chorzy często zaczynają ograniczać spożywanie pokarmów, co jest przyczyną utraty wagi oraz niedoborów pokarmowych. 

W zaawansowanej postaci przewlekłego zapalenia trzustki, gdy narząd nie wydziela dostatecznych ilości insuliny, może pojawiać się nietolerancja glukozy lub cukrzyca. A jeśli pacjent ma już leczoną insuliną cukrzycę, może pojawiać się skłonność do stanów hipoglikemicznych, spowodowanych niedoborem glukagonu. 

Trzustka jest organem, który ma dużą rezerwę czynnościową, co oznacza, że objawy pojawiają się po wielu latach istnienia choroby, gdy pracuje już tylko ok. 10% tego narządu, a ponad 90% uległo zniszczeniu. 

Przewlekłe zapalenie trzustki – diagnostyka

Jak napisaliśmy wyżej, trzustka jest organem, który wykazuje dużą rezerwę czynnościową, dlatego pacjent długo nie odczuwa objawów, a nawet jak już się pojawiają, to badania laboratoryjne i obrazowe są w normie. Z tego powodu od wystąpienia pierwszych objawów choroby do jej rozpoznania zwykle upływa ok. 5 lat

W czasie diagnozowania przewlekłego zapalenia trzustki wykonywane są badania laboratoryjne oraz badania obrazowe.

Laboratoryjne badania diagnostyczne to:

  • oznaczenia z krwilipaza, amylaza, glukoza, witamina D
  • badania z kałuoznaczenie elastazy w kale (wynik < 200 μg/g stolca wskazuje na przewlekłe zapalenie trzustki, wynik > 500 μg/g wyklucza niewydolność zewnątrzwydzielniczą),
  • ilościowa ocena dobowego wydalania tłuszczów z kałem – ocena jest dokonywana po 72 h zbiórki stolca, wydalanie > 7g tłuszczu potwierdza niedobór enzymów i zaburzenia zewnątrzywdzielnicze trzustki. 

W warunkach szpitalnych wykonuje się czasem test sekretynowo-cholecystokininowy (próba sekretynowo-cholecystokininowa), polegający na oznaczeniu stężenia enzymów trzustkowych (amylazy, tryptazy, lipazy) oraz wydzielania wodorowęglanów w treści żołądkowo-dwunastniczej, po dożylnym podaniu sekretyny i cholecystokininy. Badanie jest obecnie wykonywane rzadko – pomimo dużej czułości testu, jest on inwazyjny dla pacjenta. 

Pakiet trzustkowy banerek

Badania obrazowe to USG jamy brzusznej, w którym jednak początkowo nie stwierdza się żadnych zmian. Największą czułość na tym etapie wykazuje EUS – ultrasonografia endoskopowa, w czasie której można również pobrać wycinek do badania. Z metod szerzej dostępnych najtrafniejszym wyborem jest tomografia komputerowa (TK) i to powinno być pierwsze badania obrazowe wykonane przy podejrzeniu przewlekłego zapalenia trzustki, w razie wątpliwości uzupełnione EUS. 

Przewlekłe zapalenie trzustki – leczenie

Leczenie choroby jest objawowe i polega na ograniczaniu bólu, uzupełnianiu enzymów trzustkowych oraz wyrównywaniu zaburzeń metabolizmu węglowodanów. Ważnym elementem leczenia przewlekłego zapalenia trzustki jest dieta, zaprzestanie spożywania alkoholu oraz palenia papierosów.

Pacjenci z elementami zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki i zaburzeniami trawienia przyjmują enzymy trzustkowe, np. lipazę. Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej i insulinowej, jawna cukrzyca) muszą przestrzegać diety, mogą również zażywać metforminę lub insulinę.

Przewlekłe zapalenie trzustki predysponuje do niedoborów witaminy D, osteoporozy lub osteopenii. Dlatego obowiązuje oznaczanie poziomu wit. D w surowicy i zażywanie dawki suplementacyjnej zależnej od występujących niedoborów. Koniecznie jest również leczenie zaburzeń gospodarki wapniowej. 

Ważną składową procesu leczenia u osób z przewlekłym zapaleniem trzustki jest leczenie przeciwbólowe, które musi być spersonalizowane pod kątem objawów występujących u pacjenta. U osób z uporczywym, opornym na leczenie bólem może być wykonana resekcja części lub całej trzustki. 

Leczenie przyczynowe przewlekłego zapalenia trzustki możliwe jest tylko w przebiegu choroby spowodowanej przyczynami autoimmunologicznymi. 

Rokowanie w przewlekłym zapaleniu trzustki zależy od wielu czynników, m. in. od tego jak pacjent dostosowuje się do zaleceń dotyczących zmiany stylu życia – zaprzestanie picia alkoholu, palenia papierosów, diety. Leczenie choroby trwa często przez całe życie, około połowa chorych żyje z nią 20-25 lat. Szacuje się, że 15-20% umrze z powodu przejścia przewlekłego zapalenia trzustki w ostre zapalenie trzustki i jego powikłań. Ma to miejsce głównie u pacjentów, którzy nie przestrzegają zalecenia abstynencji alkoholowej. 

Najlepszym sposobem uniknięcia zachorowania na przewlekłe zapalenie trzustki jest unikanie spożywania alkoholu oraz palenia papierosów. 

GFR – kluczowy wskaźnik w ocenie czynności nerek i diagnostyce ich chorób

Spis treści

  1. GFR – co to jest?
  2. Jak określić wartość GFR?
  3. Badanie GFR w diagnostyce chorób nerek

GFR – co to jest?

GFR (glomerular filtration rate) jest to wskaźnik filtracji kłębuszkowej, który określa wielkość przesączania kłębuszkowego w nerce – najważniejszego czynnika oceniającego czynność nerek. 

W prawidłowo funkcjonujących nerkach w ciągu minuty w kłębuszkach nerkowych przesączeniu ulega ok. 120 ml osocza. Wartość ta zwana jest przesączaniem kłębuszkowym. Wielkość przesączania kłębuszkowego jest równa objętości osocza przesączonego przez kłębuszki nerkowe w jednostce czasu. Prawidłowo jest to około 10% objętości krwi przepływającej przez nerki. Przesączanie kłębuszkowe jest najważniejszym wskaźnikiem oceniającym czynność nerek. Wśród badań czynnościowych najistotniejszą rolę odgrywają badania klirensowe. 

Klirens, czyli współczynnik oczyszczania substancji, to objętość osocza całkowicie oczyszczona przez nerki z danej substancji w jednostce czasu.

Do obliczenia klirensu służy równanie:

Cl = U × V/P

  • Cl – klirens badanej substancji (ml/min),
  • U – stężenie substancji w moczu (mg/dl lub mmol/l),
  • V – objętość moczu (ml/min),
  • P – stężenie substancji w surowicy (mg/dl lub mmol/l).

Jak określić wartość GFR?

W codziennej praktyce szacowanie czynności wydalniczej nerek odbywa się najczęściej na podstawie oznaczenia stężenia kreatyniny w surowicy krwi i zastosowania jednego ze wzorów służących do obliczania eGFR, czyli szacunkowego przesączania kłębuszkowego. Obecnie dla osób dorosłych rekomendowany jest wzór CKD-EPI (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration).

Równanie oparte jest na tych samych zmiennych co MDRD, ale charakteryzuje je poprawa precyzji i mniejszy błąd systematyczny. Zostało też zweryfikowany na znacznie większej i bardziej zróżnicowanej populacji pacjentów (chorzy z przewlekłą chorobą nerek PChN, z różnym stopniem wydolności nerek, cukrzycą, oraz ludzie zdrowi z prawidłową funkcją nerek). Mniejszy błąd systematyczny uwidacznia się w wyższym GFR (dla wartości zbliżonych do 60ml/min/1,73m²) i mniejszym odsetkiem kwalifikacji do przewlekłej choroby nerek (PCHN).

gfr wzory tabela

Wartość eGFR a przewlekła choroba nerek (PChN)

Rozpoznanie przewlekłej choroby nerek (PChN) opiera się na stwierdzeniu obniżonego oszacowanego przesączania kłębuszkowego (eGFR) < 60 ml/min/1,73m² utrzymującego się przez co najmniej 3 miesiące lub wskaźników uszkodzenia nerek w badaniach biochemicznych (najczęściej w postaci np. albuminurii, białkomoczu, nieprawidłowego osadu moczu) albo badań obrazowych.

Głównymi wskazaniami do skierowania pacjenta pod opiekę nefrologiczną w przypadku szacowanego przesączania kłębuszkowego są:

  • eGFR < 30 ml/min/1,73 m²,
  • eGFR < 60 ml/min/1,73 m² u pacjentów z cukrzycą,
  • nagłe pogorszenie czynności wydalniczej nerek wyrażone spadkiem eGFR >15% w ciągu 3 miesięcy.

Na podstawie wartości szacunkowego przesączenia kłębuszkowego (eGFR) przewlekłą chorobę nerek (PChN) podzielono na 5 stadiów:

wartości eGFR w poszczególnych stadiach przewlekłej choroby nerek tabelka

Badanie GFR w diagnostyce chorób nerek

Oszacowanie wskaźnika filtracji kłębuszkowej (GFR) na podstawie oznaczonego w surowicy stężenia kreatyniny należy traktować jako badanie wstępne. W niektórych przypadkach, gdy GFR jest obniżony u pacjenta, gdzie prawdopodobieństwo wystąpienia choroby nerek jest niewielkie, należy zweryfikować wynik, korzystając z oznaczenia cystatyny C lub z badania klirensu endogennej kreatyniny.

badanie kreatyniny w surowicy baner

W niektórych sytuacjach klinicznych obliczony wskaźnik przesączania kłębuszkowego nie odzwierciedla rzeczywistej czynności wydalniczej nerek. W takich przypadkach nie stosuje się wzorów opartych na oznaczeniu stężenia kreatyniny w surowicy.

W tych przypadkach szacunkowe przesączanie kłębuszkowe (eGFR) nie ma zastosowania:

  • ostre uszkodzenie nerek i inne gwałtowne zmiany czynności wydalniczej nerek,
  • schyłkowa niewydolność nerek w trakcie dializoterapii, 
  • ekstremalne wymiary ciała,
  • bardzo duża masa mięśniowa,
  • stany po amputacjach kończyn,
  • choroby mięśni szkieletowych,
  • paraplegia,
  • przyjmowanie kreatyny w suplementach diety,
  • znaczne uszkodzenie wątroby.
pakiet nerkowy baner

Pojedyncze oznaczenie kreatyniny podlega wpływom wielu czynników niezwiązanych z filtracją kłębuszkową takich jak: produkcja kreatyniny w mięśniach, spożycie produktów mięsnych bogatych w kreatynę (gotowane mięso), dieta wysokobiałkowa, przyjmowanie suplementów zawierających kreatyninę, sekrecja kanalikowa kreatyniny oraz pozanerkowa eliminacja kreatyniny przez przewód pokarmowy. Na oznaczenie kreatyniny wpływ mają również różnego rodzaju interferencje: spektralne (np. bilirubina i niektóre leki), chemiczne (np. glukoza, bilirubina, ketony, niektóre leki). Stąd może również wynikać źródło błędów w ocenie wskaźnika filtracji kłębuszkowej (GFR).

Wirus HPV (Human papillomavirus) – co trzeba wiedzieć?

Artykuł został zaktualizowany 24.02.2025 r.

  1. Czym jest wirus HPV i jakie choroby wywołuje?
  2. Diagnostyka wirusa HPV – jak rozpoznać zakażenie?
  3. Szczepienia przeciwko HPV

Czym jest wirus HPV i jakie choroby wywołuje?

Wirus HPV (ludzki wirus brodawczaka ludzkiego, łac. Human papillomavirus) został opisany w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu trwały badania nad zagrożeniami, jakie wirus może spowodować w ogranizmie człowieka. Były prowadzone również w Polsce, gdzie w latach 70. prof. Stefania Ginsburg-Jabłońska opisała związek między wirusem HPV a nowotworem skóry. Dekadę później prof. Harald zur Hausen (Niemcy) ustalił, iż wirus HPV jest przyczyną raka szyjki macicy. Jego badania pozwoliły na opracowanie szczepionki obniżającej ryzyko zachorowania na ten nowotwór. W 2008 roku uhonorowano go Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny.

Szacuje się, iż na całym świecie ok. 13% wszystkich nowotworów spowodowanych jest infekcjami. Ocenia się, iż infekcja wirusem HPV (obok infekcji Helicobacter pylori, HBV oraz HCV) jest główną przyczyną nowotworów wywoływanych przez czynniki zakaźne.

Wirus HPV (Human papillomavirus) to w istocie prawie 200 typów wirusa o różnym potencjale onkogennym.

  • Wirusy o wysokim potencjale onkogennym to 14 typów wirusa. HPV 16, 18 – powodują 70% wszystkich zachorowań na raka szyjki macicy. HPV 31,33,35,45,52,58 to przyczyna 20% pozostałych nowotworów. HPV 51,56,59,66,68 to czynnik powodujący pozostałe nowotworów złośliwych szyjki macicy 10%.
  • Wirusy niskiego ryzyka (o niskim potencjale onkogennym) to HPV 6,11,13, 40,42,43,44,54,61,72,82 – powodują rozwój łagodnych zmian brodawczakowatych, np. kłykcin kończystych narządów płciowych lub brodawek zwykłych.
typy wirusa HPV infografika

Retrospektywne badania wykazują, iż wirus HPV odpowiedzialny jest za prawie 100% wszystkich raków szyjki macicy. Jednak nie jest to jedyna lokalizacja nowotworów, których przyczyną jest HPV, można powiedzieć, że jest to tylko wierzchołek góry lodowej. Pozostałe lokalizacje to gardło, odbyt, pochwa, wargi sromowe oraz prącie

nowotwory wywoływane przez wirusa HPV
lokalizacja nowotworów powodowanych przez wirusa HPV u kobiet i mężczyzn infografika

Zakażenie wirusem HPV (Human papillomavirus) jest możliwe poprzez kontakty seksualne, jest to główna droga zakażenia. Należy jednak podkreślić, że do zakażenia wystarczy kontakt skórny (skin-to-skin genital contact), nie musi dojść do pełnego stosunku seksualnego. Używanie prezerwatywy zmniejsza ryzyko zakażenia, jednak nie chroni przed nim całkowicie. Ze względu na łatwość przenoszenia się wirusa brodawczaka, ryzyko zakażenia w ciągu całego życia jest wyższe niż 90% i jest to jedna najczęstszych infekcji przenoszonych drogą płciową. Szacuje się, iż od 50–70 % kobiet seksualnie aktywnych zarazi się jednym z wysokoonkogennych typów wirusa. 90% infekcji będzie zakażeniem przejściowym i organizm sobie sam z nim poradzi. Pozostałe 10% przerodzi się w infekcję przetrwałą (dotyczy zakażeń, które utrzymują się dłużej niż 24 miesiące), która może doprowadzić do transformacji złośliwej. Szacuje się, że okres powstawania nowotworu może trwać 5-40 lat, chociaż obecnie obserwuje się skracanie czasu, w którym powstaje zmiana nowotworowa. 

Zakażenia wirusem brodawczaka w jamie ustnej również są najczęściej związane z zachowaniami seksualnymi. Jednak pojawiają się dowody potwierdzające, że wirus może się przenosić ze śliną. Najbardziej znanymi łagodnymi objawami zakażenia HPV w jamie ustnej są brodawczak (kłykciny kończyste) oraz ogniskowy przerost nabłonka

Wirus HPV (Human papillomavirus) jest odpowiedzialny za prawie 100% raków szyjki macicy i stanów przedrakowych, 90% nowotworów odbytu, 70-100% nowotworów pochwy. Blisko 30% raków prącia i sromu wywołanych jest przez wirusa HPV, ok. 20% nowotworów gardła, języka, migdałków, 11% nowotworów nosogardzieli. 

>>>

Diagnostyka wirusa HPV – jak rozpoznać zakażenie?

Zakażenie wirusem brodawczka ludzkiego przebiega zwykle bezobjawowo, dlatego – jeśli nie są wykonywane badania profilaktyczne – nowotwór rzadko wykrywany jest w stadium początkowym.

Obecnie jedynym typem nowotworu wywoływanego przez HPV, w którym rekomendowane są profilaktyczne badania przesiewowe, jest rak szyjki macicy. Pozwala to na wykrycie stanu przednowotworowego lub nowotworu we wczesnym stadium. Pozostałe typy nowotworów, inicjowanych przez wirusa brodawczaka nie mają programu testów przesiewowych, dlatego są zazwyczaj wykrywane w późnych okresach choroby. 

Zakażenie HPV można wykryć, pobierając wymaz z szyjki macicy, a następnie wykonując genetyczną identyfikację zawartych w pobranym materiale organizmów. Badanie wykonuje się metodą Real Time PCR, która charakteryzuje się wysoką czułością i swoistością. W badaniu wykrywa się wysokoonkogenne typy tego wirusa, w zależności od badania od kilku do nawet 32. 

wykrywanie DNA oraz oznaczanie genotypu wirusa HPV banerek

Takim badaniem jest dostępny w ALAB laboratoria test, umożliwiający wykrycie aż 32 genotypów wirusa HPV: 6, 11, 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 51, 52, 53, 54, 56, 58, 59, 61, 62, 66, 67, 68, 70, 73 (MM9), 81, 82 (MM4), 83 (MM7), 89 (genotypy wysokiego ryzyka onkogennego wyróżniono pogrubieniem). Materiałem do badań są komórki nabłonkowe pobrane z szyjki macicy przy użyciu jałowej szczoteczki typu Cervex-Brush, umożliwiającej pobranie materiału zarówno z części pochwowej strefy transformacji, jak i z kanału szyjki macicy. Przed pobraniem materiału do badania pacjentka nie powinna stosować dopochwowych preparatów leczniczych.

badanie HPV mRNA (wykrywanie aktywności wirusa) banerek

Zaletą tego badania jest również fakt, iż przypadku wykrycia zakażenia wirusem HPV o wysokim ryzyku onkogennym, istnieje możliwość wykonania dodatkowego badania określającego, czy infekcja ma charakter przejściowy, czy przewlekły – badania HPV mRNA. Badanie pokazuje, czy infekcja jest przetrwała, czyli aktywna, i czy doszło już do powstania zmian przednowotwrotowych w raku szyjki macicy. 

diagnostyka HPV badania laboratoryjne infografika

Wykrywanie obecności wirusa HPV (Human papillomavirus) w wielu krajach Europy wykonuje się obok badania cytologicznego w skriningu raka szyjki macicy. Skandynawia i Wielka Brytania planują, aby w roku 2024 badanie to było testem podstawowym w tym skriningu. 

profilaktyka raka szyjki macicy - badania przesiewowe w Europie mapa infografika

Szczepienia przeciwko HPV

Pomimo faktu, że możemy dziś wykrywać stany przednowotworowe raka szyjki macicy, choroba jest nadal groźna i – według statystyk – w Polsce w 2020 roku zgłoszono:

  • 3862 nowych przypadków raka szyjki macicy (6. miejsce wśród nowotworów u kobiet),
  • 2137 zgonów z powodu raka szyjki macicy (7. miejsce wśród nowotworów u kobiet – 11/100tys).

Dodatkowo wiemy, że HPV może wywoływać również inne rodzaje nowotworów, które nie mają szansy być wykryte na wczesnym stadium rozwoju. Szczepionka przeciwko HPV (Human papillomavirus) jest zatem elementem profilaktyki tych nowotworów, zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn. 

>>> Przeczytaj też: Wirus brodawczaka ludzkiego (HPV) u mężczyzn – co należy wiedzieć?

Pierwsza szczepionka została zarejestrowana w USA w 2006 roku i jest stosowana już od 17 lat. Dzięki temu wiemy, iż szczepienie przeciwko HPV zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy o około 70%, a w przypadku szczepionek nowej generacji aż do 90%. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia innych chorób HPV-zależnych. 

Szczepionka przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego nie zawiera żywych ani atenuowanych wirusów, zawiera niezakaźne, wysokooczyszczone białka wysokoonkogennych typów wirusa HPV. Na dziś w Polsce dostępne są następujące typy szczepionek:

  • 2-walentna – przeciwko wysokoonkogennym typom HPV 16 i 18 
  • 4-walentna – przeciwko wysokoonkogennym typom HPV 16 i 18 oraz nieonkogennym typom HPV 6 i 11, odpowiedzialnym za kłykciny kończyste
  • 9-walentna – oprócz typów 6, 11, 16, 18 zawiera białka HPV 31, 33, 45, 52, 58.

Celem szczepienia przeciwko HPV jest wytworzenie odporności organizmu na choroby wywoływane przez wirus HPV. Badania wskazują, iż optymalnym czasem, w którym organizm człowieka wytwarza najwięcej przeciwciał po szczepieniu, jest wiek 12-13 lat. Dlatego w wielu krajach, w tym w od 1 czerwca 2023 w Polsce, powszechnym i bezpłatnym programem szczepień objęte są dzieci (dziewczęta i chłopcy) w wieku 12 i 13 lat (urodzone 1.01.2010 i starsze, aż do ukończenia 14 r.ż.). 

Szczepieniem przeciwko HPV – poza refundacją – mogą być objęte dzieci już od 9 r.ż., młodzież po ukończeniu 14 lat i osoby dorosłe. 

Dzieci w wieku 9-14 lat otrzymują dwie dawki szczepionki przeciwko HPV, dawka przypominająca powinna być podana w odstępie 6-12 miesięcy po pierwszej dawce. Nastolatki w wieku ≥ 15 lat otrzymują schemat trzydawkowy. 

Dzięki programowi szczepień przeciwko HPV zapoczątkowanemu w roku 2007, Australia ma szansę być pierwszym krajem na świecie wolnym od wirusa brodawczaka ludzkiego. W roku 2007 zaczęto szczepić dziewczynki, a w roku 2013 również chłopców. W roku 2015 – po dziesięciu latach prowadzenia programu – liczba kobiet w wieku 18-24 lat zarażonych wirusem HPV spadła do zaledwie 1%, do roku 2028 zostanie wyeliminowany rak szyjki macicy. Sukces w Australii został osiągnięty dzięki połączeniu skriningu (cytologia z HPV) ze szczepieniami przeciwko HPV. 


Piśmiennictwo

  1. Kongres Interdyscyplinarny „Najnowsze trendy w profilaktyce, diagnostyce i leczeniu raka szyjki macicy”, wydarzenie hybrydowe, 3.03.2023

Cukrzyca typu 1 – przyczyny, objawy, badania. Przeciwciała w cukrzycy typu 1

Spis treści

  1. Cukrzyca typu 1 – przyczyny (etiologia)
  2. Cukrzyca typu 1 – objawy
  3. Diagnostyka cukrzycy typu 1 – znaczenie przeciwciał
  4. Jakie przeciwciała badać w cukrzycy typu 1?

Cukrzyca typu 1 (cukrzyca insulinozależna) to schorzenie przewlekłe, które dotyka coraz większą liczbę osób. Typ 1 stanowi około 5–10% wszystkich przypadków cukrzycy. Częstość występowania tego schorzenia stale rośnie i stanowi istotne wyzwanie zarówno dla pacjentów, jak i dla systemu opieki zdrowotnej. Cukrzyca typu 1 często występuje u dzieci, młodzieży i młodych dorosłych, choć może rozwinąć się również u osób starszych. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 2, cukrzyca typu 1 nie jest związana z nadwagą czy niewłaściwym stylem życia, ale jest wynikiem autoimmunizacyjnej reakcji organizmu.

Cukrzyca typu 1 – przyczyny (etiologia)

Do rozwoju cukrzycy typu 1 (cukrzycy insulinozależnej) dochodzi, gdy układ immunologiczny zaczyna niszczyć tzw. wyspy Langerhansa (wyspy trzustkowe). Komórki wysp Langerhansa, czyli komórki beta, są odpowiedzialne za produkcję insuliny. Ten niezwykle ważny hormon reguluje poziom glukozy (potocznie zwanej cukrem) we krwi. Uszkodzone komórki beta trzustki przestają wytwarzać wystarczającą ilość insuliny. Brak odpowiedniej ilości insuliny sprawia, że poziom glukozy we krwi wzrasta, powodując hiperglikemię.

U osób zmagających się z cukrzycą typu 1 obserwuje się obecność autoprzeciwciał, znanych jako przeciwciała przeciwko komórkom wysp trzustkowych (ICA, ang. islet cell antibody). Te przeciwciała są skierowane przeciwko różnym antygenom występującym na komórkach wysp trzustkowych. Tylko niewielki odsetek, około 2–4%, osób z cukrzycą typu 1 nie wykazuje obecności autoprzeciwciał przeciwko komórkom wysp trzustkowych. Z tego względu ICA są istotnymi biomarkerami cukrzycy typu 1.

Na rozwój cukrzycy typu 1 (cukrzycy insulinozależnej) mają wpływ zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, np. infekcje wirusowe (np. wirusy Coxsackie, wirusy Epstein-Barr), które mogą prowokować reakcję autoimmunizacyjną organizmu.

Cukrzyca typu 1 – objawy

Pierwsze objawy cukrzycy typu 1, znane jako „klasyczne trio”, to:

  • wielomocz (poliuria), czyli częste oddawanie dużej ilości moczu – osoba dotknięta cukrzycą typu 1 może zauważyć, że musi często korzystać z toalety i oddaje nietypowo duże ilości moczu;
  • nadmierny głód (polifagia) – pacjenci z cukrzycą typu 1 odczuwają silne i trwałe uczucie głodu, mimo spożywania odpowiedniej, a nawet zwiększonej ilości pożywienia, ponieważ organizm nie jest w stanie prawidłowo wykorzystać glukozy, co prowadzi do uczucia ciągłego głodu;
  • nadmierne pragnienie (polidypsja) – osoby z cukrzycą typu 1 odczuwają silną potrzebę picia dużej ilości płynów; wzmożone pragnienie wynika z utraty wody z organizmu, spowodowanej częstym oddawaniem moczu.

Te objawy są często pierwszymi sygnałami sugerującymi rozwój cukrzycy typu 1 (cukrzycy insulinozależnej). Ich wystąpienie powinno skłonić do konsultacji z lekarzem w celu przeprowadzenia diagnostyki.

Objawy cukrzycy typu 1 mogą obejmować również zmęczenie, senność, osłabienie, nudności, ból brzucha i niezamierzoną utratę wagi. Warto zauważyć, że już przed wystąpieniem tych objawów większość komórek beta w trzustce może być zniszczona.

Cukrzyca typu 1 (cukrzyca insulinozależna) wymaga regularnego monitorowania poziomu glukozy we krwi i podawania insuliny. Jest to kluczowe dla utrzymania stabilnego poziomu glukozy we krwi i zapobiegania groźnym powikłaniom cukrzycy. Choroba ta wpływa na codzienne życie pacjentów, jednak właściwe leczenie i samokontrola pozwalają prowadzić aktywne życie.

Diagnostyka cukrzycy typu 1 – znaczenie przeciwciał 

Rozpoznanie cukrzycy typu 1 (cukrzycy insulinozależnej) opiera się przede wszystkim na ocenie objawów klinicznych i wyników badań laboratoryjnych. W celu potwierdzenia autoimmunizacyjnego charakteru choroby wykonuje się badania laboratoryjne, które pozwalają wykryć autoprzeciwciała skierowane przeciwko różnym antygenom wysp trzustkowych. Warto zaznaczyć, że autoprzeciwciała pojawiają się nawet na wiele lat przed wystąpieniem klinicznych objawów cukrzycy typu 1. Odstęp czasowy między pojawieniem się autoprzeciwciał a wystąpieniem pierwszych objawów klinicznych podkreśla znaczenie wykrywania przeciwciał u osób z grupy wysokiego ryzyka.

Rozpoznanie autoprzeciwciał jest również przydatne w różnicowaniu cukrzycy typu 1 od cukrzycy typu 2. U pacjentów dorosłych lub osób z nadwagą często może być mylnie postawiona diagnoza cukrzycy typu 2. Dlatego wykrycie jednego lub więcej rodzajów autoprzeciwciał może pomóc w odróżnieniu typów cukrzycy u pacjentów.

Jakie przeciwciała badać w cukrzycy typu 1?

Przeciwciała, których obecność związana jest z rozwojem cukrzycy typu 1 (cukrzycy insulinozależnej), to m.in.:

  1. Przeciwciała przeciwko dekarboksylazie kwasu glutaminowego (GADA, ang. glutamic acid decarboxylase autoantibodies) – stwierdza się je u 70–80% pacjentów z początkiem cukrzycy typu 1. Autoprzeciwciała te są najbardziej czułym markerem u dorosłych pacjentów z cukrzycą typu 1 oraz u osób dorosłych z utajoną cukrzycą.
  2. Przeciwciała przeciwko fosfatazie tyrozynowej (IA-2A, ang. tyrosine phosphatase-protein antibodies) – stwierdza się je u 50–70% dzieci i dorosłych po postawieniu diagnozy. Autoprzeciwciała te są bardzo czułym i swoistym wskaźnikiem cukrzycy typu 1.
przeciwciała GADA (anty-GAD) baner

przeciwciała IA-2A

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD), w przypadku cukrzycy u osób w wieku rozwojowym, pierwotna diagnostyka hiperglikemii lub rewizja diagnozy powinna obejmować oznaczenie przeciwciał GADA oraz jednego lub dwóch z następujących: ICA, IA-2A, IAA (ang. insulin autoantibodies), ZnT8A (ang. zinc transporter 8 autoantibodies). Obecność większej liczby różnych autoprzeciwciał u jednej osoby wskazuje na postępujący proces autoimmunizacyjny oraz wiąże się z większym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 1. Stopień tego ryzyka wzrasta wraz z liczbą autoprzeciwciał wykrytych u pacjenta. Szacuje się, że około 70% chorych ma obecność trzech lub czterech autoprzeciwciał, podczas gdy tylko u 10% wykrywa się wyłącznie jeden rodzaj autoprzeciwciał.

Oznaczenie kilku autoprzeciwciał jednocześnie zwiększa trafność diagnostyczną oraz odgrywa ważną rolę w prognozowaniu rozwoju choroby. Wczesne wykrycie cukrzycy typu 1 i regularne monitorowanie poziomu glukozy we krwi są kluczowe dla zapobiegania groźnym powikłaniom tej choroby.


Piśmiennictwo:

1.  Pawłowska B., Nadzieja na wczesną diagnozę – autoprzeciwciała w cukrzycy typu 1, https://www.euroimmun.pl/nadzieja-na-wczesna-diagnoze-autoprzeciwciala-w-cukrzycy-typu-1/

2.  Katra B., Cukrzyca typu 1, https://www.mp.pl/cukrzyca/cukrzyca/typ1/65948,cukrzyca-typu-1

Toksoplazmoza – źródła zarażenia, objawy, diagnostyka

Spis treści

  1. Toksoplazmoza nabyta
  2. Toksoplazmoza wrodzona
  3. Diagnostyka toksoplazmozy u kobiet w ciąży

Toksoplazmoza to najbardziej rozpowszechniona choroba pasożytnicza u ludzi wywoływana przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. Ostatecznym nosicielem pasożyta są zwierzęta kotowate, u których pasożyt ten występuje bardzo często. Koty przechorowują toksoplazmozę raz w życiu i w tym czasie wydalają wraz z kałem do środowiska oocysty – formy przetrwalnikowe pasożyta, które są odporne na niesprzyjające warunki środowiskowe oraz inaktywację chemiczną. Zachowują one zdolność inwazyjną w glebie do roku, a w wodzie nawet do kilku lat. Zanieczyszczona ziemia, woda i żywność są źródłem zarażenia dla zwierząt oraz ludzi, u których powodują toksoplazmozę nabytą.

Toksoplazmoza nabyta

Człowiek zaraża się toksoplazmozą nabytą najczęściej drogą pokarmową, spożywając surowe lub półsurowe mięso, pijąc niepasteryzowane mleko, jedząc niemyte warzywa i owoce, jedząc surowe warzywa gruntowe, pijąc nieprzegotowaną wodę, nie myjąc rąk po kontakcie z glebą lub po sprzątaniu kuwety zarażonego kota. Możliwe jest także zachorowanie po przetoczeniu krwi lub produktów krwiopochodnych, w których są obecne tachyzoity pasożyta oraz przez transplantację narządu.

Szacuje się, że w Polsce toksoplazmozę nabytą przechorowała połowa populacji, z czego u 90% osób choroba przebiegła całkowicie bezobjawowo. U pozostałych 10% najczęściej występują przejściowe objawy grypopodobne – powiększenie węzłów chłonnych, bóle stawowo – mięśniowe, ból kości, zapalenie gardła, gorączka, wzmożona potliwość, które ustępują samoistnie po kilku dniach. Organizm zarażonego człowieka broniąc się, wytwarza przeciwciała odpornościowe i unieszkodliwia oocysty pasożyta, powodując ich otorbienie w tkankach.

Rzadko zdarzają się objawy narządowe takie jak zapalenie mięśnia sercowego, wątroby, mięśni, zapalenie mózgu lub opon mózgowo-rdzeniowych, zaburzenia widzenia, zapalenie siatkówki oka powodowane przez rozprzestrzeniającego się pasożyta.

Przechorowanie toksoplazmozy daje trwałą, stałą odporność podobnie jak przy ospie. Nawroty zdarzają się jedynie w przypadkach znacznie obniżonej odporności (choroba nowotworowa, HIV, AIDS, leczenie immunosupresyjne) i wówczas zwykle atakują ośrodkowy układ nerwowy i narząd wzroku, gdyż niszczenie trofozoitów pasożyta jest tam niemożliwe ze względu na utrudniony dostęp przeciwciał. W najgorszych przypadkach wznowy zarażenia mogą doprowadzić do zgonu.

Toksoplazmoza wrodzona

Toksoplazmoza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, u których doszło do pierwotnego zarażenia w trakcie trwania ciąży lub kilka tygodni przed zapłodnieniem. Choć dla samej przyszłej matki nie jest w zasadzie niczym groźnym, gdyż powikłania głównie dotyczą dziecka. W takim przypadku 30-50% płodów ulega zarażeniu, czego skutkiem jest toksoplazmoza wrodzona diagnozowana w Polsce u 1–4 dzieci na 1000 porodów. Objawy toksoplazmozy wrodzonej są tym cięższe, im we wcześniejszym trymestrze ciąży doszło do zarażenia. Ryzyko zainfekowania rośnie wraz z wiekiem ciąży na skutek fizjologicznego wzrastania przepuszczalności łożyska, dlatego w 90% przypadków kobiety ciężarne zarażają swoje nienarodzone jeszcze dzieci w ostatnim, trzecim trymestrze.

źródła zarażenia toksoplazmozą - cykl rozwojowy Toxoplasma gondii infografika

Zakażenia płodów toksoplazmozą w pierwszym trymetrze ciąży przeważnie doprowadzają do wewnątrzmacicznej śmierci płodu, poronienia lub powodują bardzo ciężkie zaburzenia neurologiczne u dziecka, o ile ciążę uda się donosić do końca.

Zarażenia w drugim trymestrze (ok. 50% przypadków) ze względu na duże powinowactwo pasożyta Toxoplasma gondii do tkanki nerwowej skutkują ciężkim zapaleniem ośrodkowego układu nerwowego, z bardzo poważnymi następstwami neurologicznymi: wodogłowiem lub małogłowiem, mózgowym porażeniem dziecięcym, padaczką, zwapnieniem śródmózgowym, głuchotą, zaburzeniami rozwoju gałki ocznej, zaćmą, odklejeniem siatkówki, ślepotą.

Zarażenie płodów toksoplazmozą w trzecim trymestrze ciąży (ok. 70% przypadków) może objawiać się postacią uogólnioną: żółtaczką, anemią, lub narządową: powiększeniem węzłów chłonnych, powiększeniem wątroby i śledziony, zapaleniem mózgu, płuc, serca, zapaleniem siatkówki i naczyniówki.

W większości jednak zarażenie w ostatnich tygodniach ciąży nie daje żadnych objawów u dzieci w okresie noworodkowym i niemowlęcym, lecz skutki mogą się ujawnić nawet po wielu latach i są to zazwyczaj zaburzenia neurologiczne i wzroku (padaczka, upośledzenie umysłowe, zaburzenia mowy, zez, jaskra, niedowidzenie). 

Diagnostyka toksoplazmozy u kobiet w ciąży

Podstawą jest wykonanie badań przesiewowych w kierunku weryfikacji obecności przeciwciał klasy IgM oraz IgG. U kobiet w ciąży oznaczenie obecności przeciwciał wykonuje się w pierwszym trymestrze ciąży do 10. tygodnia i w zależności od uzyskanych wyników powtarza co trzy miesiące lub według zaleceń. Celem powtórnych badań jest ocena momentu zarażenia w czasie lub wychwycenie serokonwersji, czyli zmiany wyników ujemnych na dodatnie, co świadczyłoby o pierwotnym zarażeniu. W przypadku wyników dodatnich lub wątpliwych w pierwszym trymestrze dodatkowe badanie awidności przeciwciał IgG pozwala zróżnicować infekcje nabyte na początku ciąży od tych sprzed ciąży.

Przebycie przed ciążą zarażenia T. gondii łączy się z nabyciem wystarczającej odporności i nie stanowi zagrożenia dla dziecka. Wyjątek stanowią matki z ciężkim upośledzeniem odporności, gdyż w wyniku osłabienia układu immunologicznego obecne w organizmie nieaktywne pasożyty mogą ponownie przekształcić się w postać inwazyjną, co stanowi zagrożenie dla płodu.

Badania laboratoryjne w kierunku toksoplazmozy dostępne w ofercie ALAB laboratoria

Ponieważ objawy pierwotnego zarażenia toksoplazmozą mogą być niezauważalne, a ryzyko powikłań zachorowania na tego rodzaju schorzenie pasożytnicze jest ogromne, dlatego tak ważne jest wykonywanie badań kontrolnych.

Podstawowe badanie przesiewowe w kierunku weryfikacji przechorowania toksoplazmozy lub aktywnego zarażenia. Badanie określa poziom przeciwciał IgM w surowicy. Przeciwciała pojawiają się po kilku dniach od zakażenia lub reaktywacji i osiągają maksimum w ciągu 2-4 tygodni, mogą być wykrywalne do ok. 6-9 miesięcy.

badanie przeciwciał przeciwko Toxoplasma gondii w klasie IgM

Podstawowe badanie przesiewowe w kierunku weryfikacji przechorowania toksoplazmozy. Badanie określa poziom przeciwciał IgG w surowicy. Przeciwciała pojawiają się po ok. 2 tygodniach od zarażenia i osiągają maksimum w ciągu 6-12 tygodni, po czym zmniejszają się na przestrzeni kilku miesięcy, by osiągnąć stały poziom odporności nabytej.

badanie przeciwciał przeciwko Toxoplasma gondii w klasie IgG

Badanie uzupełniające w przypadku aktywnego zarażenia, pozwalające ustalić moment zachorowania. Przeciwciała pojawiające się jako pierwsze i najwcześniej zanikające, wysoki poziom tych przeciwciał świadczy o świeżym zarażeniu i aktywnej tokspolazmozie.

badanie przeciwciał Toxoplasma gondii w klasie IgA

Test potwierdzenia na obecność IgG, IgA i IgM p/c Toxoplasma w krwi żylnej metodą ImmunoBlot z użyciem jako antygenów zabitych pierwotniaków.

Interpretacja wyników poziomu przeciwciał

  • IgG (-) a IgM (-)

Nigdy nieprzechorowana toksoplazmoza i brak odporności na chorobę. Wynik negatywny świadczy o zdrowiu, jednak badanie należy powtarzać profilaktycznie według zaleceń.

  •  IgG (+) a IgM (-)

Niewysoki poziom IgG świadczy o przebyciu toksoplazmozy i nabyciu odporności.

Wysoki poziom IgG może świadczyć, że zarażenie nastąpiło kilka-kilkanaście tygodni temu, pasożyt nadal może być aktywny i wskazane jest wykonanie dodatkowych badań – monitorowanie poziomu IgG i oznaczenie awidności przeciwciał IgG.

  • IgG (+) a IgM (+)

Aktywna toksoplazmoza, do zarażenia mogło dojść kilka tygodni temu.

Wskazane oznaczenie miana przeciwciał IgA i awidności IgG.

  • IgG (-) a IgM (+)

Aktywna toksoplazmoza, do zarażenia doszło kilka dni temu.

Wskazane oznaczenie miana przeciwciał IgA i dalsza obserwacja poziomu przeciwciał.

Awidność

Ocena awidności przeciwciał wykonywana jest, kiedy uzyskane wyniki przeciwciał IgG i IgM nie umożliwiają jednoznacznej interpretacji oraz w celu rozróżnienia choroby w fazie aktywnej od przebytej. Awidność jest liczbowym odzwierciedleniem sił wiązania się przeciwciał z antygenem na powierzchni patogenu. Siłę wiązań zapewniają wiązania wodorowe, elektrostatyczne i siły van der Wallsa. Na początku zarażenia wiązania przeciwciało-antygen są słabe i ulegają łatwemu rozerwaniu, lecz z biegiem czasu przeciwciała modyfikują swój układ ramion i dopasowują własną  budowę chemiczną do budowy antygenu pasożyta w celu nawiązywania ściślejszych, silniejszych wiązań, stając się tym samym przeciwciałami swoistymi i tworząc odporność trwałą.

Ocena awidności przeciwciał IgG w surowicy. Dla wirusa Toxoplasma gondii wysoka awidność wskazuje na fakt, iż zarażenie miało miejsce w czasie odleglejszym niż cztery miesiące (lub wcześniej) przed badaniem. Niska awidność wskazuje na początkową, aktywną fazę zarażenia. Awidność przeciwciał rośnie w czasie -przejście z niskiej na wysoką zajmuje ok. 12–16 tygodni.

Toxoplasma gondii ocena awidności przeciwciał IgG

Określenie poziomu przeciwciał IgG i IgM + ocena awidności IgG w krwi żylnej wysokoczułą metodą Western Blot. Badanie może być stosowane w celu monitorowania toksoplazmozy- oceny momentu zarażenia w czasie i obecności aktywnego pasożyta w organizmie.

Badanie pozwala na wykrycie DNA Toxoplasma gondii w materiale klinicznym (krew żylna, pępowinowa, płyn owodniowy, PMR) za pomocą metody PCR, która pozwala na czułe i swoiste wykrycie pasożyta. W przypadkach, gdy podejrzewa się, iż płód już może mieć toksoplazmozę wrodzoną, przeprowadza się badanie płynu owodniowego.

Grzybica jako najczęstsza choroba płytki paznokcia

Spis treści

  1. Budowa paznokcia
  2. Rodzaje grzybic
  3. Epidemiologia
  4. Etiologia
  5. Obraz kliniczny zakażeń
  6. Diagnostyka mikologiczna

Budowa paznokcia

Paznokcie są wytworami skóry, które pełnią funkcję ochronną, jak również ułatwiają czynności manualne. Aparat paznokciowy składa się z płytki paznokciowej ułożonej na macierzy (część proksymalna), łożyska (część dystalna) oraz wałów paznokciowych. Płytka paznokciowa zbudowana jest z blaszek keratynowych, które ułożone są na ukos od podstawy paznokcia. Wzrost paznokci zachodzi w macierzy i jest to proces ciągły. U dłoni rosną z szybkością 0,9 mm na tydzień, natomiast u stóp zdecydowanie wolniej, dlatego odbudowa płytki paznokciowej u dłoni trwa około 5 miesięcy, a u stóp nawet 18. Na tempo wzrostu ma wpływ również wiele czynników takich jak wiek czy pora roku. Płytki paznokciowe są zróżnicowane pod względem grubości oraz kształtu, na co mogą wpływać różne choroby skóry oraz schorzenia ogólnoustrojowe. 

Najczęściej zmiany aparatu paznokciowego związane są z zakażeniami grzybiczymi, gdzie dominują dermatofity. Stan ogólny gospodarza (człowieka) ma zasadnicze znaczenie w przypadku patogenności grzybów oportunistycznych. Człowiek zdrowy, bez niedoborów immunologicznych, pomimo stałej ekspozycji na formy chorobotwórcze różnych grzybów: flora endogenna (komensalna) lub egzogenna (środowisko), posiada skuteczną odporność wrodzoną na zakażenia grzybicze. Drobnoustroje takie jak: Candida spp., Cryptococcus spp., Aspergillus spp., mogą wywoływać zakażenia m.in. wskutek przerwania barier ochronnych skóry i błon śluzowych lub upośledzenia reaktywności immunologicznej gospodarza. Grzybice mogą rozwijać się praktycznie w każdym miejscu organizmu człowieka.

Rodzaje grzybic

Podział grzybic w zależności od początkowego miejsca zakażenia:

  • grzybice powierzchniowe (powierzchowne) – zakażenie ograniczone do zewnętrznych warstw skóry, paznokci, włosów oraz błon śluzowych,
  • grzybice podskórne – obejmują skórę właściwą, tkankę podskórną i kości. Występują w strefie tropikalnej i subtropikalnej,
  • grzybice układowe (narządowe, inwazyjne) – najczęściej ograniczone są do płuc, ale mogą dotyczyć wielu innych narządów czy układów.  Czynnikami etiologicznymi są typowo patogenne grzyby takie jak: Histoplasma, Coccidioides,  Blastomyces lub przez grzyby oportunistyczne np. Aspergilllus fumigatus, Candida sp., Cryptococcus sp..

Epidemiologia

Grzybica przydatków skóry występuje w Polsce bardzo często i stanowi aktualny problem epidemiologiczny, terapeutyczny i społeczny. Choroby infekcyjne paznokci mogą stanowić nawet do 50% wszystkich patologicznych zmian paznokciowych. Ocenia się, że problem grzybicy może dotyczyć nawet 10-20% ludzi na świecie. Najczęstszą postacią grzybicy jest grzybica paznokci, która częściej dotyczy paznokci stóp niż dłoni, ze względu na ich słabsze ukrwienie, wolniejszy wzrost oraz zamknięcie w zacienionym i wilgotnym środowisku. 

Grzybica - badanie bezpośrednie, obraz pod mikroskopem ALAB laboratoria

Coraz większa zapadalność na grzybicę paznokci jest spowodowana starzeniem się społeczeństwa, wzrostem aktywności fizycznej związanej z korzystaniem publicznych siłowni, basenów oraz noszeniem syntetycznych ubrań i obuwia. Wśród czynników ryzyka wymienia się również urazy płytki paznokciowej, zaburzenia krążenia oraz schorzenia współistniejące np. cukrzyca czy łuszczyca. U pacjentów z cukrzycą ryzyko grzybicy jest 3-krotnie wyższe niż u pacjentów z prawidłową glikemią.

Etiologia

Wśród czynników etiologicznych grzybic możemy wyróżnić dermatofity (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum), grzyby drożdżopodobne (Candia spp. Malassezia spp., Geotrichum, Trichosporon spp.) oraz pleśnie (Scopulariopsis spp., Fusarium spp.). 

grzyby Trichophyton mentagrophytes pod mikroskopem

Za grzybicę paznokci zarówno w Polsce, jak i na świecie najczęściej odpowiada Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes. Rzadziej izolowane dermatofity to Trichophyton tonsurans oraz Epidermophyton floccosum. Udział grzybów Candida spp. w onychomikozie ocenia się na 20-30%, z czego najczęściej hoduje się Candida albicans i Candida parapsilosis. Grzyby pleśniowe są rzadką przyczyną infekcji i bardzo często uważa się je za wtórny patogen po zakażeniu dermatofitami lub po uszkodzeniu paznokcia. W przebiegu aukaliozy izolowane są grzyby pleśniowe Scopulariopsis brevicaulis. Niekiedy grzyby pleśniowe Fusarium mogą wywoływać zakażenia w przypadku urazów płytki paznokciowej i kontaktu z glebą, gdzie często bytują.

grzyby Scopularipsis brevicaulis pod mikroskopem
grzyby Candida hodowla na podłożu stałym

Obraz kliniczny zakażeń 

Podział i obraz kliniczny jest uzależniony od rodzaju czynnika etiologicznego zakażającego płytkę paznokcia oraz od miejsca wtargnięcia grzybów

  • Dystalna i boczna podpaznokciowa onycholiza (DLSO – Distal and Lateral Subungual Onychomycosis)

Wywoływana przede wszystkim przez T.rubrum i T.intedigitale. Najczęściej do zajęcia paznokcia dochodzi w dalszej i bocznej części, następnie proces chorobowy rozprzestrzenia się do macierzy co prowadzi do onycholizy, deformacji, grubienia i zmiany zabarwienia.

grzyby Trichophyton rubrum pod mikroskopem
  • Proksymalna podpaznokciowa onychomikoza (PSO – Proximal Subungual Oychomicycosis)

Jest to inna forma zakażenia gdzie miejscem wtargnięcia grzyba jest część proksymalna płytki paznokcia. W tym przypadku zmiany chorobowe zaczynają się od zakażenia wałów paznokciowych, któremu towarzyszy obrzęk, zaczerwienienie ból niekiedy treść ropna. Częstymi czynnikami etiologicznymi obok dermatofitów są grzyby drożdżopodobne.

  • Powierzchniowa biała onychomikoza (SWO – Superficial White Onychomycosis)

Charakteryzuje się kremowobiałymi nalotami co związane jest z zakażeniem powierzchni płytki paznokciowej. Czynnikiem etiologicznym najczęściej jest T.intedigitale oraz pleśnie: Acremonium spp., Fusarium spp..

  • Wewnątrzpłytkowa grzybica paznokci (EO – Endonyx Onychomycosis)

Jest to rzadka postać w której nie występuje onycholiza, dochodzi do zmian zabarwienia oraz powstawania wgłębień. Inwazja grzybów, zazwyczaj T.soudanese, T.violaceum zachodzi przez całą grubość paznokcia z miejsca leżącego pod skórą. Nie dochodzi tu do zajęcia łożyska.

  • Całkowicie dystroficzna onychomikoza (TDO – Total Distrophic Onychomycosis)

Powstaje w przebiegu przewlekłej kandydozy śluzówkowo-skórnej (postać pierwotna) lub częściej w wyniku długotrwałych infekcji grzybiczych. Płytka paznokciowa ulega zgrubieniu, a konsekwencji może to prowadzić to do całkowitej utraty płytki paznokcia.

  • Pleśnica (aukalioza) paznokci

Zazwyczaj wywoływana przez Scopulariopsis breviacaulis. Charakteryzuje się zmianą koloru płytki paznokciowej (powierzchniowa leukonychia) z wyraźnie zaznaczonymi żółtawobiałymi podłużnymi pasmami. Cechuje się jest intensywne rogowacenie podpaznokciowe, brak zapalenia wałów paznokciowych oraz ograniczenie zakażenia do łożyskowej warstwy paznokcia.

  • Drożdżyca (kandydoza) paznokci

Charakteryzuje się zapaleniem tkanek okołopaznokciowych z zaczerwienieniem, obrzękiem oraz ropną wydzieliną. W wyniku długotrwałych infekcji może dojść do powstawania tzw. bruzd Beau, co powoduje zmianę struktury powierzchni paznokcia. Zajęcie płytek paznokciowych dotyczy znacznie częściej paznokci dłoni niż stóp. Może występować mieszane zakażenie z bakteriami np. gronkowcem złocistym.

Diagnostyka mikologiczna

Według ekspertów Sekcji Mikologicznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego rozpoczęcie leczenia zakażeń grzybiczych powinno być poprzedzone prawidłowo przeprowadzoną diagnostyką opartą na  wywiadzie, dokładnym badaniu klinicznym i diagnostycznych badaniach mikologicznych. Podczas wywiadu pacjent powinien odpowiedzieć na szereg pytań m.in.:

  • od kiedy występują zmiany chorobowe,
  • czy stosowano leczenie i jakie (miejscowe, ogólne),
  • jakie są choroby współistniejące wpływ na stan płytki paznokciowej np.: schorzenia nerek, zaburzenia krążenia, cukrzyca,
  • jakie są czynniki ryzyka np.: posiadanie zwierząt domowych, korzystanie z obiektów sportowych, wykonywany zawód (policjant, wojskowy, górnik), korzystanie z usług kosmetycznych.

W przedmiotowym badaniu płytki paznokciowej należy ocenić stopień zaawansowania zmian chorobowych oraz obecność objawów takich jak: zmiany zabarwienia, rogowacenie podpaznokciowe, onycholiza oraz obecność stanu zapalnego tkanek okołopaznokciowych. Klasyczne badanie mikologiczne obejmuje bezpośrednie badanie mikroskopowe preparatów z materiału klinicznego oraz hodowlę na podłożach stałych i płynnych. Kluczowym aspektem w diagnostyce mikologicznej jest właściwe pobranie materiału, które ma niemały wpływ na końcowy wynik badania. Pobranie materiału w trakcie terapii czy z płytkiej części płytki paznokciowej może być przyczyną wyników fałszywie ujemnych, co utrudnia dalsze postępowanie i podnosi koszty leczenia.

grzybica badanie mykologiczne baner

Badanie mikroskopowe pozwala stwierdzić obecność struktur grzybów w materiale klinicznym, jednocześnie pozwala na wykluczenie ewentualnych zanieczyszczeń grzybami ze środowiska, które w późniejszym czasie mogą kontaminować hodowle. Rutynowo opiłki płytki paznokcia poddaje się działaniu mieszaniny 10-20 % wodorotlenku potasu i DMSO, w celu rozjaśnienia, i ogląda pod mikroskopem. Ocena preparatu w dużej mierze zależy od doświadczenia diagnosty laboratoryjnego.

Hodowlę zakłada się na podłożu Saborauada z dodatkami: antybiotyki hamują wzrost bakterii, a aktidion wzrost grzybów pleśniowych. Czas inkubacji zależy od rodzaju czynnika etiologicznego i zazwyczaj trwa 2-4 tygodnie dla dermatofitów, 1-2 tygodnie dla grzybów pleśniowych, i około tygodnia dla grzybów z rodzaju Candida.

grzybica badanie genetyczne baner

Innowacją w diagnostyce mikologicznej są metody biologii molekularnej, które zwiększają szansę wykrycia i identyfikacji dermatofitów oraz zasadniczo skracają czas wydania wyniku, jednocześnie ograniczając ryzyko zanieczyszczeń grzybami środowiskowymi. Badania genetyczne opierają się na amplifikacji fragmentów DNA, co umożliwia zarówno wykrycie obecności grzybów w materiale biologicznym, jak również ustalenie gatunku z hodowli. Ze względu na ciągły rozwój w obszarze diagnostyki molekularnej powstało wiele modyfikacji konwencjonalnej metody PCR.