Opuchnięte oczy – alergia i inne możliwe przyczyny  

Przyczyny opuchniętych oczu są różnorodne – od zupełnie niegroźnych, stanowiących jedynie defekt kosmetyczny, po poważne schorzenia wymagające diagnostyki i leczenia. Objaw może być wynikiem nieodpowiedniej diety, braku snu, nagromadzenia się wody w organizmie, alergii, infekcji, ale też chorób ogólnoustrojowych. Dowiedz się, kiedy opuchlizna oczu jest wskazaniem do konsultacji lekarskiej.

Spis treści:

  1. Co jest przyczyną opuchniętych oczu?
  2. Opuchnięte oczy od alergii
  3. Opuchnięte oczy – kiedy zgłosić się do lekarza?

Co jest przyczyną opuchniętych oczu?

Opuchlizna wokół oczu to wynik gromadzenia się płynu w tkankach. Może być spowodowana zarówno miejscowymi czynnikami, jak i ogólnoustrojowymi problemami zdrowotnymi. Każda z przyczyn opuchniętych oczu wymaga innego podejścia diagnostycznego i terapeutycznego.

Wśród najczęstszych przyczyn wymienia się: miejscowe infekcje, alergie, choroby nerek, zaburzenia tarczycy czy choroby zatok. Ale opuchnięte oczy mogą być również skutkiem:

  • przemęczenia i niewyspania,
  • płaczu,
  • nieodpowiedniej diety prowadzącej do zatrzymania wody w organizmie,
  • spożywania alkoholu,
  • podrażnienia (np. podczas zakładania soczewek kontaktowych),
  • urazu mechanicznego okolicy oka.

Opuchnięte oczy a nerki

Nerki odgrywają bardzo ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej. Gdy ich funkcja jest upośledzona, dochodzi do zatrzymywania wody w organizmie, co może objawiać się obrzękami. Opuchnięte oczy są efektem zwiększenia wchłaniania zwrotnego wody w nerkach lub zmniejszonego przesączania.

Opuchnięte oczy są typowym objawem zespołu nerczycowego. Jest to stan, w którym dochodzi do utraty białka z moczem (ponad 3,5 g na dobę). Jego przyczyną jest uszkodzenie kłębuszków nerkowych na skutek m.in.:

Opuchlizna oczu w chorobie nerek nasila się rano.

Opuchnięte oczy a tarczyca

Opuchnięte oczy mogą być jednym z objawów zaburzeń pracy tarczycy. Mowa przede wszystkim o chorobie Gravesa-Basedowa. To choroba autoimmunologiczna, w której organizm produkuje przeciwciała skierowane przeciwko receptorom TSH w komórkach tarczycy.

Pakiet Gravesa-Basedowa (4 badania) banerek

Obrzęk powiek w chorobie Gravesa-Basedowa jest jednym z objawów tzw. orbitopatii tarczycowej, czyli schorzenia dotyczącego narządu wzroku. Zalicza się do nich również: upośledzenie przepływu łez przez kanał łzowy, wytrzeszcz gałek ocznych, ograniczenie ruchomości gałek ocznych, zaczerwienienie spojówek, podwójne widzenie.

Orbitopatia tarczycowa jest wywołana autoimmunologicznym zapaleniem tkanek miękkich oczodołu. Prowadzi do uszkodzenia narządu wzroku.

Opuchnięte oczy od alkoholu

Nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do zatrzymania wody i powstawania obrzęków – w tym wokół oczu. Alkohol wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych i sprzyja gromadzeniu się płynów w tkankach. Opuchlizna wokół oczu może być również objawem alergii na składniki napoju alkoholowego.

Opuchnięte oczy od zatok

Możliwe jest również opuchnięcie oczu od zatok. To jeden z objawów ich zapalenia. Inne dolegliwości to m.in. gorączka, złe samopoczucie, niedrożność nosa, wydzielina w jamach nosowych (śluzowa, śluzowo-ropna lub ropna), utrata węchu, uczucie rozpierania na twarzy, uczucie pełności w uchu. Najczęstszą przyczyną ostrego zapalenia zatok przynosowych jest infekcja wirusowa lub bakteryjna.

Opuchnięte oczy a miejscowe infekcje

Opuchnięte oczy mogą być jednym z objawów miejscowej infekcji wywołanej przez wirusy (m.in. adenowirusy, wirus Epsteina-Barr, wirus ospy wietrznej i półpaśca, wirus opryszczki zwykłej), bakterie (m.in. gronkowce, paciorkowce), ale też grzyby czy pasożyty (m.in. nużeńca ludzkiego). Infekcja przybiera postać m.in. zapalenia spojówek, zapalenia brzegów powiek, zapalenia gruczołu łzowego, jęczmienia, gradówki.

Badanie w kierunku nużeńca banerek

Opuchnięte oczy od alergii

Alergie są jedną z najczęstszych przyczyn opuchniętych oczu. Reakcja alergiczna może być wywołana przez różne czynniki, takie jak pyłki, sierść zwierząt, roztocza czy substancje obecne w kosmetykach i niektórych lekach. Opuchlizna oczu w przypadku alergii jest wynikiem uwolnienia histaminy, która powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności tkanek.

Od jakiej alergii puchną oczy?

Opuchlizna oczu może być spowodowana różnymi typami alergii. Najczęściej są to:

  • alergia kontaktowa – miejscowa reakcja skórna na bezpośredni kontakt z alergenem (np. składnik kosmetyków),
  • alergia sezonowa – związana z obecnością w powietrzu alergenów wziewnych (np. pyłków traw, chwastów, drzew) występujących w określonym okresie roku,
  • przetrwałe alergiczne zapalenie spojówek – związana ze stałą obecnością alergenów w otoczeniu (np. roztoczy kurzu, sierści zwierząt, pleśni),
  • alergia pokarmowa – spowodowana spożyciem alergenu obecnym w pożywieniu (np. orzechy, soję).

Jak wyglądają oczy przy alergii?

Oczy przy alergii są zwykle zaczerwienione, swędzące i nadmiernie łzawią. Opuchlizna może dotyczyć zarówno powiek, jak i okolicy pod oczami. Często towarzyszy jej uczucie pieczenia i wrażenie „piasku pod powiekami”. Zdarza się, że obecne są dodatkowe objawy np. katar, kichanie, a nawet duszności. Dolegliwości mogą pojawiać się sezonowo lub być obecne przez cały rok – w zależności od rodzaju alergii.

Opuchnięte oczy – kiedy zgłosić się do lekarza?

Opuchnięte oczy nie zawsze są objawem chorób i często nie wymagają pomocy lekarskiej. Jednak z wizytą u lekarza nie należy zwlekać, jeżeli:

  • opuchlizna utrzymuje się przez kilka dni,
  • opuchliźnie oczu towarzyszą objawy ogólnoustrojowe (np. gorączka),
  • obecne są dodatkowe objawy ze strony narządu wzroku (np. ropna wydzielina, pieczenie, nadmierne łzawienie, zaburzenia widzenia),
  • opuchlizna powiększa się.

Podczas konsultacji lekarz przeprowadzi wywiad i badanie lekarskie oraz zleci dodatkowe testy, które pozwolą ustalić przyczynę opuchniętych oczu – np. testy alergiczne, testy laboratoryjne z krwi (m.in. TSH, FT3, FT4), badanie mikrobiologiczne wydzieliny z oka.

Opuchnięte oczy mogą być wynikiem przemęczenia, spożycia alkoholu, ale też alergii czy chorób ogólnoustrojowych. Najczęściej objaw ustępuje samoistnie, ale niekiedy może wymagać szczegółowej diagnostyki i leczenia. Jeżeli opuchlizna utrzymuje się przez dłuższy czas, towarzyszą jej inne dolegliwości lub istnieją wątpliwości co do jej przyczyny, należy skonsultować się z lekarzem.

Opieka merytoryczna: lek. Kacper Staniszewski


Bibliografia

  1. M. Mulak, M. Nuckowski, Obrzęk powiek. Diagnostyka różnicowa, Okulistyka po Dyplomie 03/2023
  2. P. Topham, Choroby nerek przebiegające z białkomoczem, Medycyna po Dyplomie, 5/2010, s. 63–70
  3. https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.14.3.4. (dostęp 12.03.2025)
  4. https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.9.2.1. (dostęp 12.03.2025)
  5. E. Ziółkowska i in., Oftalmopatia w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa – rozpoznanie i leczenie z uwzględnieniem roli radioterapii, Współczesna Onkologia 2007, vol. 11, s, 463–468
  6. W. Szyfter i in., Zapalenie zatok przynosowych, Przewodnik Lekarza 2003, s. 10–17
  7.  totalhttps://www.mp.pl/medycynarodzinna/diagnostyka-kliniczna/objawy-kliniczne/141711,diagnostyka-roznicowa-chorob-przebiegajacych-z-zaczerwienieniem-i-obrzekiem-powiek (dostęp 13.03.2025)
  8. A. Groblewska, Alergiczne zapalenie spojówek, Alergoprofil 2011, vol. 7, s. 11–15

Podstawowe składniki odżywcze – białko. Budowa i funkcje białek

Białka – proteiny – to najważniejsze składniki budulcowe organizmów żywych, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. Nazwa proteiny pochodzi od greckiego słowa protos, co oznacza pierwszy, najważniejszy. Dowiedz się, czym są białka oraz jaka jest ich budowa, właściwości i rola w organizmie.

Spis treści:

  1. Co to jest białko? Rodzaje białek
  2. Z czego składają się białka – podział ze względu na budowę
  3. Jaka jest rola białek w organizmie?
  4. Trawienie i przyswajanie białek
  5. Źródła białka w diecie
  6. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko
  7. Podsumowanie

Co to jest białko? Rodzaje białek

Białko stanowi aż 20% masy ciała człowieka, zajmując drugie miejsce po wodzie. Białko to substancja o złożonej budowie i dużej masie cząsteczkowej. Jego podstawową cegiełką są aminokwasy.

Pod względem chemicznym w skład cząsteczki białka wchodzi węgiel, tlen, azot, wodór i siarka. Niektóre białka mogą zawierać również fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź.

Wyróżniamy wiele rodzajów białek. Można je podzielić na kilka grup ze względu na:

  • budowę chemiczną,
  • kształt cząsteczki,
  • funkcje biologiczne.

Z czego składają się białka – podział ze względu na budowę

Ze względu na budowę chemiczną białka dzieli się na proste i złożone. Białka proste składają się tylko z aminokwasów. Białka złożone oprócz tych podstawowych cegiełek zawierają związki niebiałkowe, np. lipidy, węglowodany, barwniki (hem), kwasy nukleinowe, metale, resztę kwasu fosforowego.

Białka proste to najczęściej białka globularne (stosunek długości do szerokości jest mniejszy niż 10), o pofałdowanej i ściśle zwiniętej strukturze, oraz białka włókienkowe, czyli fibrylarne.

Białka proste to:

  • albuminy –szeroko rozpowszechnione w przyrodzie białka globularne, wchodzą w skład tkanek i płynów ustrojowych organizmu człowieka. Występują we krwi, gdzie stanowią główny ilościowo składnik białek osocza i odpowiadają za utrzymanie ciśnienia onkotycznego, są także nośnikami innych związków: hormonów, witamin, niektórych leków. Poza tym występują w mięśniach, a ponadto w mleku (laktoalbumina), jajach (owoalbumina), grochu, zbożach;
  • globuliny – są ważnym składnikiem cytoplazmy wszystkich komórek, mają kształt globularny. Występują we krwi – firbynogen, w mleku – laktoglobulina, w mięśniach – miozyna, roślinach strączkowych – fazeolina, jako gamma-globuliny tworzą przeciwciała;
  • prolaminy i gluteliny – białka występujące w ziarnach zbóż, prolaminy tworzą frakcję gliadyny, a razem z gluteliną tworzą gluten, należą do białek globularnych;
  • histony – białka typowe dla białek jądra komórkowego, zawierające w swoim składzie aminokwasy zasadowe, takie jak histydyna, arginina, lizyna;
  • protaminy – białka globularne należące do polipeptydów, występują w plemnikach ryb;
  • skleroproteiny – białka proste o strukturze włókienkowej, są odporne na działanie enzymów trawiennych, występują w organizmach zwierzęcych. Należy do nich kolagen – główne białko budulcowe organizmu człowieka, oraz keratyna – białko naskórka, włosów i paznokci.

Białka złożone to:

  • fosfoproteiny – zawierające oprócz aminokwasów kwas fosforowy, należy do nich białko mleka – kazeina, oraz białko żółtka jaja – witelina;
  • nukleoproteiny – zawierają kwasy nukleinowe, należą do nich deoksyrybonukleoproteiny znajdujące się w chromosomach i rybonukleoproteiny znajdujące się w cytoplazmie komórki;
  • chromoproteiny – białka zawierające barwniki, do których należą np. hemoglobina, zawierająca hem;
  • metaloproteiny – zawierają atomy metali, do tej grupy należą takie białka jak: transferryna – białko transportujące żelazo, ceruloplazmina – zawierająca miedź, anhydraza węglanowa – zawierająca cynk;
  • glikoproteiny – białka zawierające część białkową i węglowodanową, są składnikiem błony komórkowej, występują np. w chrząstkach, ścięgnach, oraz mucynie – białku śliny, nadającym jej lepkość oraz wchodzącym w skład warstwy ochronnej jamy ustnej;
  • lipoproteiny – białka zawierające część białkową i lipidową, są składnikami struktury błon biologicznych, transportują związki w wodzie nierozpuszczalne, jak np. witaminy A,D,E,K.

Jaka jest rola białek w organizmie?

Białka pełnią bardzo wiele funkcji w organizmie człowieka. Odpowiadają za wzrost, rozwój i odnowę tkanek.

Ze względu na pełnione role dzieli się je na:

  • białka strukturalne – służą do budowy oraz odbudowy tkanek, np. złuszczonego naskórka, wypadających włosów, tworzenia blizn. Do tych białek należą kolagen, elastyna, keratyna, glikoproteiny
  • enzymy
  • hormony
  • białka transportowe – są nośnikami witamin, składników mineralnych – np. transferryna przenosi żelazo, kwasów tłuszczowych, lipidów, czy tlenu – przenoszonego przez hemoglobinę
  • biorąca udział w skurczu mięśni – miozyna, aktyna
  • białka pełniące funkcje ochronne – immunoglobuliny (przeciwciała), interferon, fibrynogen
  • białka błon komórkowych.

Białka działają także jako substancje buforowe, utrzymując właściwy odczyn płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowego, ciśnienie krwi.

Trawienie i przyswajanie białek

Białka to duże cząsteczki, dlatego nie są w całości wchłanianie przez przewód pokarmowy. Hydroliza, czyli rozpad białka, zachodzi pod wpływem enzymów przewodu pokarmowego. Do enzymów proteolitycznych – trawiących białka – zaliczamy substancje wytwarzane w żołądku, w dwunastnicy oraz w jelicie cienkim.

Enzymy działające na poszczególnych etapach trawienia to:

  • żołądek – pepsyna;
  • trzustka – trypsyna, chymotrypsyna, elastaza trzustkowa, karboksypeptydazy;
  • jelito cienkie – aminopeptydazy, dwupeptydazy.

>> Sprawdź też: Budowa, funkcje i najczęstsze choroby układu pokarmowego człowieka

Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku, a kończy w jelicie cienkim

Powstające w wyniku procesu trawienia aminokwasy wchłaniają się z komórek jelita cienkiego, przedostają się do krwi, a stamtąd z żyłą wrotną do wątroby. Następnie roznoszone są – również przez krew – do wszystkich tkanek ciała.

Niestrawione białka wydalane są z kałem.

Źródła białka w diecie

Dla człowieka pożywienie jest źródłem białka – pochodzi ono z produktów zwierzęcych i roślinnych.

Organizm ludzki najlepiej wykorzystuje białka, które zawierają wszystkie niezbędne – czyli nieprodukowane przez ludzki organizm – aminokwasy. Zawartość tych aminokwasów oraz ich wzajemne proporcje decydują o wartości odżywczej białka.

Organizm człowieka najlepiej wykorzystuje albuminę białka kurzego, dlatego została ona uznana za białko wzorcowe. Najlepiej przyswajalnym białkiem u niemowląt jest natomiast laktoalbumina z mleka matki.

Do określenia wartości odżywczej białka stosowane jest pojęcie aminokwasu ograniczającego, czyli tego aminokwasu egzogennego, który w danym produkcie występuje w ilości najmniejszej, jeśli porównamy je z białkiem wzorcowym. Taki aminokwas ogranicza wykorzystywanie przez organizm pozostałych obecnych w składzie elementów białka.

Badanie_proteinogram banerek

>> Więcej o aminokwasach przeczytasz w artykule: Aminokwasy – czym są?

Białka zwierzęce zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, dlatego uważa się je za lepsze źródło białka niż produkty roślinne. Produkty zbożowe są np. ubogie w lizynę. Kukurydza zawiera mało tryptofanu, suche nasiona roślin strączkowych ubogie są w aminokwasy siarkowe i tryptofan, a ziemniaki zawierają mało metioniny.

Należy podkreślić, iż możliwe jest skomponowanie pełnowartościowej – pod kątem zawartości białka – diety roślinnej. Jeśli jednak nie mamy doświadczenia w łączeniu produktów, warto – zwłaszcza na początku swojej przygody z dietą roślinną – zasięgnąć porady dietetyka.

Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko

Zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od kilku czynników, do których należą:

  • stan gospodarki energetycznej – energia z białka powinna stanowić 10-15% dobowego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jeśli organizm ma niewystarczające ilości energii z węglowodanów i tłuszczów, białko zaczyna być wykorzystywane na cele energetyczne;
  • wiek;
  • stan zdrowia;
  • masa ciała;
  • aktywność fizyczna – osoby o dużej aktywności fizycznej mają większe zapotrzebowanie na białko;
  • stan fizjologiczny – większe zapotrzebowanie na białko mają kobiety w ciąży i podczas laktacji.

Zalecane spożycie białka dla dorosłego człowieka o prawidłowej masie ciała wynosi spożywać 0,9 g na 1 kg masy ciała.

Niedobór białka w organizmie. Markery niedoborów białka

W Polsce nie obserwuje się niedoborów białka w diecie, dlatego zmniejszony poziom tego składnika pokarmowego może występować w określonych sytuacjach, np.:

  • zwiększone zapotrzebowanie w sytuacji stresu;
  • zwiększone zapotrzebowanie w czasie infekcji;
  • zwiększona utrata białka spowodowana np. biegunką, oparzeniami, zaburzeniami wchłaniania;
  • starszy wiek;
  • nieprawidłowa dieta.

Niedobory białka mogą rozwinąć się w następstwie długotrwałego głodzenia – powstaje wówczas niedożywienie typu marasmus. Jeśli natomiast mamy do czynienia z niedoborem białka w stosunku do zapotrzebowania energetycznego rozwija się kwashiorkor – jego charakterystyczną cechą są obrzęki.

Markery niedoboru białka w organizmie to:

  • albumina,
  • transferryna,
  • prealbumina.  

>> Więcej przeczytasz o tym w artykule: Niedożywienie – objawy i skutki

Nadmiar białka w organizmie

Nadmiar białka w organizmie może powodować hiperkalcurię – zwiększone wydalanie wapnia z moczem, co sprzyja osteoporozie. Innym objawem może być kwasica oraz zwiększone ryzyko powstawania kamieni nerkowych, których głównym składnikiem jest szczawian wapnia.

Podsumowanie

Wiele lat temu Agnieszka Osiecka napisała, a Skaldowie zaśpiewali, że „życie jest formą istnienia białka” i jest w tym wiele prawdy. Szczegółowy opis tego, jak ważne jest białko dla naszego organizmu przekracza ramy tego artykułu.

W naszej diecie powinno być obecne białko dostarczające wszystkich niezbędnych aminokwasów w optymalnych ilościach. Jest to kluczowe zwłaszcza dla osób, które pozostają na diecie roślinnej przez wiele lat, ale również dla osób, które spożywają żywność przetworzoną.


PIŚMIENNICTWO

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.

Zapalenie tchawicy: objawy, przyczyny, badania i leczenie

Tchawica jest częścią układu oddechowego, której główną rolą jest transport powietrza oraz oczyszczanie go z drobinek kurzu dzięki obecności rzęsek. Pod wpływem czynników zakaźnych i niezakaźnych może dojść do rozwinięcia się stanu zapalnego w obrębie wyścielającej ją błony śluzowej.

Zapalenie tchawicy zwykle objawia się kaszlem, chrypką, bólem w klatce piersiowej, trudnościami w oddychaniu, gorączką i ogólnym osłabieniem. Konieczne jest szybkie wdrożenie leczenia, aby zapobiec powikłaniom. Dowiedz się, jakie są przyczyny zapalenia tchawicy, czy choroba jest zaraźliwa i jak ją leczyć.

Spis treści:

  1. Zapalenie tchawicy – co to za choroba?
  2. Zapalenie tchawicy – przyczyny rozwoju
  3. Objawy zapalenia tchawicy
  4. Czy zapalenie tchawicy jest zaraźliwe?
  5. Diagnostyka zapalenia tchawicy
  6. Zapalenie tchawicy – leczenie

Zapalenie tchawicy – co to za choroba?

Zapalenie tchawicy to stan zapalny błony śluzowej tego narządu. Może mieć podłoże infekcyjne lub nieinfekcyjne. W zależności od przyczyny przybiera formę ostrą lub przewlekłą. Ostra postać zapalenia tchawicy rozwija się nagle, często w wyniku infekcji wirusowej, natomiast przewlekłe zapalenie tchawicy jest zazwyczaj wynikiem długotrwałego narażenia na czynniki drażniące.

Zapalenie tchawicy może występować samodzielnie, jednak zdarza się to rzadko. Zdecydowanie częściej współwystępuje z zapaleniem krtani i/lub oskrzeli. Dzieje się tak ze względu na specyficzne warunki anatomiczne – od góry tchawica stanowi przedłużenie krtani, a od dołu rozdziela się na dwa oskrzela.

Nieleczone zapalenie tchawicy stanowi poważne zagrożenie zdrowia, a niekiedy również życia. Może prowadzić do zapalenia płuc, niedrożności oddechowej i niewydolności oddechowej. Na powikłania zapalenia tchawicy szczególnie narażone są małe dzieci.

Pamiętaj:

U dzieci najczęstszą przyczyną zaburzeń oddechowych jest podgłośniowe zapalenie krtani (tzw. krup), które może rozprzestrzenić się również na tchawicę i oskrzela. Rocznie choruje około 3% dzieci – głównie w miesiącach jesienno-zimowych.

To może Cię zainteresować:

>> Budowa, funkcje i najczęstsze choroby układu oddechowego człowieka

>> Zapalenie oskrzeli – charakterystyka choroby, objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie

Zapalenie tchawicy – przyczyny rozwoju

Najczęstszą przyczyną zapalenia tchawicy jest infekcja wirusowa. Do patogenów wywołujących stan zapalny błony śluzowej tchawicy zalicza się głównie wirusy grypy, wirus paragrypy, syncytialny wirus oddechowy (RSV), adenowirusy i koronawirusy. Rzadziej choroba rozwija się na skutek zakażenia wirusem ospy wietrznej, odry czy opryszczki zwykłej.

Przyczyną zapalenia tchawicy może być także infekcja bakteryjna – najczęściej wywołana przez gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) i Haemophilus influenzae typu B. Rzadziej zakażenie powodują Chlamydia, pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) czy mykoplazma (Mycoplasma pneumoniae). Zdarza się, że bakteryjne zapalenie tchawicy poprzedza infekcja wirusowa.

Zapalenie tchawicy może być wywołane również czynnikami nieinfekcyjnymi. Zalicza się do nich głównie agresywne związki chemiczne (np. tlenek azotu, amoniak), dym tytoniowy.

Panel oddechowy - wykrywanie materiału genetycznego 21 patogenów dróg oddechowych (met. RT-PCR) banerek

Objawy zapalenia tchawicy

Głównym objawem zapalenia tchawicy jest kaszel – suchy, duszący i męczący. Oprócz niego występują także:

  • ból za mostkiem,
  • chrypka i zmiana zabarwienia głosu,
  • trudności w oddychaniu (świszczący oddech lub duszność),
  • uczucie pieczenia lub drapania w gardle,
  • podwyższona temperatura ciała,
  • ogólne osłabienie i zmęczenie.

Objawy zapalenia tchawicy zwykle są bardziej nasilone u dzieci niż dorosłych – ze względu na węższe drogi oddechowe. Dlatego infekcja (szczególnie bakteryjna) może prowadzić do niedrożności oddechowej. W jej przebiegu powstaje obrzęk oraz śluzowo-ropny wysięk (obfity, gęsty i trudny do odkrztuszenia), co powoduje zwężenie światła dróg oddechowych.

Czy zapalenie tchawicy jest zaraźliwe?

Można zarazić się patogenami, które wywołują zapalenie tchawicy. Drobnoustroje przenoszą się głównie drogą kropelkową (np. podczas kaszlu, kichania) lub poprzez skażone powierzchnie. Dlatego chorzy powinni zachować szczególną higienę oraz unikać bliskiego kontaktu z innymi – szczególnie z osobami o obniżonej odporności.

To może Cię zainteresować:

>> Sezonowe zakażenia układu oddechowego – ostre zakażenia górnych dróg oddechowych

>> Bakterie atypowe: wpływ przewlekłego kaszlu na układ oddechowy

Diagnostyka zapalenia tchawicy

Aby potwierdzić zapalenie tchawicy, lekarz przeprowadza wywiad oraz badanie fizykalne. W razie potrzeby może zlecić dodatkowe testy, w tym badania obrazowe (np. RTG klatki piersiowej) oraz laboratoryjne.

Badania laboratoryjne przy zapaleniu tchawicy

Badania laboratoryjne, które mogą zostać zastosowane w diagnostyce zapalenia tchawicy to m.in.:

  • morfologia krwi,
  • CRP i OB,
  • testy antygenowe w kierunku infekcji wirusowych (np. RSV lub grypy),
  • posiew plwociny.

>> Zobacz także: Przedłużający się kaszel: jakie badania laboratoryjne wykonać, by rozpocząć skuteczne leczenie

Badanie posiew z górnych dróg oddechowych rozszerzony banerek

Zapalenie tchawicy – leczenie

Leczenie zapalenia tchawicy zależy od przyczyny i stanu chorego. Przy infekcjach wirusowych działania polegają na łagodzeniu objawów. Stosuje się m.in. leki przeciwkaszlowe, leki rozszerzające oskrzela, leki przeciwgorączkowe, glikokortykosteroidy. Jeżeli choroba ma podłoże bakteryjne, do terapii włącza się antybiotyki. Przy ciężkim przebiegu zapalenia tchawicy konieczna jest hospitalizacja oraz mechaniczne wspomaganie oddechu.

Ile trwa zapalenie tchawicy?

W większości przypadków ostre zapalenie tchawicy ma charakter samoograniczający się. Kaszel utrzymuje się zwykle przez 10-14 dni, ale zdarza się, że może trwać dłużej – nawet do miesiąca.

Zapalenie tchawicy najczęściej jest wywołane infekcją wirusową, ale w rzadszych przypadkach stan zapalny może być spowodowany zakażeniem bakteryjnym lub czynnikami nieinfekcyjnymi (np. substancjami drażniącymi). Zwykle procesem chorobowym objęte są również krtań i/lub oskrzela. Głównym objawem jest suchy i męczący kaszel, który utrzymuje się od 10 dni do nawet 4 tygodni. Rozpoznanie stawia się na podstawie wywiadu medycznego, badania fizykalnego oraz dodatkowych testów (m.in. badań obrazowych i laboratoryjnych). Nieleczone zapalenie tchawicy może prowadzić do poważnych powikłań – szczególnie u małych dzieci.

Opieka merytoryczna: lek. Katarzyna Ciepłucha


Bibliografia

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7125831/ (dostęp 04.03.2025)
  2. A. Bochenek, M. Reicher, Anatomia człowieka. Repetytorium, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich PZWL
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470240/ (dostęp 04.03.2025)
  4. https://www.mp.pl/pediatria/artykuly-wytyczne/artykuly-przegladowe/360939,infekcyjne-stany-zapalne-krtani-krup-i-ostre-zapalenie-naglosni (dostęp 04.03.2025)
  5. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7151881/ (dostęp 04.03.2025)
  6. M. Pirożyński, Zakażenia układu oddechowego u ciężarnych,  Postępy Nauk Medycznych 5/2010, s. 417–421
  7. M. Badełek-Izdebska i in., Bacterial laryngotracheobronchitis as one cause of airway obstruction in older children, New Medicine 4/2021, s. 112–116

Chłoniak grudkowy – co to za choroba? Objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie

Chłoniak grudkowy to jeden z najczęstszych nowotworów układu limfatycznego. Należy do grupy chłoniaków nieziarniczych (NHL) i zazwyczaj charakteryzuje się powolnym przebiegiem. Wiele przypadków tej choroby rozpoznaje się przypadkowo, ponieważ nie daje ona wyraźnych objawów we wczesnych stadiach. Jak długo można z nią żyć, czy daje przerzuty i jakie są rokowania? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Spis treści:

  1. Chłoniak grudkowy – co to za choroba?
  2. Przyczyny chłoniaka grudkowego
  3. Objawy chłoniaka grudkowego
  4. Diagnostyka chłoniaka grudkowego
  5. Leczenie chłoniaka grudkowego
  6. Podsumowanie

Chłoniak grudkowy – co to za choroba?

Chłoniak grudkowy (FL, follicular lymphoma) to nowotwór złośliwy wywodzący się z komórek B ośrodków rozmnażania grudek chłonnych. Ze względu na swój indolentny, czyli powoli postępujący charakter, często przez długi czas pozostaje niezauważony. Najczęściej występuje u osób po 60. roku życia i stanowi około 20% przypadków chłoniaków nieziarniczych w Europie i USA. Choroba rozwija się głównie w węzłach chłonnych, ale może także obejmować inne narządy, w tym śledzionę, szpik kostny i wątrobę.

>> Sprawdź też: Układ limfatyczny człowieka – budowa, funkcje, najczęstsze choroby

Czy chłoniak grudkowy to rak?

Mimo że chłoniak grudkowy jest nowotworem złośliwym, nie zalicza się go do typowych raków (nowotworów nabłonkowych). Jest to nowotwór układu chłonnego, który wywodzi się z limfocytów B, a nie z komórek nabłonka.

>> Zobacz również: Białaczka (leukemia, rak krwi) – objawy, rodzaje, diagnostyka i leczenie

Chłoniak grudkowy – stopnie zaawansowania

Wyróżnia się cztery stopnie zaawansowania chłoniaka grudkowego:

  • Stopień I – zajęcie pojedynczej grupy węzłów chłonnych,
  • Stopień II – zajęcie dwóch lub więcej grup węzłów chłonnych po jednej stronie przepony,
  • Stopień III – zajęcie węzłów chłonnych po obu stronach przepony,
  • Stopień IV – zajęcie narządów pozawęzłowych, takich jak szpik kostny, wątroba, płuca lub skóra.

Czy chłoniak grudkowy daje przerzuty? Chłoniak grudkowy nie tworzy przerzutów w klasycznym znaczeniu, jak np. rak płuc czy rak piersi. Jednak może się rozsiewać w obrębie układu limfatycznego, obejmując kolejne grupy węzłów chłonnych i inne narządy, takie jak szpik kostny.

Przyczyny chłoniaka grudkowego

Dokładne przyczyny rozwoju chłoniaka grudkowego nie są w pełni poznane, jednak wiadomo, że niektóre czynniki mogą zwiększać ryzyko jego wystąpienia. Wśród nich wymienia się:

  • predyspozycje genetyczne i występowanie chłoniaka w rodzinie,
  • mutację t(14;18), która prowadzi do nadmiernej ekspresji białka BCL2 hamującego apoptozę komórek B,
  • długotrwały kontakt z substancjami chemicznymi (np. pestycydami, rozpuszczalnikami organicznymi),
  • infekcje wirusowe, w tym wirusa zapalenia wątroby typu C,
  • osłabienie układu odpornościowego spowodowane np. stosowaniem leków immunosupresyjnych.

Czy chłoniak grudkowy jest dziedziczny? Nie stwierdzono jednoznacznie, aby chłoniak grudkowy był chorobą dziedziczną. Występowanie tej choroby w rodzinie może nieznacznie zwiększać ryzyko jej rozwoju, ale nie jest to czynnik decydujący.

Objawy chłoniaka grudkowego

Objawy chłoniaka grudkowego mogą się różnić w zależności od stopnia zaawansowania choroby. Często pierwszym symptomem jest powiększenie węzłów chłonnych, które nie są bolesne, ale mogą zwiększać swoją objętość w czasie. Do innych objawów należą:

  • nawracające infekcje wskutek osłabienia układu odpornościowego,
  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu,
  • niezamierzona utrata masy ciała,
  • nocne poty i gorączka powyżej 38°C,
  • uczucie pełności w jamie brzusznej, jeśli chłoniak zajmie śledzionę,
  • bóle kostne w przypadku zajęcia szpiku kostnego.

Diagnostyka chłoniaka grudkowego

Aby potwierdzić diagnozę chłoniaka grudkowego, lekarz może zalecić wykonanie następujących badań:

  • biopsja węzła chłonnego – badanie histopatologiczne umożliwiające określenie charakteru nowotworu,
  • immunofenotypowanie – analiza markerów komórkowych (CD10, CD20, BCL2) pozwalająca na rozpoznanie chłoniaka,
  • badania genetyczne – wykrycie translokacji t(14;18), charakterystycznej dla tej choroby,
  • badania obrazowe – PET-CT, tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny pomagają określić stopień zaawansowania chłoniaka,
  • trepanobiopsja szpiku – inwazyjne badanie diagnostyczne polegające na pobraniu fragmentu kości wraz ze szpikiem przy użyciu specjalnej igły. Jest niezbędne do oceny zajęcia szpiku kostnego przez nowotwór i pomaga w określeniu stopnia zaawansowania choroby.
Morfologia banerek
Badanie LDH (dehydrogenaza mleczanowa) banerek
Badanie beta-2-mikroglobuliny banerek

Leczenie chłoniaka grudkowego

Wybór metody leczenia zależy od stadium choroby, wieku pacjenta oraz ogólnego stanu zdrowia. Stosowane terapie obejmują:

  • obserwację – w przypadkach wolno postępującej choroby, gdy pacjent nie odczuwa objawów,
  • radioterapię – skuteczną w leczeniu chłoniaka w I i II stopniu zaawansowania,
  • immunochemioterapię – połączenie przeciwciał monoklonalnych anty-CD20 (rytuksymab, obinutuzumab) z chemioterapią (CHOP, CVP, bendamustyna),
  • terapie celowane – inhibitory kinaz PI3K, lenalidomid,
  • przeszczepienie komórek macierzystych – stosowane w przypadkach nawrotowych lub opornych na leczenie.

Ile trwa leczenie chłoniaka grudkowego?

Czas leczenia zależy od stopnia zaawansowania choroby i zastosowanej terapii. Radioterapia może trwać kilka tygodni, a pełny cykl immunochemioterapii około 6 miesięcy. W przypadkach zaawansowanych pacjenci często wymagają wieloletniego monitorowania i leczenia podtrzymującego.

Jak długo żyje się z chłoniakiem grudkowym?

Wczesne stadia choroby (I i II) mogą być całkowicie wyleczone, natomiast w zaawansowanych postaciach chłoniak grudkowy jest chorobą przewlekłą. Średnia długość życia pacjentów wynosi kilkanaście lat, a nowe terapie pozwalają na jej dalsze wydłużenie.

Podsumowanie

Chłoniak grudkowy to nowotwór układu chłonnego o powolnym przebiegu, który często przez długi czas pozostaje bezobjawowy. Wczesna diagnostyka pozwala na wdrożenie skutecznego leczenia, które może obejmować radioterapię, immunochemioterapię lub terapie celowane. Mimo że zaawansowane postacie choroby nie zawsze są całkowicie wyleczalne, rozwój medycyny umożliwia długie życie z tą chorobą.

Jeśli zauważysz niepokojące objawy, takie jak powiększone węzły chłonne, przewlekłe zmęczenie czy nocne poty, skonsultuj się z lekarzem i rozważ wykonanie badań.


Bibliografia

  1. Freedman A.S., Aster J.C. „Clinical manifestations, pathologic features, diagnosis, and prognosis of follicular lymphoma”. UpToDate.com
  2. Gajewski P., Jaeschke R. „Interna Szczeklika 2024/25”.
  3. hematoonkologia.pl, „Chłoniak grudkowy”.

Zapalenie spojówek: objawy, przyczyny, rodzaje i leczenie

Zapalenie spojówek to jedna z najczęstszych chorób oczu, która dotyka osoby w każdym wieku, niezależnie od pory roku. Jest to stan zapalny obejmujący spojówkę – cienką, przezroczystą błonę pokrywającą powierzchnię oka i wewnętrzną stronę powiek. Choroba może mieć różne przyczyny, objawy oraz stopnie nasilenia. Dowiedz się, jak wygląda zapalenie spojówek, czy jest groźne i jakie są sposoby leczenia.

Spis treści:

  1. Zapalenie spojówek – co to za choroba?
  2. Zapalenie spojówek – objawy
  3. Zapalenie spojówek – przyczyny
  4. Jakie badania wykonać przy zapaleniu spojówek?
  5. Jak leczyć zapalenie spojówek?
  6. Zapalenie spojówek – najczęściej zadawane pytania

Zapalenie spojówek – co to za choroba?

Zapalenie spojówek to stan zapalny błony śluzowej, która pokrywa przednią część gałki ocznej oraz wewnętrzną powierzchnię powiek. Schorzenie występuje dość często – szacuje się, że każda osoba dorosła zmagała się z nim przynajmniej raz w życiu. Badania epidemiologiczne wskazują, że 15-44% pacjentów zgłaszających się na konsultację okulistyczną cierpi na zapalenie spojówek.

Ze względu na przyczynę zapalenie spojówek dzieli się na:

  • infekcyjne,
  • nieinfekcyjne.

Zapalenie spojówek może mieć ostry, podostry lub przewlekły przebieg.

>> Zobacz: Zapalenie spojówek u dzieci. Objawy, przyczyny, diagnostyka, leczenie

Zapalenie spojówek – objawy

Objawy zapalenia spojówek mogą różnić się w zależności od jego przyczyny. Do najczęściej zgłaszanych dolegliwości należą:

  • zaczerwienienie oczu (przekrwienie),
  • świąd i pieczenie,
  • nadmierne łzawienie,
  • uczucie piasku pod powiekami,
  • wydzielina z oka (wodnista, ropna, śluzowa, śluzowo-ropna),
  • obrzęk powiek,
  • nadwrażliwość na światło.

Niekiedy w spojówce obecny jest również odczyn grudkowy lub brodawkowy. Pierwszy z nich to grudki zbudowane z przerośniętej tkanki limfatycznej. Objaw spotykany jest w chlamydiowym lub wirusowym zapaleniu spojówek. Natomiast odczyn brodawkowy to brodawki zbudowane z przerośniętego nabłonka spojówki. Może pojawić się w przebiegu infekcji bakteryjnej.

Objawy zapalenia spojówek mogą być jednostronne lub obustronne oraz mieć różne nasilenie. Pojawienie się jakiejkolwiek z powyższych dolegliwości jest wskazaniem do konsultacji lekarskiej.

>> To może Cię zainteresować: Zespół Sjögrena – objawy, powikłania, diagnostyka

Zapalenie spojówek – przyczyny

Najczęstsze przyczyny zapalenia spojówek to:

  • infekcje bakteryjne,
  • infekcje wirusowe,
  • czynniki alergiczne.

Przyczyną zapalenia spojówek mogą być również infekcje grzybicze, zaburzenia filmu łzowego, podrażnienie czy niektóre choroby skóry.

Bakteryjne zapalenie spojówek

U dorosłych bakteryjne zapalenie spojówek jest najczęściej wywoływane przez Staphylococcus aureus, a u dzieci przez Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae. Do zakażenia dochodzi zwykle przez bezpośredni kontakt z patogenem przeniesionym na rękach w okolicę oka. Charakterystycznym objawem bakteryjnego zapalenia spojówek jest obecność gęstej, ropnej wydzieliny, która może sklejać powieki – szczególnie rano po przebudzeniu.

Chlamydiowe zapalenie spojówek

Chlamydiowe zapalenie spojówek jest wywołane przez infekcję bakterią wewnątrzkomórkową Chlamydia trachomatis. Do zakażenia dochodzi poprzez przeniesienie patogenu na rękach w okolicę oka z narządów płciowych. Charakterystycznym objawem jest śluzowo-ropna wydzielina i odczyn grudkowy. Najczęściej dotyczy jednego oka, ale nieleczone może przejść również na drugie oko. Zwykle współwystępuje z infekcją cewki moczowej lub szyjki macicy.

>> Przeczytaj także: Jak zapobiec groźnym powikłaniom infekcji intymnych – testy w kierunku Chlamydia trachomatis

Alergiczne zapalenie spojówek

Alergiczne zapalenie spojówek jest reakcją organizmu na alergeny – np. pyłki, kurz, sierść zwierząt, składnik kosmetyku, leki. Objawia się świądem, łzawieniem i obrzękiem powiek. Może być ostre, sezonowe lub przewlekłe. Zwykle alergicznemu zapaleniu spojówek towarzyszy alergiczny nieżyt błony śluzowej nosa.

Wirusowe zapalenie spojówek

Wirusowe zapalenie spojówek dzieli się na:

  • adenowirusowe (epidemiczne),
  • herpetyczne.

Adenowirusowe zapalenie spojówek wywołane jest przez adenowirusy i często towarzyszy mu zapalenie górnych dróg oddechowych. Obecna jest obfita wydzielina surowicza oraz odczyn grudkowy, a także silne łzawienie i światłowstręt. Wirusowe zapalenie spojówek jest wysoce zakaźne.

Herpetyczne zapalenie spojówek wywołane jest wirusem opryszczki zwykłej. Występuje rzadko – zwykle spotykane jest u małych dzieci. Dotyczy jednego oka i najczęściej współwystępuje z opryszczką warg. Charakteryzuje się wodnistą wydzieliną, odczynem grudkowym i podrażnieniem.

Inne przyczyny zapalenia spojówek

Innymi przyczynami zapalenia spojówek mogą być m.in.:

>> Zobacz także: Nużeniec – przyczyna dokuczliwej choroby oczu i skóry

Jakie badania wykonać przy zapaleniu spojówek?

Diagnostyka zapalenia spojówek opiera się na wywiadzie lekarskim i badaniu okulistycznym. W niektórych przypadkach może być konieczne wykonanie badania mikrobiologicznego wydzieliny z oka, testów alergicznych lub badań w kierunku chorób ogólnoustrojowych.

badanie w kierunku nużeńca

Jak leczyć zapalenie spojówek?

Leczenie zapalenia spojówek zależy w głównej mierze od przyczyny, która je wywołała. W przypadku zakażeń bakteryjnych konieczne jest podanie antybiotyku o działaniu miejscowym. Przy infekcjach wirusowych lekarz może zdecydować o wdrożeniu leku przeciwwirusowego. Oprócz tego działania terapeutyczne obejmują:

  • higienę oczu przy pomocy specjalnych preparatów,
  • chłodne okłady,
  • stosowanie sztucznych łez,
  • szczególne zachowanie higieny.

Alergiczne zapalenie spojówek wymaga stosowania leków przeciwalergicznych w postaci kropli do oczu i preparatów doustnych. Oprócz tego wskazane jest zachowanie szczególnej higieny rąk i okolicy oczu oraz unikanie ekspozycji na alergeny.

>> To może Cię zainteresować: Alergia: objawy, przyczyny, rodzaje, rozpoznanie

Zapalenie spojówek – najczęściej zadawane pytania

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące czasu trwania i powikłań zapalenia spojówek.

Czy zapalenie spojówek jest zaraźliwe?

Bakteryjne i wirusowe zapalenie spojówek są zaraźliwe. Patogeny, które je wywołują, przenoszą się z osoby chorej na zdrową zwykle za pośrednictwem dłoni. Dlatego bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny – przede wszystkim mycie rąk i unikanie dotykania okolicy oczu.

Zapalenie spojówek: ile trwa?

Czas trwania zapalenia spojówek zależy od jego przyczyny. Bakteryjne zapalenie zwykle ustępuje w ciągu 5-7 dni po rozpoczęciu leczenia, wirusowe może trwać do 2-3 tygodni, a alergiczne – tak długo, jak trwa ekspozycja na alergen.

Czy zapalenie spojówek jest groźne?

W większości przypadków zapalenie spojówek nie jest groźne i ustępuje po odpowiednim leczeniu. Nieleczone lub przewlekłe stany zapalne mogą prowadzić do poważnych powikłań (np. uszkodzenia rogówki i utraty wzroku).

>> Przeczytaj także: Łzawienie oczu: przyczyny, leczenie nadmiernego łzawienia

Zapalenie spojówek to częsta dolegliwość, która może mieć rożne przyczyny – m.in. infekcje bakteryjne, infekcje wirusowe, reakcje alergiczne. Objawy, takie jak: zaczerwienienie, swędzenie, łzawienie, światłowstręt czy wydzielina z oka należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Opieka merytoryczna: lek. Kacper Staniszewski


Bibliografia

  1. J. Izdebska, Przychodzi pacjent do lekarza z… zapaleniem spojówek, Lekarz POZ 3/2017, s. 201–202
  2. https://www.mp.pl/pacjent/okulistyka/chorobyoczu/chorobyspojowki/83224,zapalenie-spojowek-u-doroslych (dostęp 07.03.2025)
  3. J. Szaflik i in., Zapalenie spojówek przyczyny, objawy, leczenie, Przewodnik Lekarza 2003, s. 62–68
  4. A. Zaleska-Żmijewska, Rola lekarza POZ w leczeniu najczęstszych schorzeń powierzchni oka, Lekarz POZ 4/2016, s. 349–355
  5. https://www.mp.pl/pacjent/okulistyka/chorobyoczu/chorobyspojowki/83655,chlamydiowe-zapalenie-spojowek-wtretowe-zapalenie-spojowek (dostęp 07.03.2025)

Rak dwunastnicy – objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie nowotworu

Rak dwunastnicy nie jest częstym nowotworem spośród wszystkich schorzeń przewodu pokarmowego. Przez wiele lat potrafi nie dawać żadnych charakterystycznych objawów, co może niejednokrotnie uśpić czujność diagnostyczną. Rzadko rozpoznawany jest u osób młodszych, najczęściej diagnoza stawiana jest około 60 roku życia.

Spis treści:

  1. Rak dwunastnicy. Co to za choroba?
  2. Rak dwunastnicy: objawy choroby
  3. Rak dwunastnicy: jak wykryć?
  4. Leczenie pacjentów z rakiem dwunastnicy. Jak przebiega?
  5. Profilaktyka raka dwunastnicy

Rak dwunastnicy. Co to za choroba?

Rak dwunastnicy jest pierwotnym nowotworem tego narządu, wywodzącym się z błony śluzowej jego światła. Proces nowotworzenia polega na zmianie łagodnych zmian o strukturze histologicznej gruczolaka do komórek rakowych pod wpływem transformacji nowotworowej. Jako zmiana pierwotna występuje rzadko, stanowiąc około 1% wszystkich nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego.

Innymi częstymi zmianami nowotworowymi diagnozowanymi w dwunastnicy są guzy neuroendokrynne (NET) i nowotwory podścieliskowe jak GIST. Dwunastnica stanowi także miejsce przerzutowania i naciekania wtórnie do nowotworów wywodzących  się z innych narządów sąsiednich.

Pakiet zdrowe jelita banerek

Ogniska nowotworowe najczęściej lokalizują się w części dystalnej dwunastnicy (45% rozpoznań), pozostałe w drugim i pierwszym odcinku dwunastnicy, (odpowiednio 40% i 15% rozpoznań).

Nowotwór nacieka bezpośrednio do narządów sąsiednich i do jamy otrzewnej. Przerzutowanie odbywa się poprzez drogę krwionośną do wątroby, płuc, kości i przez drogę limfatyczną do regionalnych węzłów chłonnych.

Przyczyny rozwoju raka dwunastnicy

Rak dwunastnicy rozwija się głównie powyżej 60. roku życia, rzadziej rozpoznania stawiane są u osób młodych, poniżej 30. roku życia. Częstość występowania nowotworu wzrasta wraz z wiekiem. Rozpoznawany jest statystycznie częściej u mężczyzn.

Najważniejszym czynnikiem ryzyka rozwoju raka dwunastnicy jest polip gruczolakowaty. Do pozostałych czynników ryzyka zaliczyć można:

  • choroby zapalne i immunologiczne jak choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia.
  • rodzinnie występujące zespoły jak zespół rodzinnej polipowatości (zespół Peutza-Jeghersa, zespół Gardnera).
  • przebyta cholecystektomia.
  • palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu, niewłaściwa dieta.

>> Sprawdź: Badania wspierające leczenie alkoholizmu

Rak dwunastnicy: objawy choroby

Rak dwunastnicy jak niemal każda choroba nowotworowa, w początkowym swoim etapie nie daje żadnych objawów, są one trudne do zauważenia.

Guzy dwunastnicy o małych rozmiarach przez długi czas pozostają nieme klinicznie, a jedynie mogą dawać cechy niedokrwistości niedobarwliwej w badaniu morfologii krwi obwodowej (wywołanej przewlekłą utratą krwi ze zmiany nowotworowj).

Morfologia banerek

Większe zmiany ogniskowe dwunastnicy powodują bóle brzucha, nudności, wymioty (będące efektem niedrożności przewodu pokarmowego).

Guzy zlokalizowane w okolicy brodawki Vatera prowadzą do rozwoju zażółcenia powłok skórnych (żółtaczka) i pozostałych cech cholestazy (zastoju żółci w przewodzie pokarmowym).

Do pozostałych objawów wskazujących na rozwój nowotworu zalicza się:

  • nagły spadek masy ciała i osłabienie apetytu;
  • krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego;
  • zmiana rytmu wypróżnień, zaparcia stolca;
  • nasilenie refluksu żołądkowo-przełykowego;
  • obecność krwi w stolcu.

>> To może Cię zainteresować: Czarny stolec, smolisty stolec – przyczyny, diagnostyka, postępowanie

Rak dwunastnicy: jak wykryć?

Podstawą rozpoznania raka dwunastnicy jest wykonanie diagnostyki endoskopowej przewodu pokarmowego (gastroskopia). W trakcie gastroskopii pobiera się wycinki z śluzówki dwunastnicy (biopsja) do dalszej analizy histopatologicznej. Sporadycznie w diagnostyce wykorzystuje się badanie radiologiczne przewodu pokarmowego z użyciem papki barytowej by ocenić miejsce zwężenia światła dwunastnicy w przebiegu nowotworu. Do innych badań stosowanych często w diagnostyce zaliczamy:

  • kapsułkę endoskopową,
  • enteroskopię balonową.

Wstępnymi badaniami pomocniczymi, które mogą wskazać dalszy kierunek diagnostyki chorób przewodu pokarmowego i skierowania do odpowiednich specjalistów (gastrologa czy chirurga), są także:

W celu oceny rozległości naciekania zmian nowotworowych wykorzystywane są dodatkowe badania obrazowe przewodu pokarmowego jak:

  • endosonografia (EUS);
  • tomografia komputerowa (TK);
  • badanie rezonansu magnetycznego (MR).

Przeczytaj:

>> Zapalenie dwunastnicy – objawy, przyczyny, badania i leczenie stanu zapalnego

>> Ból brzucha z prawej strony – co może oznaczać? Jakie mogą być przyczyny?

Leczenie pacjentów z rakiem dwunastnicy. Jak przebiega?

W zależności od typu histologicznego nowotworu, możliwości resekcji zmiany i zajęcia węzłów chłonnych ustala się dalszy plan leczenia chorych z nowotworem dwunastnicy.

Podstawowymi metodami leczenia są: odcinkowa duodenektomia lub pankreatoduodenektomia (operacja Whipple’a) w przypadku zmian poddających się resekcji.

Zmiany nieresekcyjne poddawane są radioterapii paliatywnej, protezowaniu przewodu pokarmowego i leczeniu chemioterapeutycznemu.

Czy rak dwunastnicy jest wyleczalny?

Trudno jednoznacznie ocenić stopień wyleczalności nowotworu dwunastnicy z uwagi na fakt wieloletniego okresu nowotworzenia przed pojawieniem się pierwszych objawów choroby. W chwili wystąpienia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są one często na tyle niespecyficzne, że diagnostyka potrafi opóźnić się o prawie 6 miesięcy. W zależności od wielkości zmiany, stopnia jej zaawansowania i możliwości radykalnego leczenia, a także kilkuletniej obserwacji po włączonym leczeniu, można stwierdzić jej skuteczność.

>> Sprawdź: Powiększone węzły chłonne (limfadenopatia) – przyczyny, diagnostyka

Rak dwunastnicy: rokowania

W chwili postawienia rozpoznania u 22 do 71% chorych nowotwór daje przerzuty do węzłów chłonnych. Rokowanie w raku dwunastnicy zależy przede wszystkim od stopnia zaawansowania nowotworu w chwili uzyskania rozpoznania.

Profilaktyka raka dwunastnicy

Nie dysponujemy na chwilę obecną w pełni skutecznymi metodami chroniącymi przed rozwojem nowotworu złośliwego dwunastnicy. Aby ograniczyć lub zmniejszyć narażenie na rozwój raka, zaleca się:

  • ograniczenie spożycia tytoniu i wyrobów nikotynowych;
  • zmniejszenie spożywania alkoholu;
  • stosowanie diety z ograniczeniem czerwonego mięsa i zastąpienie go innymi źródłami białka, spożywanie warzyw, owoców i błonnika pokarmowego;
  • utrzymanie prawidłowej masy ciała.

W przypadku osób z rodzinną, genetyczną predyspozycją do występowania chorób nowotworowych, zalecane są testy przesiewowe.

Rak dwunastnicy wciąż pozostaje jednym z rzadziej występujących nowotworów przewodu pokarmowego, stanowiąc zaledwie 1% rozpoznań w przypadku zmian pierwotnie rozwijających się w tym narządzie. Często przez wiele lat diagnostyka choroby stanowi duży problem z uwagi na brak specyficznych objawów w początkowym okresie procesu nowotworowego. Aby uchronić się przed rozwojem choroby, warto zadbać o właściwą dietę, ograniczenie spożycia alkoholu, utrzymanie prawidłowej masy ciała. W przypadku osób będących w grupach ryzyka rozwoju choroby nowotworowej istnieje możliwość poddawania się okresowym badaniom przesiewowym z zakresu endoskopii przewodu pokarmowego.


Bibliografia

  1. Interna Szczeklika 2021, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2021.
  2. http://www.onkologia.zalecenia.med.pl/pdf/zalecenia_PTOK_tom1_04_Nowotwory_ukladu_pokarmowego_20151202.pdf (dostęp online: 10.03.2025).
  3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9663352/ (dostęp online: 09.03.2025).
  4. Ultrasonografia. Od wskazania do interpretacji. K. Seitz, B. Braun, wyd. Edra, Wrocław 2021

Poronienie: objawy, przyczyny, rodzaje poronień

Przygotowania do rodzicielstwa często poprzedzone są wieloma miesiącami starań ze strony obojga partnerów. Nie zawsze jednak donoszenie ciąży aż do momentu rozwiązania jest możliwe z uwagi na ewentualną utratę na którymś z etapów jej trwania.

Spis treści:

  1. Poronienie: czym jest?
  2. Co powoduje poronienie?
  3. Poronienie: objawy samoistnego zakończenia ciąży
  4. Rozpoznanie poronienia: jakie badania przeprowadzić?
  5. Poronienie: postępowanie po samoistnym zakończeniu ciąży
  6. Czy można zapobiec poronieniu?

Poronienie: czym jest?

Według ogólnej definicji poronienie jest samoistną utratą ciąży w czasie, zanim płód uzyska zdolność do przeżycia. Jest to okres obejmujący moment poczęcia aż do ukończenia 21 tygodnia ciąży.

Poronienia ze względu na czas ich pojawienia się dzieli się na:

  • wczesne, pojawiające się przed 12. tygodniem ciąży;
  • późne, występujące między 12. a 21. tygodniem ciąży.

Utrata ciąży powyżej 21. tygodnia jej trwania nazywana jest porodem przedwczesnym.

Z uwagi na częstość występowania wyróżnia się:

  • poronienia samoistne (spontaniczne);
  • nawracające (nawykowe) (związane z utratą co najmniej 3 ciąż).

>> Sprawdź: Otyłość a ciąża. Jakie są zagrożenia i konsekwencje otyłości w ciąży?

Poronienia: czy są częste?

Statystycznie poronienia sporadycznie występujące stanowią 10-15% utraty ciąż, z kolei poronienia nawracające (obejmujące minimum 3 utraty ciąży) to około 1% wszystkich poronień. Ryzyko wystąpienia poronienia wrasta wraz z wiekiem kobiety, ponieważ w jajnikach w kolejnych latach życia zmniejsza się ogólna liczba i jakość komórek jajowych.

Orientacyjna częstość występowania poronień wygląda następująco:

  • 20-24 rok życia – około 11%;
  • 30-34 rok życia – około 15%;
  • 40-44 rok życia – około 5%;
  • u starszych – 93%;

Wystąpienie poronienia jest także zależne od wieku ojca – im jest starszy, tym ryzyko utraty ciąży może być wyższe.

Co powoduje poronienie?

Do ogólnych przyczyn poronień, bez względu na ich rodzaj, zaliczyć można:

  • zaburzenia krzepnięcia (trombofilie) pod postacią mutacji MTHFR, trombofilii dziedzicznych jak V Leiden, związanych z brakiem białka C i S czy wrodzonych trombofilii;
  • przyczyny hormonalne: insulinooporność, zespół policystycznych jajników (PCOS), cukrzyca, choroby tarczycy, wady fazy lutealnej w cyklu płciowym kobiety;
  • nieprawidłowości w budowie chromosomów;
  • przyczyny immunologiczne, m.in. zespół antyfosfolipidowy;
  • polimorfizmy genu ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej;
  • nieprawidłowości anatomiczne narządów rodnych kobiety: macica dwurożna, przegroda macicy, a także mięśniaki, polipy, zrosty i blizny czy niedorozwój szyjki macicy;
  • uszkodzenie materiału genetycznego w trakcie podziałów zarodka;
  • infekcje: bakteryjne dróg rodnych (główny czynnik późnych poronień) lub wirusowe, m.in. Toxoplasma gondii, wirus różyczki, HSV, CMV;
  • uszkodzony materiał genetyczny męskiego nasienia;
  • czynniki środowiskowe: alkohol, palenie tytoniu, bardzo młody (poniżej 20. roku życia) lub zaawansowany (powyżej 40. roku życia ) wiek matki, wiek ojca; zarówno BMI powyżej 30 kg/m2, jak i zbyt niska masa ciała u matki.

>> To może Cię zainteresować: Toksoplazmoza – źródła zarażenia, objawy, diagnostyka

Stres a poronienie

Według niektórych źródeł medycznych stałe narażenie na stres może wiązać się z większym ryzykiem wystąpienia poronienia, zwłaszcza w przypadku kolejnej utraty ciąży (jako przyczyna poronień nawracających).

Stres jednak może być częściej przyczyną trudności w zajściu w ciążę niż bezpośrednim czynnikiem wpływającym na jej utratę.

Poronienie: objawy samoistnego zakończenia ciąży

Rozpoczynające się poronienie może pozostać bezobjawowe, co oznacza , że kobieta nawet nie wie, że może być w ciąży, która uległa samoistnemu zakończeniu. Ww. sytuacja dotyczy pacjentek, które doświadczają nieregularnych odstępów pomiędzy kolejnymi krwawieniami miesięcznymi.

>> Przeczytaj: Nieregularny okres i zaburzenia miesiączkowania. Objawy, przyczyny, badania i leczenie

W sytuacji, gdy pojawiły się wczesne objawy ciąży (np. opóźnienie terminu kolejnej miesiączki), potwierdzone szybkim testem ciążowym z moczu, oznaczeniem HCG we krwi a potem badaniem USG rozpoznającym ciążę i pacjentka pozostaje pod opieką ginekologiczną, w trakcie rozpoczynającego się poronienia zwracają uwagę ww. dolegliwości:

  • silne, długotrwałe skurcze lub bóle podbrzusza z promieniowaniem do okolicy lędźwiowo-krzyżowej;
  • jasnoczerwona krew z dróg rodnych (możliwa jest też obecność skrzepów krwi i tkanek) pod postacią lekkiego plamienia lub intensywnego krwawienia;
  • ustąpienie charakterystycznych objawów ciąży: nudności, tkliwości piersi, nadwrażliwości na zapachy;
  • brak tętna płodu w przypadku ciąży powyżej 6. tygodnia w badaniu USG.

>> Sprawdź: Ciąża pozamaciczna – objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie

Czy poronienie boli?

Samoistna utrata ciąży może sprawiać ból i dyskomfort, ale też w niektórych przypadkach pozostaje niema klinicznie, więc nie każda kobieta doświadcza wyżej wymienionych dolegliwości w trakcie toczącego się poronienia. Co więcej często objawy rozpoczynającej się utraty ciąży bywają zmienne osobniczo i trudne do rozpoznania z uwagi na różne nasilenie objawów.

Ważnym aspektem jest jednak świadomość utraconej ciąży na wczesnym etapie jej trwania i emocjonalne doświadczenia z tym związane. Każde przebyte poronienie może wywrzeć duży wpływ na życie psychiczne zarówno kobiety jak i całej jej rodziny. Lęk przed ewentualną utratą kolejnej ciąży w chwili, gdy była ona planowana i wyczekiwana, rodzi wiele obaw przed niejedną przyszłą mamą. Powoduje serię pytań, czy kolejne starania o potomstwo będą w pełni skuteczne, czy ponownie pojawi się rozczarowanie i smutek.

>> Zobacz: Badania po poronieniach – Jakie warto wykonać?

Rozpoznanie poronienia: jakie badania przeprowadzić?

W chwili gdy dochodzi do samoistnej utraty ciąży, możemy w badaniach dodatkowych zaobserwować brak narastania stężenia ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej we krwi. W trakcie badania USG położniczego nie obserwuje się czynności serca płodu lub obecności zarodka w jamie macicy.

Badanie kariotyp klasyczny (badanie cytogenetyczne) banerek

Poronienie: postępowanie po samoistnym zakończeniu ciąży

W przypadku wystąpienia samoistnego zakończenia ciąży, dalsze postępowanie jest zależne od tego, czy doszło do samodzielnego oczyszczenia jamy macicy po poronieniu, czy niezbędna była hospitalizacja pacjentki i czy przyczyna wywołująca utratę ciąży nie wymaga dłuższego leczenia.

Z uwagi na możliwy stan emocjonalny kobiety, po przebytym poronieniu zasadne jest objęcie jej wedle potrzeb szerszą opieką specjalistyczną – w tym także psychologiczną.

>> Przeczytaj także: Poronienia chybione (zatrzymane): objawy, przyczyny, postępowanie

Poronienie a kolejna ciąża

Zalecanym bezpiecznym odstępem, po utracie ciąży w przebiegu poronienia, jest okres 3 miesięcy przed ewentualnymi kolejnymi staraniami o potomstwo. W przypadku kontroli ginekologicznej, która obejmie ocenę badań biochemicznych i USG, a pacjentka nie będzie wymagała zabiegu wyłyżeczkowania macicy, starania można przyspieszyć i rozpocząć już w kolejnych cyklach.

W tym czasie zaleca się suplementację kwasu foliowego, a także wyeliminowanie czynników środowiskowych, które mogą przyczynić się do utraty ciąży jak:

  • praca zawodowa i jej modyfikacja;
  • ustabilizowanie współistniejących chorób przewlekłych;
  • wyleczenie chorób ostrych.

>> Sprawdź: APS jako przyczyna poronień i niepłodności

Czy można zapobiec poronieniu?

Nie na wszystkie przyczyny prowadzące do samoistnej utraty ciąży kobieta ma wpływ. W przypadku, gdy do poronienia dochodzi z powodu wad genetycznych czy chromosomalnych zarodka, nic nie jesteśmy w stanie zrobić.

Do czynników modyfikowanych zaliczyć można przede wszystkim:

  • zmianę dotychczasowego trybu życia,
  • ograniczenie lub zaprzestanie korzystania z używek,
  • zadbanie o właściwą dietę z zalecaną suplementacją kwasu foliowego,
  • zatroszczenie się o higienę snu,
  • utrzymanie umiarkowanej aktywności fizycznej,
  • umiejętne radzenie sobie ze stresem.

>> To może Cię zainteresować: Zapłodnienie in vitro – co to jest i na czym polega?

Czas, który upływa od początku ciąży aż do chwili porodu, obarczony jest często dużym stresem i wieloma skrajnymi emocjami. Niezwykle radosny moment powitania na świecie potomstwa często może zostać z wielu przyczyn zaburzony m.in. z powodu przedwczesnej utraty ciąży. Ważne jest zapewnienie odpowiedniego wsparcia medycznego i psychologicznego parom, które doświadczyły poronienia a także w miarę istniejących możliwości zdiagnozowanie przyczyn jego powstania. Każde niespecyficzne objawy lub nasilenie dyskomfortu w okolicy podbrzusza czy obecność nietypowej wydzieliny z dróg rodnych w trakcie rozpoznanej ciąży wymaga konsultacji lekarskiej i wykluczenia toczącego się poronienia.

Jedna strata ciąży nie musi oznaczać dalszych trudności w staraniach o potomstwo, dlatego tak ważna jest profilaktyka i odpowiednia opieka na każdym etapie planowania rodziny.


Bibliografia

  1. https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/90964,poronienie (dostęp online 12.03.2025).
  2. Miscarriage matters: the epidemiological, physical, psychological, and economic costs of early pregnancy loss, Quenby S, Gallos ID, Dhillon-Smith RK, Podesek M, Stephenson MD, Fisher J, Brosens JJ, Brewin J, Ramhorst R, Lucas ES, McCoy RC, Anderson R, Daher S,Regan L, Al-Memar M, Bourne T, MacIntyre DA, Rai R, Christiansen OB, Sugiura-Ogasawara M, Odendaal J, Devall AJ, Bennett PR, Petrou S, Coomarasamy A.Lancet. 2021 May 1;397(10285):1658-1667. doi: 10.1016/S0140-6736(21)00682-6. Epub 2021 Apr 27 (dostęp online 10.03.2025).
  3. Miscarriage Definitions, Causes and Management: Review of Literature. I.A. Abdelazim, A. AbuFaza, P. Purohit, R.H. Farag, ARC Journal od Gynecology and Obstetrics, Vol/ 2, Issue 3, 2017, PP 20-21.
  4. Relationship between psychological stress and reccurent miscarriage”. W. Li, J. Newell- Price, G.l. Jones, W.L. Ledger, T.C. Li. Reproductive medicine online. Vol. 25, Issue 2, P 180-183, Augist 2012.

Glikogen – co to jest i jaką pełni funkcję?   

Energia stanowi fundament funkcjonowania organizmu – umożliwia ruch, oddychanie, pracę serca, a także szereg reakcji biochemicznych, niezbędnych do życia. Aby zapewnić ciągły dostęp do paliwa, organizm magazynuje je w formie łatwo dostępnej rezerwy. Jednym z kluczowych magazynów energetycznych jest glikogen – wielocukier, pełniący funkcję zapasową u człowieka i zwierząt. Dlaczego glikogen jest tak istotny? Jakie pełni funkcje i jakie konsekwencje niesie jego niedobór lub nadmiar? W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu fascynującemu składnikowi metabolizmu.

Spis treści:

  1. Co to jest glikogen?
  2. Gdzie występuje glikogen?
  3. Funkcje glikogenu
  4. Niedobór i nadmiar glikogenu w organizmie
  5. Jak uzupełnić glikogen?

Co to jest glikogen?

Glikogen to polisacharyd składający się z wielu cząsteczek glukozy. Jest to najważniejsza forma przechowywania glukozy u ludzi, zwierząt i niektórych grzybów. Jego zadaniem jest dostarczanie glukozy, gdy organizm jej potrzebuje, na przykład podczas wysiłku fizycznego lub głodu. W razie potrzeby glikogen jest błyskawicznie rozkładany, co pozwala na natychmiastowe uwolnienie energii.

>> Warto wiedzieć więcej: Podstawowe składniki odżywcze w diecie człowieka – węglowodany

Budowa glikogenu

Glikogen to wielocukier gromadzony głównie w wątrobie i mięśniach. Zbudowany jest z jednostek glukozy połączonych głównie wiązaniami α-1,4-glikozydowymi, tworzącymi długie łańcuchy. Co kilka jednostek glukozy pojawiają się wiązania α-1,6-glikozydowe, które tworzą rozgałęzienia, zwiększając kompaktowość cząsteczki i umożliwiając szybsze uwolnienie glukozy. Te rozgałęzienia pozwalają na magazynowanie większej ilości glukozy i szybki dostęp do niej w sytuacjach zapotrzebowania.

Podczas syntezy glikogenu (glikogenezy) glukoza jest przekształcana w glikogen przy udziale enzymów, takich jak syntaza glikogenowa (odpowiedzialna za tworzenie wiązań α-1,4) oraz glikogenina, która pełni rolę inicjatora procesu syntezowania cząsteczki glikogenu.

W procesie rozkładu glikogenu (glikogenolizy) glukoza jest uwalniana, gdy organizm potrzebuje jej do produkcji energii.

Gdzie występuje glikogen?

W organizmie człowieka glikogen występuje głównie w dwóch miejscach:

  • wątroba – jest głównym magazynem glikogenu, który służy do utrzymania poziomu glukozy we krwi, zwłaszcza w okresach między posiłkami i podczas głodzenia.
  • mięśnie – glikogen w mięśniach pełni rolę szybkiego źródła energii, zwłaszcza podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

W mniejszych ilościach glikogen może także występować w innych tkankach, takich jak mózg, ale jego główne rezerwy znajdują się w wątrobie i mięśniach.

Czy wątroba magazynuje glikogen?

Wątroba stanowi główny organ magazynujący glikogen. Około 5–6% jej masy to glikogen, który pełni funkcję stabilizatora poziomu glukozy we krwi. Podczas głodu lub między posiłkami glikogen wątrobowy ulega rozpadowi, dostarczając glukozę do krwiobiegu. W przeciwieństwie do mięśni, które zużywają zgromadzony glikogen wyłącznie lokalnie, wątroba jest odpowiedzialna za utrzymanie ogólnoustrojowej homeostazy glukozy.

Czy wiesz, że..
organizm ludzki przechowuje średnio około 100-120 g glikogenu w wątrobie i 300-400 g w mięśniach, ale te zapasy mogą się różnić w zależności od kondycji fizycznej i diety?

Funkcje glikogenu

Glikogen pełni w organizmie kilka ważnych funkcji:

  • magazynowanie energii,
  • regulacja poziomu glukozy we krwi,
  • dostarczanie energii podczas wysiłku fizycznego,
  • wspomaganie pracy mózgu – glikogen, choć w mniejszych ilościach, jest również magazynowany w mózgu, gdzie może być używany w sytuacjach wymagających szybkiej produkcji energii.

Niedobór i nadmiar glikogenu w organizmie

Niedobór oraz nadmiar glikogenu w organizmach ludzkich mogą prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, choć zdecydowanie częściej spotyka się sytuację niedoboru. Obie te przypadłości, choć rzadkie, mogą wystąpić w wyniku stanów wymienionych poniżej.

Przyczyny niedoboru glikogenu

  • Niewłaściwa dieta – niedobór węglowodanów w diecie, szczególnie przy niskokalorycznych planach żywieniowych, może prowadzić do zmniejszenia zapasów glikogenu. Jeśli organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości węglowodanów, nie ma surowców do jego syntezowania.
  • Zaburzenia metaboliczne – choroby takie jak cukrzyca, w których występuje insulinooporność lub całkowity brak insuliny, mogą prowadzić do upośledzenia magazynowania glikogenu w wątrobie i mięśniach.
  • Glikogenozy – grupa chorób genetycznych, w których występują defekty w szlakach metabolizmu glikogenu, skutkujące jego upośledzonym magazynowaniem lub rozkładem. Przykładem jest glikogenoza typu I (choroba von Gierkego), gdzie brakuje enzymu odpowiedzialnego za przekształcanie glikogenu w glukozę, co prowadzi do nagromadzenia glikogenu w wątrobie, ale jednocześnie do niedoboru glukozy we krwi.
  • Nadmierny wysiłek fizyczny – przewlekła intensywna aktywność fizyczna może prowadzić do wyczerpania zapasów glikogenu w mięśniach, szczególnie w przypadku osób, które nie uzupełniają go odpowiednio po treningach.

Przyczyny nadmiaru glikogenu

  • Zaburzenia w metabolizmie glikogenu – niektóre choroby metaboliczne, jak glikogenoza typu II (Choroba Pompego), prowadzą do nieprawidłowego gromadzenia glikogenu w mięśniach i innych tkankach, w tym w sercu, co może prowadzić do ich uszkodzenia.
  • Nadmierna produkcja insuliny – w stanach takich jak insulinoma (guz trzustki produkujący nadmierne ilości insuliny), dochodzi do nadmiernej syntezy glikogenu w wątrobie, ponieważ insulina stymuluje jego magazynowanie.
  • Choroby wątroby – w przypadkach takich jak stłuszczenie wątroby (zwykle związane z nadwagą, alkoholizmem czy otyłością), procesy syntezujące glikogen mogą być zaburzone, prowadząc do jego nadmiaru w wątrobie.
  • Nadmiar węglowodanów w diecie – przewlekła dieta bogata w węglowodany, szczególnie przy niskiej aktywności fizycznej, może prowadzić do gromadzenia się nadmiaru glikogenu w organizmach, które nie potrzebują aż takich zapasów energetycznych.

Skutki niedoboru glikogenu

Niedobór glikogenu w organizmie może prowadzić do:

  • spadku poziomu energii: brak wystarczającej ilości glikogenu w mięśniach i wątrobie może prowadzić do uczucia zmęczenia, osłabienia oraz trudności w wykonywaniu intensywnego wysiłku fizycznego, ponieważ glikogen jest głównym źródłem energii podczas wysiłku,
  • hipoglikemia: niedobór glikogenu w wątrobie może prowadzić do niskiego poziomu glukozy we krwi (hipoglikemii), co objawia się drżeniem, zawrotami głowy, poceniem się i ogólnym osłabieniem. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do omdleń i utraty przytomności,
  • zaburzenia funkcji mózgu: glikogen w mózgu pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jego niedobór może prowadzić do trudności w koncentracji, zamroczeń, a nawet problemów z pamięcią.

Nadmiar glikogenu w organizmie

Choć glikogen jest magazynowany w ograniczonej ilości, nadmiar glikogenu również może prowadzić do problemów zdrowotnych:

  • stłuszczenie wątroby: jeśli organizm przechowuje zbyt dużo glikogenu, może to prowadzić do nadmiernego odkładania się tłuszczu w wątrobie, co skutkuje stłuszczeniem wątroby (niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby), co z kolei może prowadzić do jej uszkodzenia,
  • zaburzenia metaboliczne: nadmiar glikogenu może prowadzić do nieprawidłowej gospodarki metabolicznej, a także sprzyjać rozwojowi otyłości, ponieważ organizm może przekształcać nadmiar glukozy w tłuszcze,
  • glikogenoza: jest to grupa rzadkich chorób genetycznych, w których dochodzi do nadmiernego gromadzenia się glikogenu w różnych narządach, co prowadzi do uszkodzenia tkanek i organów, takich jak wątroba, serce czy mięśnie. Objawy obejmują osłabienie mięśni, powiększenie wątroby, bóle mięśni i trudności w oddychaniu.

Warto zaznaczyć, że organizm ma mechanizmy regulujące poziom glikogenu, jednak zaburzenia w tych procesach mogą prowadzić do wymienionych powyżej problemów.

Pakiet watrobowy banerek

Jak uzupełnić glikogen?

Aby uzupełnić glikogen w organizmie, należy skupić się na odpowiedniej diecie oraz regeneracji po wysiłku fizycznym. Oto kilka sposobów na uzupełnienie glikogenu:

  1. Spożywanie węglowodanów – glikogen jest magazynowaną w organizmie formą węglowodanów, dlatego ważne jest spożywanie produktów bogatych w węglowodany, które pozwalają na jego odbudowę. Najlepsze źródła to pełnoziarniste produkty zbożowe, ziemniaki, ryż, owoce, warzywa oraz rośliny strączkowe.
  2. Spożycie węglowodanów po wysiłku – aby przyspieszyć uzupełnianie zapasów glikogenu po intensywnym wysiłku fizycznym, warto spożyć węglowodany w ciągu 30–60 minut po treningu. Najlepsze będą wówczas szybciej przyswajalne węglowodany, np. banany, sok owocowy czy batony energetyczne.
  3. Zwiększenie spożycia kalorii – aby organizm mógł efektywnie odbudować zapasy glikogenu, należy zadbać o odpowiednią ilość kalorii, ponieważ proces ten wymaga energii.
  4. Spożywanie węglowodanów z białkami – po wysiłku fizycznym warto łączyć węglowodany z białkami, co wspomaga regenerację mięśni oraz zwiększa zdolność organizmu do magazynowania glikogenu.

Regularne spożywanie węglowodanów w codziennej diecie oraz odpowiednia regeneracja po wysiłku są kluczowe w procesie uzupełniania glikogenu w organizmie.

Glikogen to kluczowy element w procesie produkcji energii, który wspiera organizm w codziennym funkcjonowaniu, zwłaszcza podczas wysiłku fizycznego. Odpowiednia dieta i regeneracja po treningu są niezbędne, by utrzymać właściwy poziom tego cennego źródła energii. Zrozumienie roli glikogenu w organizmie pomaga lepiej zadbać o zdrowie i efektywność fizyczną, zapewniając optymalne warunki do działania naszych mięśni i innych narządów.

Opieka merytoryczna: lek. Sara Aszkiełowicz


Bibliografia

  1. Neoh GKS., Tan X., Chen S., Roura E., Dong X., Gilbert RG. Glycogen metabolism and structure: A review. Carbohydr Polym. 2024 Dec 15;346:122631.
  2. Kanungo S., Wells K., Tribett T., El-Gharbawy A. Glycogen metabolism and glycogen storage disorders. Ann Transl Med. 2018 Dec;6(24):474.
  3. Testoni G., Duran J., García-Rocha M. et al. Lack of Glycogenin Causes Glycogen Accumulation and Muscle Function Impairment. Cell Metab. 2017 Jul 5;26(1):256-266.e4.
  4. Ivy JL. Regulation of muscle glycogen repletion, muscle protein synthesis and repair following exercise. J Sports Sci Med. 2004 Sep 1;3(3):131-8.

Zespół Nijmegen – co to za choroba i jak się objawia?

Zespół Nijmegen to rzadka choroba genetyczna, która może prowadzić do wielu trudności zdrowotnych, w tym opóźnień w rozwoju fizycznym i intelektualnym, a także zwiększonego ryzyka nowotworów. W tym artykule przedstawimy objawy tej choroby, metody diagnostyki, leczenie oraz prognozy dla osób dotkniętych zespołem Nijmegen. Dowiedz się, jak rozpoznać tę chorobę i jakie kroki podjąć, aby poprawić jakość życia.

Spis treści:

  1. Zespół Nijmegen – co to za choroba?
  2. Zespół Nijmegen – objawy choroby
  3. Zespół Nijmegen – diagnostyka
  4. Leczenie zespołu Nijmegen
  5. Zespół Nijmegen – rokowania

Zespół nijmegen – co to za choroba?

Zespół Nijmegen jest rzadką chorobą genetyczną wynikającą z mutacji w genie NBN, który odpowiada za naprawę uszkodzeń DNA. Defekt tego genu sprawia, że organizm nie jest w stanie skutecznie naprawiać uszkodzeń w materiale genetycznym, co prowadzi do zaburzeń w rozwoju fizycznym i intelektualnym. Osoby z zespołem Nijmegen mogą również zmagać się z częstymi infekcjami i większym ryzykiem wystąpienia nowotworów.

Zespół Nijmegen - badanie genetyczne (gen NBN) banerek

Zespół Nijmegen: dziedziczenie

Zespół Nijmegen dziedziczy się w sposób autosomalny recesywny, co oznacza, że aby dziecko zachorowało, musi odziedziczyć dwie kopie zmutowanego genu – jedną od każdego z rodziców. Rodzice, którzy są nosicielami mutacji genu NBN, zazwyczaj nie wykazują objawów choroby, ponieważ posiadają jedną zdrową kopię genu. Jednakże, gdy oboje rodziców jest nosicielami, istnieje 25% szans, że ich dziecko odziedziczy dwie zmutowane kopie genu, co prowadzi do rozwoju choroby. Nosiciele mogą być świadomi ryzyka, zwłaszcza w rodzinach, w których występują przypadki zespołu Nijmegen.

>> Przeczytaj: Choroby rzadkie i ultrarzadkie

Zespół Nijmegen – objawy choroby

Objawy zespołu Nijmegen mogą być zróżnicowane, ale typowe dla tej choroby są:

  • Opóźnienie wzrostu – mała masa ciała, niski wzrost.
  • Mikrocefalia – mała głowa w stosunku do ciała.
  • Problemy z rozwojem umysłowym – opóźnienie mowy, trudności w nauce, problemy z koordynacją.
  • Problemy z układem kostno-mięśniowym – np. skrzywienie kręgosłupa, niskie napięcie mięśniowe.
  • Częste infekcje – szczególnie w obrębie dróg oddechowych, z powodu osłabionego układu odpornościowego.

Występowanie nowotworów u osób z zespołem Nijmegen

Osoby z zespołem Nijmegen mają zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza chłoniaków i innych rodzajów raka. Ryzyko to jest związane z defektem w naprawie uszkodzonego DNA, który sprawia, że komórki nowotworowe mogą rozwijać się w organizmach osób z tym zespołem.

Chociaż nie wszystkie osoby z zespołem Nijmegen zachorują na nowotwory, ważne jest, aby regularnie monitorować stan zdrowia pacjentów, aby wykryć ewentualne zmiany w organizmach w jak najwcześniejszym etapie. Regularne kontrole u onkologa są kluczowe u pacjentów z tym zespołem.

>> Sprawdź: Najczęstsze nowotwory u kobiet i mężczyzn

Zespół Nijmegen – diagnostyka

Diagnostyka zespołu Nijmegen polega na kilku kluczowych badaniach, które pozwalają na wykrycie choroby:

  • Badaniach genetycznych – testy w kierunku mutacji w genie NBN.
  • Dodatkowo, badania immunologiczne – w ocenie funkcji układu odpornościowego. U większości pacjentów występuje hipogammaglobulinemia, czyli obniżony poziom przeciwciał IgG i IgA. To sprawia, że organizm ma trudności w walce z infekcjami. Ponadto, liczba limfocytów B (komórek odpowiedzialnych za produkcję przeciwciał) jest zmniejszona, co prowadzi do problemów z odpowiedzią organizmu na szczepienia.
  • Innym istotnym badaniem jest ocena liczby limfocytów T – u pacjentów z zespołem Nijmegen, liczba tych komórek jest często obniżona, a także ich odpowiedź na testy sprawdzające funkcje układu odpornościowego jest słabsza. Regularne badania pomagają monitorować stan układu odpornościowego i pozwalają na szybsze wykrycie ewentualnych problemów zdrowotnych.

Leczenie zespołu Nijmegen

Leczenie zespołu Nijmegen jest głównie objawowe i dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. Dzieci z NBS wymagają opaski wielospecjalistycznej, co oznacza współpracę z różnymi specjalistami, takimi jak neurolog, immunolog, fizjoterapeuta czy psycholog, aby zapewnić odpowiednie wsparcie w rozwoju fizycznym i intelektualnym. Wczesne wsparcie rozwojowe jest kluczowe, ponieważ może pomóc w poprawie umiejętności motorycznych i językowych.

>> To może Cię zainteresować: „Skoki rozwojowe” – o czym warto wiedzieć?

Pacjentów z zespołem Nijmegen należy szczególnie monitorować pod kątem rozwoju nowotworów, ponieważ są oni bardziej narażeni na ich wystąpienie. W związku z tym należy ograniczać narażenie na promieniowanie jonizujące i ultrafioletowe (UV), które może dodatkowo zwiększyć ryzyko nowotworów.

W przypadku pacjentów z niedoborem przeciwciał, co jest częstym objawem zespołu, stosuje się substytucję immunoglobulin, czyli regularne podawanie przeciwciał, aby wspomóc układ odpornościowy. Dla niektórych pacjentów, u których występują szczególnie ciężkie problemy zdrowotne, rozważane jest przeszczepienie macierzystych komórek krwiotwórczych (alogeniczne), co może pomóc w poprawie funkcji układu odpornościowego i ogólnego stanu zdrowia.

>> Sprawdź również: Badania immunologiczne – czym są i na czym polegają? Kiedy są wskazane?

Zespół Nijmegen – rokowania

Rokowania w przypadku zespołu Nijmegen zależą od nasilenia objawów oraz wczesnej diagnozy. Wiele osób z tym zespołem zmaga się z przewlekłymi problemami zdrowotnymi, takimi jak opóźnienie rozwoju czy częste infekcje, ale przy odpowiedniej opiece medycznej możliwe jest prowadzenie względnie normalnego życia. Zwiększone ryzyko nowotworów wymaga regularnego monitorowania zdrowia, jednak wczesne wykrycie nowotworów i zastosowanie odpowiedniego leczenia może znacząco poprawić rokowania.

Zespół Nijmegen to poważna, genetyczna choroba, która wymaga wczesnej diagnozy i stałej opieki medycznej. Choć nie ma na nią lekarstwa, odpowiednie leczenie objawowe oraz monitorowanie stanu zdrowia mogą pomóc w poprawie jakości życia pacjentów. Jeśli zauważysz jakiekolwiek objawy, które mogą sugerować tę chorobę, skonsultuj się z lekarzem i rozważ wykonanie odpowiednich badań genetycznych. Regularne kontrole i wczesna diagnoza są kluczowe w zapobieganiu groźnych konsekwencji, w tym powikłaniom nowotworów. Zdrowie Twoje i Twoich bliskich jest najważniejsze – nie zwlekaj z podjęciem działań.


Bibliografia

  1. Smith, J. i wsp. (2020). Nijmegen Syndrome: A Comprehensive Review of Clinical Features and Molecular Pathogenesis. Journal of Genetic Disorders.
  2. Chrzanowska, K.H. i wsp. . (2012). Nijmegen breakage syndrome (NBS). Orphanet Journal of Rare Diseases.

Podstawowe składniki odżywcze – tłuszcze (lipidy)

„Tłuszcze” to szerokie i wieloznaczne pojęcie. Może oznaczać grupę związków chemicznych o określonych właściwościach. Często określane są w ten sposób tłuszcze jadalne, czy grupa składników odżywczych spożywana w pokarmach. Czasem pod pojęciem tłuszcz kryje się także tkanka tłuszczowa. W tym artykule opisujemy tłuszcze jako podstawowe składniki pokarmowe. Sprawdź, co warto o nich wiedzieć.

Spis treści:

  1. Czym są tłuszcze? Co to są lipidy?
  2. Budowa tłuszczów
  3. Tłuszcze – podział
  4. Tłuszcze – funkcje fizjologiczne
  5. Zapotrzebowanie na tłuszcze w organizmie
  6. Trawienie i wchłanianie tłuszczów
  7. Nadmiar i niedobór tłuszczów w diecie
  8. Podsumowanie

Czym są tłuszcze? Co to są lipidy?

Tłuszcze to organiczne związki chemiczne o różnorodnej budowie, ich wspólną cechą jest to, iż są nierozpuszczalne w wodzie. Tłuszcze pokarmowe to wszystkie lipidy obecne w tkankach roślinnych i zwierzęcych, spożywane z dietą.

>> Zobacz też: Podstawowe składniki odżywcze w diecie człowieka – węglowodany

Budowa tłuszczów

Podstawowa cząsteczka tłuszczu jest triglicerydem, czyli estrem zbudowanym z jednej cząsteczki glicerolu i trzech reszt tłuszczowych, zawiera węgiel, wodór i tlen.

Tłuszcze różnią się między sobą długością łańcucha węglowego – może je tworzyć 6-24 atomów węgla.

Tłuszcze proste zawierają tylko trzy już wspomniane pierwiastki, tłuszcze złożone mogą mieć w swoim składzie fosfor, azot lub siarkę.

Tłuszcze – podział

Jak zaznaczono wyżej, tłuszcze to zróżnicowana grupa związków, dlatego możemy je podzielić stosując kilka kryteriów.

Tłuszcze – podział ze względu na pochodzenie

Pierwszym kryterium jest pochodzenie, gdzie wyróżniamy:

  • tłuszcze roślinne – przeważają w nich kwasy nienasycone
  • tłuszcze zwierzęce – dominują w nich nasycone kwasy tłuszczowe
  • tłuszcze sztuczne i modyfikowane – powstają jako wynik przemysłowego utwardzania olejów i tłuszczów roślinnych.

Tłuszcze roślinne – dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych – są korzystniejsze dla zdrowia. Do zdrowych tłuszczów należą np. olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Wyjątkiem od tej reguły są tłuszcze roślinne zawierające przede wszystkim kwasy nasycone – olej palmowy i olej kokosowy. Popularny jest również tłuszcz pozyskiwany ze słonecznika – olej słonecznikowy. Inne rośliny, z których można wytworzyć używane w diecie tłuszcze to soja, siemię lniane, awokado, wiesiołek, krokosz, rokitnik czy orzechy.

W tłuszczach zwierzęcych przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie palmitynowy i stearynowy. Zawartość NKT decyduje o tym, iż tłuszcze zwierzęce w temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję. Wyjątkiem są oleje pozyskiwane z ryb, które są źródłem kwasów wielonienasyconych.

Tłuszcze sztuczne i modyfikowane wytwarzane są z olejów roślinnych, w czasie produkcji wzbogaca się je w cząsteczki wodoru i poddaje działaniu wysokiej temperatury.

Lipidy proste, lipidy złożone i sterole

Ze względu na złożoność budowy chemicznej tłuszcze dzielimy na proste, złożone i sterole.

Tłuszcze proste zbudowane są z trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. Zaliczamy do nich:

  • tłuszcze właściwe, będące substratem dostarczającym energii, pełnią również funkcje termoizolacyjne
  • woski – będące estrami wyższych kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych alkoholi, należą do nich wosk pszczeli (mirycyna) czy wosk z owczej wełny (lanolina).

Tłuszcze złożone zbudowane są z alkoholi, kwasów tłuszczowych i innych związków. Zalicza się do nich:

  • fosfolipidy – związki organiczne zawierające resztę kwasu fosforowego. Dodatkowym elementem fosfolipidów mogą być zasady zawierające azot, np. cholina. Fosfolipidy są głównym elementem strukturalnym błon komórkowych;
  • glikolipidy – oprócz alkoholu i kwasów tłuszczowych zawierają resztę cukrową, np. glukozę lub galaktozę. Są ważnym składnikiem tkanki nerwowej i błon komórkowych;
  • inne lipidy – lipoproteiny – występujące w osoczu, transportujące we krwi lipidy nierozpuszczalne w wodzie, ponadto aminoilipidy, sulfolipidy;
  • sterole – należą do nich zoosterole (substancje pochodzenia zwierzęcego, do których należy cholesterol, a także wiele hormonów), fitosterole (sterole pochodzenia roślinnego, przypominające budową cholesterol) mykosterole (sterole stanowiące składnik błony komórkowej grzybów, należy do nich ergosterol – prekursor witaminy D2).

Podział tłuszczów ze względu na obecność wiązań podwójnych

Łańcuch węglowy w kwasach tłuszczowych może zawierać podwójne wiązania pomiędzy atomami węgla – mamy wówczas do czynienia w kwasami nienasyconymi.

Jeżeli brak jest podwójnych wiązań kwas tłuszczowy jest nasycony. Obecność podwójnych wiązań warunkuje właściwości zdrowotne lipidów.

  • Tłuszcze nienasycone – są to tzw. zdrowe tłuszcze, wśród nich wyróżnia się kwasy jednonienasycone i wielonienasycone – NNKT (niezbędnie, nienasycone kwasy tłuszczowe). Ta grupa lipidów wywiera korzystny wpływ m.in. w profilaktyce miażdżycy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Szczególne miejsce wśród kwasów nienasyconych zajmują kwasy omega-3 i omega-6.
  • Tłuszcze nasycone – są lipidami głównie pochodzenia zwierzęcego, chociaż występują także w oleju palmowym i kokosowym. Ta grupa lipidów w nadmiarze nie jest korzystna dla zdrowia, zwiększają poziom cholesterolu przyspieszając rozwój miażdżycy i przyczyniając się do zwiększania ryzyka chorób nowotworowych.

Tłuszcze – funkcje fizjologiczne

W organizmie człowieka tłuszcz jest przede wszystkim źródłem energii, która jest niezbędna do utrzymywania funkcji życiowych. Jeden gram tłuszczu to 9 kcal, dla porównania 1 g białka lub 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal.

Tkanka tłuszczowa pełni również funkcję ochronną, chroniąc narządy wewnętrzne przed urazami.

Lipidy pokarmowe są źródłem NNKT, których ludzki organizm sam nie produkuje, są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, decydują o właściwościach błon komórkowych. Biorą udział w syntezie hormonów, prostaglandyn, wspierają pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Pomimo tak ważnej roli biologicznej, spożycie tłuszczów musi pozostawać pod kontrolą.

Zapotrzebowanie na tłuszcze w organizmie

Zapotrzebowanie na tłuszcze w organizmie zdrowego człowieka zależy od wielu czynników.

Są to:

  • wiek,
  • płeć,
  • stan fizjologiczny – ciąża, laktacja,
  • rodzaj aktywności fizycznej.

Nie jest zalecane ograniczanie tłuszczów w diecie niemowląt i małych dzieci. W mleku kobiecym 50% energii pochodzi z tłuszczu, a zalecenia dla tych grup wiekowych naśladują ten wzorzec.

Badanie lipidogram extra (6 badań) banerek

Poziom spożycia tłuszczu całkowitego wynosi:

  • > 7-11 miesięcy – 40% energii z tłuszczu całkowitego
  • 1-3 r.ż. – 35-40% energii z tłuszczu całkowitego
  • 4-18 lat – 20-35% energii z tłuszczu całkowitego
  • osoby dorosłe – 20-35% energii z tłuszczu całkowitego.

Zapotrzebowanie na tłuszcze jest większe u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dodatkowa porcja energii, jaka powinna pochodzić z tłuszczów to:

  • +3% w I trymestrze ciąży
  • +10% w II trymestrze ciąży
  • +16-19% w III trymestrze ciąży
  • +17-20% u kobiet karmiących (laktacja 0-6 miesięcy) jedno dziecko.

>> Zobacz też: Dieta matki karmiącej – co jeść, a czego unikać w okresie karmienia piersią?

Spożywane z dietą tłuszcze powinny należeć przede wszystkim do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekomenduje się, aby spożycie kwasów nasyconych było tak niskie jak to tylko możliwe.

Trawienie i wchłanianie tłuszczów

Wchłanianie tłuszczów może się odbywać po ich uprzednim strawieniu, czyli rozłożeniu do glicerolu i kwasów tłuszczowych.

Pierwszy etap tego procesu ma miejsce w żołądku, gdzie działają enzymy: lipaza ślinowa i żołądkowa, które poddają tłuszcz wstępnej hydrolizie.

Niestety, kwaśne środowisko żołądka ogranicza ten proces, dlatego właściwe trawienie lipidów zaczyna się dopiero w dwunastnicy i początkowym odcinku jelita cienkiego. Działają tam lipaza trzustkowa i lipaza jelitowa.

Bardzo ważną rolę odgrywa także żółć wytwarzana w wątrobie i magazynowana w pęcherzyku żółciowym. Żółć stymuluje aktywność enzymów trzustkowych, pomaga rozdrabniać tłuszcz na małe cząsteczki, ułatwia przesuwanie treści pokarmowej do dalszych odcinków jelita.

W trawieniu tłuszczów złożonych dodatkowo aktywne są fosfolipaza – odszczepiająca kwasy tłuszczowe od fosfolipidów oraz esteraza karboksylowa – działająca na estry cholesterolu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Strawione tłuszcze są następnie wchłaniane w górnym odcinku jelita cienkiego, część z nich (kwasy o krótkich i średnich łańcuchach) przedostaje się do wątroby, a pozostałe (długołańcuchowe kwasy tłuszczowe) wędrują do tkanek docelowych.

Nadmiar i niedobór tłuszczów w diecie

Tłuszcze są w diecie niezbędne dla zachowania zdrowia, jednak powinny być przyjmowane w ilościach zalecanych przez dietetyków, ponieważ zarówno niedobór jak i nadmiar poszczególnych lipidów mają działanie niekorzystne.

Zbyt mała podaż tłuszczu w diecie powoduje:

  • ryzyko niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A,D,E,K;
  • ryzyko zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego – dotyczy to zwłaszcza kwasów omega-3;
  • ryzyko zaburzeń odporności;
  • ryzyko niedoborów niektórych hormonów płciowych, a w konsekwencji niepłodności;
  • problemy z mikrobiotą jelitową;
  • pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci.
Badanie kwasów omega-3 banerek

>> Przeczytaj także: Wpływ żywienia na płodność

Niedobory tłuszczów w diecie niemowląt i małych dzieci zaburzają ich prawidłowy rozwój – kwasy omega-3 są niezbędne do harmonijnego funkcjonowania mózgu.

Zbyt wysokie spożycie tłuszczów to:

  • ryzyko rozwoju zaburzeń metabolicznych, nadwagi i otyłości;
  • wzrost ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych;
  • wzrost ryzyka nowotworów – kwasy tłuszczowe nasycone.

Podsumowanie

Pełne zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka wymaga odpowiedniej dawki tłuszczów. Obniżanie pozyskiwania energii z tłuszczów nie jest rekomendowane w diecie zdrowego człowieka, z jednym wyjątkiem. Zalecane jest jak najniższe spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans.


PIŚMIENNICTWO

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.